Golul lui Dorinel Munteanu nu a fost validat în meciul Bulgaria - România de la EURO 96
Golul lui Dorinel Munteanu nu a fost validat în meciul Bulgaria - România de la EURO 96

EURO ’96: Bulgaria – România 1-0. Tricolorii, primii eliminaţi de la Euro 1996

România a pierdut meciul cu Bulgaria şi s-a văzut eliminată de la EURO 96 după ce golul valabil înscris de Dorinel Munteanu nu a fost validat.
Articol scris de Florin Codreanu
25 mai 2016

Cel de-al doilea meci al reprezentativei României la turneul final de Campionat European din Anglia 1996 s-a terminat cu o înfrângere amară, care a eliminat selecţionata tricoloră din cursă pentru calificarea din grupă. Bulgaria, care remizase în primul meci cu Spania (1-1) a administrat lovitura de graţie naţionalei noastre, câştigând partida de la Newcastle.

Numai trei minute trecuseră de la fluierul de start al centralului danez Mikkelsen şi vedeta bulgarilor, Hristo Stoitchkov, deschidea scorul pentru naţionala ţării sale. Starul de la FC Barcelona a primit o minge de la decarului Krasimir Balakov, a profitat de faptul că Miodrag Belodedici a alunecat şi a înscris în poarta tricolorilor fără a putea fi oprit de portarul Bogdan Stelea.

Loviţi în plin de momentul de magie „marca Hristo Stoitchkov”, tricolorii au conştientizat rapid că o înfrângere în faţa rivalilor de peste Dunăre este echivalentă cu eliminarea. Băieţii lui Iordanescu au ieşit la joc şi au reuşit să înscrie prin Dorinel Munteanu, doar că golul valabil reuşit de român nu a fost validat de centralul Mikkelsen, deşi la şutul lui Munteanu mingea depăşise evident linia porţii după ce lovise în prealabil bara porţii lui Mykhailov.

Depăşind acest ghinion, românii au fost cei care au controlat partida, iar fundaşul Daniel Prodan s-a aflat foarte aproape de gol la jumătatea reprizei secunde, însă reluarea sa cu capul a trecut foarte puţin alături de poarta bulgarilor. Cea mai importantă ocazie a adversarilor noştri în acest meci a fost irosită de Yordan Lechkov, care nu a reuşit să profite de excelenta pasă cu călcâiul a lui Sirakov.

Chiar şi în prelungiri tricolorii au avut o şansă uriaşă de gol prin acelaşi Daniel Prodan, dar norocul a fost de partea bulgarilor, care după acest meci adunau patru puncte şi aveau şanse mari de calificare din grupă. Pentru România, turneul final din Anglia a lăsat un gust amar, echipa reprezentativă fiind deja eliminată după primele două meciuri disputate. Ultimul joc, contra Spaniei a fost unul de palmares, românii fiind lipsiţi de orice şansă de calificare.Comentarii