Fatih Terim, selecţionerul Turciei la EURO 2016

Fatih Terim, selecţionerul Turciei
Fatih Terim, selecţionerul Turciei
Articol scris de Florin Codreanu

Fatih Terim s-a născut pe 4 septembrie 1953 la Adana, în Turcia. Cariera sa de jucător a început în oraşul său natal, Terim îmbrăcând timp de unsprezece ani tricoul echipei Adana Demirspor de la nivel juvenil până la nivelul primei echipe. Din 1974, numele lui Fatih Terim începe să se lege de Galatasaray Istanbul, echipă pentru care a jucat tot unsprezece ani, adunând 327 de meciuri şi 16 goluri marcate. Pentru reprezentativa Turciei, Terim a debutat în 1975 şi a adunat în zece ani 51 de selecţii şi două goluri. În 1985, fundaşul Fatih Terim a spus adio carierei de jucător şi a devenit antrenor principal doi ani mai târziu la Ankaragucu.

Următorul pas în cariera sa de antrenor a fost Goztepe, pentru ca din 1990 să devină secundul lui Sepp Piontek la echipa reprezentativă a Turciei şi totodată antrenorul echipei naţionale de tineret sub 21 de ani. Începând cu 1993, Terim este numit selecţioner în locul lui Piontek, iar sub comanda sa Turcia ajunge la Campionatul European din 1996, pentru prima dată în istorie. După Euro 1996, Terim devine antrenor principal la Galatasaray, echipă pe care o conduce către patru titluri consecutive de campioană, dar şi către Cupa Uefa în 2000. Avându-l în teren pe Gheorghe Hagi, Fatih Terim îşi construieşte supranumele de „Împăratul” şi devine antrenorul cu cele mai mari rezultate din istoria clubului turc.

După ce o părăseşte pe Galata, Terim accepta provocarea Serie A. Devine antrenorul Fiorentinei, cu care are un start bun de sezon şi ajunge în finala Cupei Italiei la finalul anului. Un an mai târziu, „Împăratul” este numit în funcţia de antrenor principal la AC Milan, deşi se spune că fusese dorit atât de Barcelona cât şi de Liverpool. Nu rezistă însă decât 5 luni în funcţie şi din vara lui 2002 revine la Galatasaray Istanbul, pentru ca din 2005 să redevină selecţioner al Turciei. Cu el pe bancă, Turcia ratează calificarea la Cupa Mondială din Germania 2006, însă prinde biletele pentru Euro 2008. Al treilea său mandat la Galatasaray aduce alte două titluri de campioană pentru echipa sa de suflet, precum şi două Cupe ale Turciei şi un sfert de finală în Liga Campionilor.

În august 2013, Fatih Terim accepta să revină şi la naţionala Turciei pentru al treilea mandat înlocuindu-l pe Abdullah Avci.

  • Data naşterii: 4 septembrie 1953
  • Naţionalitate: turc
  • Cariera de jucător: Adana Demirspor, Galatasaray AŞ
  • Antrenor la echipe de club: MKE Ankaragücü, Göztepe AŞ, Galatasaray AŞ, ACF Fiorentina, AC Milan
  • Selecţioner: Turcia Under-21, Turcia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016