Ferruccio Valcareggi
Ferruccio Valcareggi

Ferruccio Valcareggi, antrenorul care a adus primul titlu european Italiei

Ferruccio Valcareggi a devenit antrenorul Italiei în 1966 şi a condus echipa spre titlul european din 1968 şi finala Mondialului din 1970.
Articol scris de Florin Codreanu
27 mai 2015

Ferruccio Valcareggi a devenit antrenorul Squadrei Azzurra în 1966 şi a condus reprezentativa italiană spre titlul european din 1968, în ciuda lipsei de susţinere din jurul său. Doi ani mai târziu a ratat titlul mondial, după ce Brazilia lui Pele, probabil cea mai frumoasă naţională din istoria fotbalului, a spulberat Italia lui Ferrucio în finala de pe Estadio Azteca. Valcareggi a condus reprezentativa Italiei timp de 8 ani, perioadă în care Squadra Azzurra a pierdut numai şase jocuri.

Performanţa sa cea mai importantă a fost însă trofeul european cucerit în 1968. Campionatul European organizat de italieni a pus o presiune uriaşă pe umerii lui Valcareggi şi ai elevilor săi. În doi ani, cât a avut la dispoziţie pentru a construi viitoarea campioană europeană, Ferruccio a reuşit să adune un lot valoros şi tânăr, în care, pe lângă jucători cunoscuţi precum Sandro Mazzola, Giacinto Facchetti, Tarcisio Burgnich, Gianni Rivera sau Dino Zoff, au apărut şi câteva nume noi mai mult decât interesante. Atacantul lui Cagliari, Luigi Riva, vârful lui Inter, Angelo Domenghini, fundaşul lui Milan, Roberto Rosato sau tânărul star de la Varese, Anastasi. Cu ei a pornit la luptă Valcareggi în cursa spre titlul european, atât de dorit de italieni.

Filosofia antrenorului născut la Trieste era una simplă: “atât timp cât nu primim gol, avem şanse mult mai mari să câştigăm orice meci”. Inventatorul celebrei “Staffetta” italiene a fost supus tirului presei când a anunţat că nu va evolua în acelaşi timp cu Rivera şi Mazzola pe teren, Ferruccio considerând că doi mijlocaşi ofensivi cu caracteristici de număr 10 nu sunt compatibili. Mai mult, italianul a explicat că relaţia celor doi nu este deloc una caldă, mai ales că fiecare îmbraca tricoul unei alte echipe, ba chiar a unor echipe rivale. Fără să vrea, Valcareggi a intrat în “gura presei”, care nu l-a iertat cu aproape nicio ocazie, deşi rezultatele naţionalei italiene nu au fost deloc rele. După egalul de debut de la Napoli contra URSS-ului, fostul tehnician de la Bologna a fost vehement contestat de cele mai importante cotidiane italiene, dar şi-a văzut liniştit de drum. Căpitanul Italiei, Facchetti, rememorează acel episod incredibil, care a decis calificarea Italiei după tragerea la sorţi: “Am mers la căpitanul ruşilor şi ne-am înţeles să mergem la vestiare alături de doi administratori ai fiecărei echipe şi de un oficial. Arbitrul a scos o monedă foarte veche la vedere, iar eu am ales. Şi am ales bine: am urcat emoţionat treptele care duceau la intrarea pe San Paolo, iar cei 70.000 de fani au simţit din gesturile mele că se pot bucura. Valcareggi era singurul care în euforia generală era liniştit. Fuma cu sete o ţigară şi s-a îndreptat cu capul plecat spre vestiare”.

Deşi s-a calificat în faţa sovieticilor după tragerea la sorţi, Valcareggi nu putea să celebreze. A doua zi, presa italiană l-a numit “fricos” şi “incompetent”, dar majoritatea jurnaliştilor au apreciat dedicarea din jocul elevilor săi. Finala de pe 10 iunie 1968 de la Roma avea să fie însă diferită. Italia a controlat total jocul împotriva Iugoslaviei şi, susţinută frenetic de peste 30.000 de fani, s-a impus prin golurile lui Riva şi Anastasi, două dintre pariurile lui Feruccio. Deşi Valcareggi a făcut cinci schimbări în formula de start faţă de semifinala contra URSS-ului, Mazzola a început ca titular, iar Rivera a rămas pe bancă. Italia s-a impus şi a devenit în premieră campioană europeană, însă Valcareggi a rămas în atenţia presei ca şi “client de serviciu”.

A părăsit naţionala în 1974 chiar pe durata turneului final, pentru că n-a mai găsit resursele necesare să mai continue. A mai antrenat apoi în cariera sa echipele Hellas Verona, AS Roma şi AC Fiorentina, de la ultima formaţie alegând să se retragă din activitate în 1985. 20 de ani mai târziu, Ferruccio Valcareggi a decedat la Florenţa la vârsta de 86 de ani.Comentarii