Giovanni de Biasi, selecţionerul Albaniei la EURO 2016

Gianni de Biasi
Gianni de Biasi
Articol scris de Florin Codreanu

Gianni de Biasi s-a născut pe 16 iunie 1956 în localitatea Sarmede din Italia. Un fost mijlocaş crescut de Internzionale Milano, s-a făcut remarcat prin perioadele petrecute în primele două ligi italiene pentru echipe precum Brescia, Palermo sau Vicenza. Din 1990 şi-a început cariera de antrenor, iar în prezent ocupa postul de selecţioner al Albaniei.

Giovanni „Gianni” De Biasi a ajuns la Internazionale Milano pentru care a debutat în sezonul 1975-1976. Până în 1978 a fost împrumutat la echipe precum Reggiana sau Pescara, pentru ca apoi să fie cumpărat definitiv de Brescia. A rămas aici pentru cinci sezoane, perioadă în care a bifat 161 de meciuri şi 14 goluri în tricoul „rândunelelor”. S-a transferat în 1983 la Palermo, pentru care în 105 meciuri a marcat de nouă ori. Sezonul 1986-1987 îl găseşte la Vicenza, iar următorii doi ani îi petrece în tricoul lui Treviso. Se retrage din activitatea competiţională în culorile clubului Bassano, la care începe totodată să antreneze.

În 1991 devine antrenor la echipa de juniori a Vicenzei, pentru ca din 1993 să o preia pe Carpi în liga a treia italiană. După trei sezoane la Carpi, devine antrenorul echipei din Cosenza, dar este concediat chiar în ajunul Crăciunului.

Urmează un sezon fără rezultate la SPAL, apoi ajunge în 1999 pe banca tehnică a Modenei, echipă cu care reuşeşte două promovări consecutive până la nivelul primei divizii. Pentru Modena a fost o revenire în Serie A după 38 de ani.

De Biasi pleacă însă în 2003 de la Modena şi alege Brescia, unde are ocazia să-l pregătească pe celebrul Roberto Baggio. Este concediat în sezonul 2004/2005, dar angajat de Torino, la insistenţele noului patron, Urbano Cairo. Cu De Biasi pe bancă, Torino obţine o promovare rapidă în Serie A, dar deşi este confirmat în funcţie pentru viitorul sezon este concediat cu trei zile înainte de start. Ajunge în Spania la Levante unde formează o colonie italiană, dar problemele financiare acute ale levantinilor îl obligă să părăsească Spania.

În aprilie 2008 revine la Torino pentru a-l înlocui pe Walter Novellino pentru ultimele 5 etape ale sezonului, având ca obiectiv salvarea de la retrogradare. De Biasi salvează pe gruparea „granata”, dar deşi începe sezonul viitor pe banca lui Toro este concediat după 8 runde din pricina rezultatelor negative.

În 2009 devine antrenor principal la Udinese în locul lui Pasquale Marino, însă rezultatele nu-l ajută foarte mult şi părăseşte echipa în februarie. Din 14 decembrie 2011, Gianni de Biasi este confirmat în funcţia de selecţioner al Albaniei în locul lui Josip Kuze. Este lăudat pentru ceea ce a făcut până acum pentru echipa naţională, el reuşind printre altele să facă schimbul de generaţii şi să aducă în prim plan jucători tineri de mare calitate precum Hair Zeqiri, Mergim Brahimi sau Etrit Berisha.

  • Data naşterii: 16 iunie 1956
  • Naţionalitate: italian
  • Cariera de jucător: Treviso FC, Internazionale Milano, AC Reggiana 1919, Pescara, Brescia Calcio, US Città di Palermo, Vicenza Calcio, Bassano Virtus 55 ST
  • Antrenor la echipe de club: FC Pro Vasto, Carpi FC 1909, Cosenza Calcio, SPAL 1907, Modena FC, Brescia Calcio, Torino FC, Levante UD, Udinese Calcio

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016