Dimitri Payet, omul amicalului Franţa - Camerun 3-2
Dimitri Payet, omul amicalului Franţa - Camerun 3-2

Franţa – Camerun 3-2. Forţă de atac şi erori defensive pentru primul adversar al României

Franţa - Camerun s-a terminat 3-2 după o lovitură liberă executată impecabil în minutul 90 de Dimitri Payet, cel mai bun jucător al francezilor.
Articol scris de David Petre
31 mai 2016

Pe Stade de la Beaujoire din Nantes, Franţa a câştigat la limită meciul amical cu Camerun, un test util înaintea turneului final EURO 2016. Selecţionerul Didier Deschamps va putea trage câteva concluzii relevante după aceste joc, aşa cum sperăm că vor face şi oamenii din stafful tehnic al României, adversarul ţării gazdă în meciul de deschidere de pe 10 iunie. Viziunea excelentă a lui Pogba, precizia robotică la pasă a lui Payet, cursele irezistibile ale lui Coman în ambele flancuri şi oportunismul lui Giroud la finalizare erau deja lucruri probate în seria de amicale pe care francezii le-au avut în ultimii doi ani, dar în faţa Camerunului a fost o bună oportunitate de a vedea şi cum se mişcă defensiva improvizată, unde cuplul Rami – Koscielny a confirmat că acesta este pentru Les Bleus calcâiul lui Ahile. Franţa a câştigat amicalul dar nu se poate spune că a îmblânzit leii, o echipă lipsită de inhibiţii care şi-a asumat perioade importante de dominare a jocului, şi-a creat ocazii şi a fost răsplătită cu două goluri. Puţină lume se aşteaptă la o minune din partea României în meciul de pe 10 iunie cu Franţa, însă probabil că suporterii români s-ar declara mulţumiţi dacă naţionala noastră s-ar apropia, chiar şi în cazul unei înfrângeri, de ceea ce a arătat Camerunul la Nantes.

Deşi mai are programat un amical cu Scoţia înaintea debutului turneului final, Deschamps nu a fost interesat de experimente şi a trimis în teren un unsprezece apropiat de echipa standard. Doar Griezmann a fost menajat dintre titularii de drept după ce jucase finala Ligii Campionilor cu doar trei zile în urmă, în timp ce Martial a acuzat o accidentare şi a trebuit să urmărească jocul de pe margine. Franţa a jucat cu Lloris în poartă (la jocul cu numărul 50 în postura de căpitan, depăşit la acest capitol doar de însuşi Deschamps), Rami şi Koscielny în centrul apărării încadraţi de Sagna şi Evra, trei oameni la mijloc – Pogba, Lass Diarra şi Matuidi şi trei în atac – Payet, Giroud şi Coman. După pauză selecţionerul avea să altereze aşezarea în teren, jucând spre final un 4-2-3-1 odată cu efectuarea a patru schimbări de jucători.

În această formulă Franţa a început jocul în atac, dar primele ocazii au apărut la poarta lui Lloris. În minutul 13, o fază rapidă pornită de la o degajare a propriului goalkeeper a dus mingea la Toko Ekambi, iar mijlocaşul ofensiv al lui Sochaux a venit bine din lateral spre zona centrală şi a şutat lângă bară, de unde Lloris a scos în corner. Câteva minute mai târziu Aboubakar a reluat cu capul pe lângă poartă, la o fază la care camerunezii reuşiseră să creeze superioritate numerică în suprafaţa de pedeapsă a Franţei.

Gazdele au deschis scorul în minutul 20: Kingsley Coman nu a putut fi oprit într-o cursă în banda stângă, mingea întoarsă excelent de la linia de fund s-a conectat perfect cu latul lui Matuidi şi portarul Ondoa nu a avut ce face. Lucrurile păreau să intre pe făgaşul firesc, dar africanii au egalat după doar câteva zeci de secunde: Evra a fost surprins avansat, mingea trimisă prin spatele fundaşului circumstanţial Payet i-a deschis un culoar larg lui Nyom, iar acesta a plasat precis mingea în faţa porţii unde Aboubakar a apărut prompt la finalizare. Jocul echilibrat părea să meargă spre un scor egal la pauză, dar Pogba a găsit în minutul 41 o centrare formidabilă care l-a sărit pe fundaşul central care îl marca pe Giroud, iar vârful lui Arsenal a avut de îndeplinit o simplă formalitate.

La reluare jocul s-a închis, pe fondul unei posesii prelungite a Franţei în faţa unei defensive arţăgoase a africanilor. Pogba şi noul intrat N’Golo Kante au rupt rutina cu ocazii bune în aceeaşi fază în minutul 62, însă explozia neaşteptată a jocului avea să vină după minutul 85. Un şut din întoarcere expediat de Gignac a dat tonul unui final fiebinte, în care Gignac a rămas singur cu portarul după o pasă de excepţie cu exteriorul a vrăjitorului Payet, omul căruia românii trebuie să îi acorde atenţie maximă la construcţie. Cu Franţa în atac, cei care au marcat au fost camerunezii: păstrat în mod surprinzător până la final deşi a fost probabil cel mai slab jucător al gazdelor, Adil Rami a gafat l-a scăpat din marcaj pe Choupo Moting la o fază la care a reclamat un fault în atac, iar jucătorul lui Schalke a adus o egalare nesperată.

Meciul nu avea însă să se termine aşa. Franţa a primit o lovitură liberă în minutul 90, Dimitri Payet a desenat trasa perfectă şi mingea s-a dus direct în vinclu pentru o victorie de palmares. Payet a fost, probabil, cel mai bun jucător din tabăra albaştrilor, iar fazele fixe au fost în mod constant o sursă de pericol la poarta adversă. Pentru Payet este al doilea gol consecutiv marcat direct din lovitură liberă, după reuşita similară din amicalul cu Rusia, iar jucătorii României vor trebui să aibă mare grijă în a nu favoriza astfel de acţiuni în apropierea careului lui Tătăruşanu.Comentarii