România a terminat EURO 96 cu zero puncte
România a terminat EURO 96 cu zero puncte

EURO 96: România – Spania 1-2 şi românii părăseau turneul final fără să adune vreun punct

România a marcat împotriva Spaniei singurul său gol de la EURO 96 dar a încheiat turneul final fără să fi acumulat vreun punct.
Articol scris de Florin Codreanu
26 mai 2016

Ultimul joc din grupă pentru naţionala României la EURO 96 a fost unul fără o miză reală pentru Iordănescu et comp. România era eliminată după ce pierduse primele două jocuri din grupă cu Bulgaria şi Franţa, dar pentru spanioli jocul era important ţinând cont că acumuleaseră două puncte şi aveau şanse mari de calificare dacă învingeau naţionala noastră.

Anghel Iordănescu a decis să titularizeze în acest meci o serie de jucători care nu evoluaseră în primele două jocuri ca titulari, apelând la serviciile lui Florin Prunea, Gabi Popescu, Anton Doboş, Costel Gâlcă, Ovidiu Stângă sau Adrian Ilie.

Câteva aspecte în jocul tricolorilor s-au îmbunătăţit, dorinţa de afirmare a unor tineri jucători români devenind un important atu. Spania însă şi-a uşurat misiunea vizibil marcând foarte repede: era minutul 11 când Javier Manjarin deschidea scorul pentru iberici. Revenirea lui Miguel Nadal în primul unsprezece i-a ajutat pe spanioli la capitolul stabilitate şi organizare. În plus, jocul bun al atacanţilor Kiko şi Pizzi şi forţa benzilor asigurată de Sergi şi Juanma i-a ajutat pe adversarii naţionalei noastre să controleze jocul.

România a reuşit totuşi să egaleze prin Florin Raducioiu în minutul 29. Blondul atacant român, care făcuse senzaţie la World Cup 1994, a fost servit ideal pe culoar de Ovidiu Stângă, jucător chiar în Spania la Salamanca. A fost primul şi singurul gol al tricolorilor la Euro 1996.

Fără a reuşi să pericliteze poarta lui Prunea în ciuda unor acţiuni bune semnate de Kiko şi Amavisca, Spania a apelat în partea a doua la schimbări. Amor, Julen Guerrero şi Alfonso au intrat în minutele 56, 64 şi 72, iar Spania a crescut presiunea. Golul a picat oarecum normal şi a purtat semnătura rezervei Guillermo Amor, cu şase minute înainte de final.

Cu toate acestea, Spania nu era încă sigură de prezenţă în faza următoare, dar golul din minutul 90 marcat de Loko în partida Franţa – Bulgaria (3-1) i-a trimis pe spanioli în sferturile de finală. România părăsea turneul final din Anglia fără a aduna vreun punct, cu un singur gol marcat şi patru primite. A fost o experienţă nereuşită pentru cea mai bună generaţie de fotbalişti din istoria României, o generaţie care avea să revină în prim plan cu ocazia turneului final de campionat Mondial din Franţa 1998.Comentarii