Portugalia nu a avut multe emoţii defensive în jocul cu România de la EURO 84
Portugalia nu a avut multe emoţii defensive în jocul cu România de la EURO 84

EURO ’84: Portugalia – România 1-0. Punct final al aventurii româneşti în Franţa

România a pierdut ultimul meci din grupe de la EURO 84 în faţa Portugaliei şi a părăsit competiţia cu un singur punct.
Articol scris de Florin Codreanu
22 mai 2016

Atât România cât şi Portugalia aveau nevoie de victorie în ultimul meci din Grupa B pentru a păstra şanse realiste de calificare în semifinalele Campionatului European 1984.

Mircea Lucescu, selecţionerul României, nu a efectuat modificări consistente în unsprezecele de start faţă de partidele cu Spania şi Germania de Vest, însă portarul Silviu Lung a fost înlocuit de Dumitru Moraru în acest meci. România a preferat o abordare ceva mai defensivă a jocului spre deosebire de primele două confruntări din grupă, astfel că oportunităţile importante ale partidei au aparţinut naţionalei portugheze, pregătite la acea vreme de Fernando Cabrita.

După câteva şanse nu foarte mari de gol, Portugalia a ratat ocazia meciului prin vedeta Benficăi, Diamantino Manuel Fernandes: şutul acestuia l-a lovit în piept pe Moraru, apoi a ricoşat în bara porţii apărate de portarul român. Insistenţa portughezilor s-a accentuat odată cu trecerea timpului şi Fernando Gomes a avut golul în vârful bocancului, însă Moraru s-a opus în faţa atacantului de la FC Porto, unul dintre cei mai prolifici atacanţi din Europa acelor timpuri.

Portugalia avea să marcheze singurul gol al întâlnirii în minutul 81: rezerva Nene, jucător aflat la selecţia cu numărul 65 pentru echipa naţională, a reluat din voleu centrarea lui Frasco, iar mingea s-a oprit numai în plasa porţii lui Moraru. La acest scor, Portugalia nu se califica în semifinalele turneului final din Franţa, dar golul din minutul 90 al lui Maceda pentru Spania în confruntarea cu Germania de Vest a trimis ambele reprezentative iberice în semifinalele de la Marseille, respectiv Lyon.

Cu un singur punct în trei partide din Grupa B, România se clasa pe ultimul loc şi era eliminată din competiţie. Pentru naţionala României, experienţa de la Campionatul European din 1984 a fost prima la un turneu final de Campionat European şi a deschis drumul unor fotbalişti de mare calitate spre Occident. Unul dintre ei, Ladislau Boloni, avea să părăsească fotbalul românesc trei ani mai târziu pentru a deveni jucător al grupării belgiene Racing Wavre, în timp ce selecţionerul Mircea Lucescu avea să preia un an mai târziu proiectul Dinamo Bucureşti, echipă pe care a pregătit-o între 1985 şi 1990 cu rezultate deosebite.Comentarii