Gordon Strachan, selecţionerul Scoţiei la EURO 2016

Gordon Strachan, selecţionerul Scoţiei
Gordon Strachan, selecţionerul Scoţiei
Articol scris de Florin Codreanu

Gordon Strachan s-a născut pe 9 februarie 1957 la Edinburgh. Un fost mijlocaş de bandă dreaptă, Strachan este un nume foarte familiar iubitorilor fotbalului din Scoţia, fiind considerat unul dintre marii fotbalişti pe care această ţară i-a oferit sportului rege.

Şi-a început cariera de fotbalist la Dundee, unde a petrecut şase sezoane, între 1971 şi 1977. Au urmat însă şapte ani fantastici în tricoul lui Aberdeen (183 de meciuri şi 55 de goluri) sub comanda lui Alex Ferguson. În cei şapte ani petrecuţi pe Pittodrie Stadium, Strachan a câştigat două titluri de campion al Scoţiei, trei Cupe ale Scoţiei, Cupa Cupelor şi Supercupa Europei. Din 1984 a ajuns la Manchester United, unde s-a reîntâlnit cu Sir Alex Ferguson. „Diavolii roşii” plăteau la acea vreme 500.000 de lire sterline pentru „roşcovanul” mijlocaş scoţian.

În cei cinci ani petrecuţi pe Old Trafford (160 de meciuri şi 33 de goluri), Gordon Strachan a câştigat însă doar o Cupă a Angliei în 1985. S-a mutat la Leeds United (197 de jocuri şi 37 de goluri), unde a evoluat alţi cinci ani şi a reuşit să promoveze până la nivelul Premier League, totul culminând cu o Supercupă a Angliei câştigată în 1992. Ultimii doi ani din carieră şi i-a petrecut la Coventry City. Pentru reprezentativa scoţiană, Strachan a debutat în 1980 şi a strâns 50 de meciuri, marcând de cinci ori.

Numirea lui Roy Atkinson în funcţia de director sportiv la Coventry l-a transformat pe Strachan în antrenorul echipei. A rămas timp de cinci sezoane pe banca lui Coventry, după care a ales propunerea celor de la Southampton, echipă pe care a dus-o până în finala Cupei în 2003. Următorul pas al carierei a fost Celtic Glasgow, echipă unde a reuşit să câştige trei titluri de campion al Scoţiei în calitate de antrenor, o Cupă a Scoţiei şi două Cupe ale Ligii Scoţiene. Timp de doi ani la rând a fost desemnat cel mai bun manager din Scoţia, însă în 2009 a părăsit Celtic Park pentru a o prelua pe Middlesbrough. După numai un sezon a demisionat de la cârma formaţiei de pe Riverside.
Interesant este că în ciuda faptului că a evoluat o bună parte din cariera sub comanda lui Sir Alex Ferguson, Gordon Strachan nu are o relaţie foarte bună cu legendarul antrenor scoţian.

Din 15 ianuarie 2013, Strachan a devenit selecţionerul Scoţiei, obiectivul principal fiind reconstrucţia echipei naţionale şi calificarea la turneul final al Campionatului European de Fotbal din Franţa 2014.

  • Data naşterii: 9 februarie 1957
  • Naţionalitate: scoţian
  • Cariera de jucător: Dundee FC, Aberdeen FC, Manchester United FC, Leeds United AFC, Coventry City FC
  • Antrenor la echipe de club: Coventry City FC, Southampton FC, Celtic FC, Middlesbrough FC
  • Selecţioner: Scoţia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016