Fernando Santos, selecţionerul Portugaliei la EURO 2016

Fernando Santos, selecţionerul Portugaliei
Fernando Santos, selecţionerul Portugaliei
Articol scris de Florin Codreanu

Fernando Manuel Costa Santos s-a născut pe 10 octombrie 1954 la Lisabona în Portugalia. A fost un jucător decent de primă divizie portugheză, format de Benfica Lisabona.

Evoluând ca fundaş dreapta, Fernando Santos a debutat în prima ligă a fotbalului lusitan pentru Maritimo Funchal, club unde a evoluat pentru două sezoane. Şi-a continuat cariera în tricoul lui Estoril, club care avea să devină şi prima echipă din cariera de antrenor profesionist a antrenorului Fernando Santos. Şi-a încheiat cariera de fotbalist foarte devreme şi a preferat să-şi continue studiile. În 1977 a absolvit Institutul Superior de Inginerie din Lisabona în specializarea electricitate şi telecomunicaţii.

După ce a absolvit şi şcoala federală de antrenori a debutat pe banca lui Estoril Praia în 1987 conducând echipa către două promovări consecutive. A rămas aici până în 1994, când a devenit antrenor principal la Estrella da Amadora. Apoi, din 1998, a fost numit în funcţia de antrenor principal la FC Porto, cu care a reuşit să câştige atât titlul în Portugalia cât şi Cupa şi Supercupa Portugaliei (în două rânduri). A atins de asemenea faza sferturilor de finală în Uefa Champions League, dar în 2001 a ales să părăsească Portugalia pentru AEK Atena. Aici a făcut un sezon extraordinar, dar a pierdut campionatul în faţa lui Olympiacos Pireu la golaveraj. A câştigat în schimb Cupa Greciei şi a făcut următorul pas din carieră spre Panathinaikos. Din 2003 avea să revină în Portugalia la Sporting Lisabona şi apoi să încerce din nou un miracol cu AEK Atena, de această dată fără rezultat. Le-a mai pregătit pe Benfica şi PAOK Salonic până în 2010, când datorită experienţei, rezultatelor şi cunoştinţelor sale despre fotbalul din Grecia a fost numit în funcţia de selecţioner al acestei ţări.

Santos a calificat Grecia la Euro 2012, ba chiar a reuşit să ducă echipa până în faza sferturilor de finală ale competiţiei. Şi campania următoare a fost una de real succes, Fernando reuşind să ducă Grecia la Cupa Mondială din Brazilia, acolo unde a părăsit competiţia în faza optimilor de finală, după ce Grecia a fost eliminată la penaly-uri de revelaţia Costa Rica.

Pe 23 septembrie 2014, Fernando Santos, care se despărţise de Federaţia Greacă de Fotbal a fost numit în funcţia de selecţioner al Portugaliei, ţara sa natală. A debutat cu o victorie în Danemarca în preliminariile pentru Euro 2016, datorită unui gol marcat de Cristiano Ronaldo.

  • Data naşterii: 10 octombrie 1954
  • Naţionalitate: portughez
  • Cariera de jucător: Marimito Funchal, Estoril
  • Antrenor la echipe de club: Estoril, Estrela da Amadora, FC Porto, AEK Atena, Panathinaikos, Sporting CP, Benfica, PAOK Salonic
  • Selecţioner: Grecia, Portugalia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016