Naţionala României la EURO 84
Naţionala României la EURO 84

EURO ’84: România – Spania 1-1. Debut surpinzător de buni pentru tricolori

Povestea primului meci al României la un turneu final de Campionat European, remiza 1-1 cu Spania. Golul României a fost marcat de Boloni.
Articol scris de Florin Codreanu
20 mai 2016

„O necunoscută”. Aşa descria presa internaţională selecţionata României înaintea startului Campionatului European din Franţa 1984. Naţionala pregătită de Mircea Lucescu pornea întrecerea de la cota de 160/1, o cotă care anula practic orice şansă la câştigarea trofeului sau la accederea în fazele superioare ale competiţiei. Cu toate că formau una dintre echipele cel mai slab cotate înainte de startul turneului final, „tricolorii” păstrau în background imaginea de ansamblu reprezentată de succesele surprinzătoare din grupa preliminară în faţa Campioanei Mondiale, Italia, şi a locului 3 de la Euro 1980, Cehoslovacia.

Ascunsă sub Cortina de Fier, România acelor ani propunea o echipă reprezentativă cu nume interesante de jucători, dar care nu aveau experienţa de a fi jucat în afara graniţelor ţării. Numele mijlocaşului Ladislau Boloni ajunsese cunoscut în afara României după ce acesta adusese victoria incredibilă în faţa Italiei la Bucureşti, iar Romulus Gabor rămăsese în istoria fotbalului european după ce fusese cel mai bun jucător român pe durata Campionatului European de Tineret din 1981. Şi totuşi, în spatele lor, de undeva de pe bancă, un nou nume avea să apară în prim planul fotbalului european: tânărul mijlocaş cu picioare de aur, Gheorghe Hagi.

Plasată în Grupa B contra Spaniei, Portugaliei şi Germaniei de Vest, Naţionala României a debutat la Campionatul European din Franţa 1984 cu un onorabil 1-1 în faţa reprezentativei Spaniei. Pe Stade Geoffroy-Guichard din Saint Etienne, „tricolorii” au oferit o replică pe măsură puternicei naţionale pregătite de legendarul Miguel Munoz. Spania, care pornea drept mare favorită în acest meci, a prezentat un unsprezece cu nume mari de la forţele Real Madrid şi FC Barcelona, echipe care participau direct la procesul de transformare a Spaniei după eşecul de la Cupa Mondială din 1982. Luis Arconada, Camacho, Gordillo, Munoz, Gallego, Carrasco sau Santillana erau nume foarte cunoscute iubitorilor fotbalului şi trezeau fiori oricărui adversar.

După prestaţia dezamăgitoare de la Mondialul Spaniol din 1982, naţionala Spaniei a renunţat la serviciile selecţionerului Jose Emilio Santamaria şi l-a numit în funcţie pe legendarul antrenor de la Real Madrid, Miguel Munoz. La Roja a început ofensiv duelul cu România şi a preluat conducerea la jumătatea primei reprize. Eroarea lui Nicolae Ungureanu din minutul 22 i-a permis lui Juan Antonio Señor să-i paseze „printre” lui Ricardo Gallego, iar mijlocaşul madrilen a fost oprit doar prin fault de portarul Silviu Lung. Penalty-ul acordat de centralul belgian Alexis Ponnet a fost transformat de aripa Barcelonei, Francisco „Lobo” Carrasco, iar Spania prelua conducerea.

Din fericire pentru selecţionata română, egalarea s-a produs relativ repede. Laszlo Boloni l-a învins pe Luis Arocanda zece minute mai târziu, după o pasă primită de la atacantul Sportului Studenţesc, Marcel Coraş. În ciuda faptului că Spania a dominat teritorial jocul de la Saint-Etienne, România a rămas periculoasă pe contraatac şi, după pauză, Boloni, Ungureanu şi Michael Klein au fost opriţi din drumul spre gol de excelentul portar spaniol, Arconada. De remarcat că, din minutul 77, pe teren pentru România a intrat şi Gheorghe Hagi.

Până la final însă, scorul stabilit în minutul 35 a rămas neschimbat şi România pornea cu entuziasm în cursa de la Campionatul European din Franţa 1984. Totodată, rezultatul înregistrat de „tricolori” propunea una dintre primele mari surprize de la turneul final francez.Comentarii