Dubla lui Rudi Voller a răpus România la EURO 84
Dubla lui Rudi Voller a răpus România la EURO 84

EURO ’84: Germania de Vest – România 2-1. Dubla lui Rudi Völler răpune România

La EURO 84 România a reuşit o egalare nesperată în faţa campioanei europene en-titre, dar în cele din urmă a pierdut meciul cu scorul de 2-1.
Articol scris de Florin Codreanu
21 mai 2016

Campioana europeană en titre din 1980, Germania de Vest, a fost al doilea adversar al „tricolorilor” în Grupa B de la Campionatul European 1984. Ambele echipe reprezentative veneau după rezultate de egalitate înregistrate în meciurile din prima etapă a grupei: România după un surprinzător 1-1 în faţa Spaniei lui Miguel Munoz, iar Germania de Vest după un 0-0 în faţa ermeticei naţionale a Portugaliei.

Germania de Vest avea însă să regăsească drumul spre gol în întâlnirea contra naţionalei lui Mircea Lucescu. Trupa de vedete a lui Jupp Derwall a început partida contra României în forţă şi a ratat, prin Rudy Voller, încă din primele zece minute una dintre ocaziile mari ale confruntării. Acelaşi Voller avea să deschidă scorul în minutul 25 în urma unei pase venite de la insistentul Norbert Maier. Germanii au controlat în totalitate prima repriză a confruntării cu România şi doar intervenţiile de excepţie ale portarului Silviu Lung au păstrat avantajul minim al echipei germane. Lung a intervenit salvator în minutul 34 la şutul lui Andreas Brehme, pentru ca, numai câteva minute mai târziu, să se opună golului doi în faţa lui Klaus Allofs.

Repriza secundă a început însă cu o mare surpriză. La numai 20 de secunde de la reluarea jocului, România a reuşit să restabilească egalitatea prin Marcel Coraş. Atacantul Sportului Studenţesc a împins în plasa mingea care trecuse în prealabil pe la Michael Klein şi Ladislau Boloni, iar centralul olandez Jan Kaizer a arătat centrul terenului: 1-1 pe Stade „Felix Bollaert” din Lens.

Germanii au replicat prin acelaşi joc eficient şi harnic în zona mediană şi prin viteza „aripilor”, care au îngreunat vizibil misiunea apărătorilor români. În minutul 66, Rudy Voller a reuşit „dubla” pentru naţionala ţării sale şi a adus din nou Germania de Vest în avantaj. Acţiunea pornită de neobositul Klaus Allofs şi continuată inspirat de Karl-Heinz Rummenigge l-a adus pe Voller în postura de a înscrie din nou, iar atacantul lui Werder Bremen nu ratat ţinta nici de această dată, plasând cu siguranţă balonul în poarta lui Lung.

România a avut şansa egalării în ultimele minute ale confruntării de la Lens, atunci când cel mai bun jucător al romanilor în acest meci, Ladislau Boloni, a încercat vigilenţa portarului Harald Schumacher cu un trasor, însă campionul european din 1980 şi-a salvat in extremis echipa naţională.

Germania de Vest a învins România cu 2-1, dar „tricolorii” au lăsat şi în acest joc o impresie plăcută spectatorului neutru şi o imagine pozitivă în rândul fanilor români. Pentru Lucescu et comp urma partida cu Portugalia, un meci care putea califica în mod surprinzător România în cazul unei victorii în faţa lusitanilor coroborate cu o înfrângere a Spaniei în duelul cu Germania de Vest.Comentarii