Zidane şi Hagi în meciul Franţa - România de la EURO 96
Zidane şi Hagi în meciul Franţa - România de la EURO 96

EURO ’96: România – Franţa 0-1. Un meci jucat tot pe 10 iunie

Pe 10 iunie 1996, la Newcastle, România pierdea meciul cu Franţa, primul joc al tricolorilor la turneul final al Campionatului European din Anglia.
Articol scris de Florin Codreanu
23 mai 2016

„Generaţia de Aur” a fotbalului românesc venea după excelenta Cupa Mondială din Statele Unite ale Americii din urmă cu doi ani. Deşi plasaţi într-o „grupă a morţii” la turneul final din Anglia, „tricolorii” erau încrezători înainte de starul partidei cu Franţa de pe Saint James’s Park din Newcastle. Faţă de turneul final mondial din SUA, selecţionerul Anghel Iordănescu renunţase la Ilie Dumitrescu, Basarab Panduru, Iulian Chiriţă, Marian Ivan sau Ştefan Preda şi adusese „sânge proaspăt” în rândurile echipei reprezentative, propunând jucători ca Adrian Ilie, Viorel Moldovan, Florin Tene sau Iulian Filipescu. În plus, absenţi din cauza unor accidentari la Mondialul American, Ioan Ovidiu Săbău şi Marius Lăcătuş reveneau în lotul tricolorilor pentru turneul final din 1996.

Calificată en fanfare dintr-o grupă preliminară cu Franţa, Slovacia, Polonia, Israel sau Azerbaijan, naţionala României a avut neşansa ca la turneul final din Anglia să fie plasată din nou în grupă cu Franţa lui Zidane, Djorkaeff sau Deschamps, dar şi cu puternicele reprezentative ale Spaniei şi Bulgariei, ultima fiind revelaţia turneului final din SUA ’94.

Primul meci, cu Franţa la Newcastle, s-a jucat pe 10 iunie 1996. În preliminarii, România remizase la Saint-Etienne cu naţionala „cocoşilor galici” şi pierduse la Bucureşti (1-3, gol Lăcătuş) pe stadionul Ghencea. Intimidaţi parcă de experienţa din faza grupelor preliminarii, „tricolorii” n-au impresionat la debutul din Anglia şi s-au înclinat din nou în fata francezilor. Cu un 4-3-1-2 destul de ofensiv, selecţionerul francezilor, Aimee Jacquet, ştia că cel mai important lucru pe care echipa sa trebuie să-l facă, este să-l blocheze pe Hagi, liderul românilor. Experimentatului Jacquet i-a ieşit, distribuindu-l pe Karemebeu în apropierea genialului decar român şi acoperind zona lui de acţiune cu Vincent Guerin.

Francezii au marcat în minutul 25 prin Christophe Dugarry, un gol care avea să se demonstreze a fi decisiv la finalul celor 90 de minute. La golul francezilor, un rol decisiv l-a avut din păcate portarul Bogdan Stelea, care a ieşit în contratimp şi s-a lovit de coechipierul său Gheorghe Mihali, permiţându-i atacantului de la Girondins Bordeaux să profite de centrarea lui Youri Djorkaeff . Francezii îşi puteau chiar dubla avantajul, dar Patrice Loko a ratat o şansă importantă de gol după ce depăşise uşor doi fundaşi români.

Iordănescu a renunţat la pauză la Răducioiu şi din minutul 56 la Lăcătuş, apelând la mult mai tinerii Viorel Moldovan şi Adrian Ilie. Primul avea să rateze cea mai mare ocazie a României în meciul de la Newcastle, atacantul care îmbrăca tricoul elveţienilor de la Neuchâtel Xamax fiind blocat la timp de experimentatul Laurent Blanc.

Franţa s-a impus la final cu 1-0 în urma golului din minutul 25 şi a câştigat primele trei puncte din grupă. Pentru tricolori urmau două meciuri la fel de dificile contra Spaniei şi Bulgariei, meciuri în care nu îşi mai permiteau paşi greşiţi.Comentarii