Fabio Capello, selecţionerul Rusiei la EURO 2016

Fabio Capello, selecţionerul Rusiei
Fabio Capello, selecţionerul Rusiei
Articol scris de Florin Codreanu

Puţini antrenori din fotbalul profesionist se pot lăuda cu palmaresul lui Fabio Capello. Italianul născut pe 18 iunie 1946 la San Canzian d’Isonzo a fost un excelent fotbalist, dar ca antrenor a intrat definitiv în legendă. El a reuşit performanţa de a câştiga măcar un titlu de campion cu fiecare dintre echipele pe care le-a pregătit în impresionanta sa carieră.

Ca fotbalist, Capello a evoluat ca mijlocaş. În 1964 îl găsim pe Fabio Capello în tricoul echipei Spal 1907, unde a rămas timp de trei sezoane înainte de a se transfera la AS Roma. A devenit un jucător important în scurt timp pentru romani, ajutându-şi echipa să câştige Cupa Italiei în 1969. Au urmat şapte ani petrecuţi în tricoul lui Juventus Torino, echipa care în acei ani domina fotbalul din Peninsulă. Pentru torinezi Capello a bifat 165 de meciuri şi 27 de goluri, câştigând trei titluri de campion al Italiei. Finalul de carieră l-a găsit în tricoul lui AC Milan, unde a reuşit să mai câştige un titlu de campion al Italiei, dar şi o Coppa d’Italia, înainte de retragerea sa din activitate. Ca urmare a evoluțiilor foarte bune în tricoul granzilor din Serie A, Capello a fost convocat și la echipa națională, evoluând între 1972 și 1976 în 32 de meciuri și marcând 8 goluri.

Cariera sa de antrenor a început la cel mai înalt nivel. A preluat în 1991 legendara AC Milan, o echipă care reuşise să facă senzaţie în Europa sub comanda lui Arrigo Sacchi. Deşi era la prima sa experienţă ca antrenor principal, Fabio Capello a condus cu success o echipă care avea în componenţa ei jucători impresionanţi ca Maldini, Baresi, Gullit sau Marco van Basten. În perioada 19 mai 1991 – 21 martie 1993, Capello n-a pierdut niciun meci cu AC Milan. Dovada că anii săi ca antrenor pe San Şiro au fost un real success o reprezintă cele patru titluri de campion al Italiei cucerite în această perioadă, la care se adaugă 3 Supercupe ale Italiei, o Supercupă a Europei şi mai ales Cupa Campionilor Europeni.

În 1996, marele Real Madrid a bătut la uşa italianului şi l-a convins să preia gruparea de pe Bernabeu. A rezistat doar un sezon, dar a câştigat titlul de campion al Spaniei şi a pus bazele echipei care un an mai târziu avea să devină campioană a Europei. Întors la Milan pentru sezonul 1997-1998, n-a putut ajuta gruparea de pe San Şiro să-şi revină din perioada moartă în care intrase. A ajuns în schimb în 1999 la Roma, iar cu Capello pe banca tehnică AS Roma a câştigat un titlu istoric în 2001, abia al treilea titlu din palmaresul acestei echipe.

În 2004, Capello s-a întors la Juventus, de această dată ca antrenor. A câştigat două titluri consecutive, dar în urma scandalului Calciopoli s-a văzut nevoit să plece. Şi a făcut-o din nou la Real Madrid, unde a mai câştigat un titlu de campion al Spaniei în sezonul 2006-2007. Noul președinte al madrilenilor, Ramon Calderon, folosise numele lui Capello ca promisiune pentru postul de antrenor în tentativa de a câștiga alegerile, iar Fabio nu a refuzat propunerea. A preferat să plece din nou după un sezon pentru că nu simţea o chimie prea mare între el şi suporteri, care n-au apreciat niciodată stilul său organizat şi excesiv de disciplinat tactic. În 2008 a devenit selecţionerul Angliei, naţională pe care a calificat-o la Campionatul Mondial din 2010 şi Campionatul European din 2012.

Din 26 iulie 2012, Capello a devenit selecţionerul Rusiei şi totodată cel mai bine plătit selecţioner din fotbalul mondial. A calificat Rusia la Cupa Mondială din Brazilia, unde n-a reuşit însă să depăşească faza grupelor. Din 2013, numele lui Fabio Capello a intrat în Italian Hall of Fame.

  • Data naşterii: 4 mai 1971
  • Naţionalitate: rusă
  • Cariera de jucător: Zvezda Gorodishche
  • Antrenor la echipe de club: Olimpia Volgograd, Uralan Elista, FC Moscova, Krylia Sovetov, CSKA Moscova

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016