Guus Hiddink, selecţionerul Olandei la EURO 2016

Guus Hiddink, selecţionerul Olandei
Guus Hiddink, selecţionerul Olandei
Articol scris de Florin Codreanu

Guus Hiddink s-a născut pe 8 noiembrie 1946 la Varsseveld în Olanda. Este considerat unul dintre cei mai mari antrenori din istoria ţării sale şi un jucător emblematic pentru gruparea De Graafschap.

Hiddink şi-a făcut junioratul ca fotbalist la Varsseveld-ul său natal, însă din 1967 a evoluat pentru De Graafschap. Talentatul mijlocaş olandez a atras privirile asupra sa şi a fost cumpărat în 1970 de PSV Eindhoven, unde însă nu a convins, iar după două sezoane a revenit la De Graafschap. De altfel, de această echipă se leagă cea mai mare parte a carierei sale de fotbalist, Guus evoluând încă şase sezoane pentru “Superboeren”, cu o întrerupere de doi ani în care a ales experienta fotbalului din Statele Unite, evoluând pentru echipele Washington Diplomats şi San Jose Earthquakes.

Ca antrenor şi-a început cariera în calitate de secund la PSV Eindhoven, dar începând cu martie 1987 a preluat echipa mare a clubului, aflată în acel moment în spatele lui Ajax Amsterdam în clasament, cu zece etape înainte de finalul sezonului. Hiddink a reuşit să aducă titlul de campioană pentru PSV în acel an şi a contribuit începând cu acel moment la transformarea lui PSV Eindhoven într-unul dintre cele trei mari cluburi ale Olandei. Guus Hiddink a câştigat în primul său mandat ca principal trei titluri consecutive de campion al Olandei cu PSV, alte trei Cupe ale Olandei, Cupa Campionilor Europeni şi Cupa Intercontinentală în 1988 în faţa lui Real Madrid. Au urmat apoi experienţele Fenerbahce Istanbul şi Valencia, înainte să devină selecţionerul Olandei pentru prima dată, în 1994. Sistemul său clasic 4-4-2 a transformat Olanda într-o echipă spectaculoasă, care a atins sferturile Campionatului European din 1996 şi a obţinut locul 4 la Campionatul Mondial din Franţa 1998. În acel an, Hiddink a părăsit naţională olandeză pentru a prelua marele Real Madrid, dar n-a rezistat presiunii decât până în ianuarie 1999.

Una dintre marile performante ale tehnicianului olandez a fost însă Mondialul din 2002 când a reuşit în mod absolut incredibil să ducă reprezentativa Coreei de Sud între semifinalistele turneului final. A revenit după 2002 la PSV Eindhoven, cu care în patru ani de zile a mai câştigat trei titluri de campion al Olandei şi o Cupă.

Prodigioasa sa carieră a continuat pe banca tehnică a Australiei, echipă naţională pe care a condus-o spre cea mai mare performanţă din istorie la un turneu final de Campionat Mondial în 2006. În acelaşi an a fost numit pe banca tehnică a reprezentativei Rusiei, naţională cu care a jucat semifinalele la Euro 2008. Între ultimele sale performanţe înainte de a reveni din 2014 pe banca tehnică a Olandei amintim şi o Cupă a Angliei câştigată pe banca tehnică a lui Chelsea.

  • Data naşterii: 8 noiembrie 1946
  • Naţionalitate: olandez
  • Cariera de jucător: SC Varsseveld, De Graafschap (three times), PSV Eindhoven, Washington Diplomats, San Jose Earthquakes, NEC Nijmegen
  • Antrenor la echipe de club: De Graafschap, PSV Eindhoven (assistant), PSV Eindhoven, Fenerbahçe SK, Valencia CF, Real Madrid CF, Real Betis Balompié, Chelsea FC, FC Anji Makhachkala
  • Selecţioner: Coreea de Sud, Australia, Rusia, Turcia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016