Viorel Moldovan la EURO 2000
Viorel Moldovan la EURO 2000

EURO 2000: Germania – România 1-1. Tricolorii, egalii campioanei europene en titre

România a smuls o remiză campioanei europene en-titre Germania la debutul la turneul final EURO 2000. Pentru tricolori a punctat Viorel Moldovan.
Articol scris de Florin Codreanu
29 mai 2016

Calificată de Victor Piţurcă la turneul final de Campionat European din Belgia şi Olanda, naţionala României a beneficiat de serviciile unui alt selecţioner pe durata desfăşurării competiţiei. Demis din pricina unui conflict cu „veteranii” lotului naţional (Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Dan Petrescu şi Dorinel Munteanu), Piţurcă i-a lăsat locul în funcţia de selecţioner al României experimentatului Emerich Jenei, omul care reuşise să aducă în vitrina fotbalului românesc cel mai prestigios trofeu din toate timpurile: Cupa Campionilor Europeni în 1986.

Cu toate că şi-a păstrat în lot o parte dintre jucătorii care participaseră la Campionatul European din Anglia 1996 (Hagi, Popescu, Stelea, Petrescu, Lupescu, Belodedici, Munteanu şi Prunea), România a beneficiat la acest turneu final şi de prezenţa unor reprezentanţi de seamă ai noii generaţii, în frunte cu Adrian Mutu, Cristian Chivu, Cosmin Contra, Adrian Ilie sau Bogdan Lobonţ.Românii au avut însă din nou parte de o grupă infernală, sorţii hărăzind tricolorilor adversari de renume: Germania, Anglia şi Portugalia.

Întâlnirea de debut de la turneul final din 2000 s-a jucat la Liege pe Stade Maurice Dufrasne şi a opus selecţionatei României puternica reprezentativă a Germaniei. Pregătită de Erich Ribbeck, Germania, campioană europeană în 1996, venea la turneul final din postura de favorită, cu jucători impresionanţi precum Oliver Kahn, Lothar Matthaus, Mehmet Scholl, Oliver Bierhoff, Sebastian Deisler, Thomas Hasler sau Markus Babbel.

Tricolorii nu s-au speriat însă de reputaţia campioanei europene en titre şi au început curajos partida de la Liege. Doar cinci minute trecuseră de la fluierul de start al centralului danez Kim Milton Nielsen şi Viorel Moldovan deschidea scorul pentru echipa României, după o pasă primită de la Adrian Ilie şi o finalizare simplă din şase metri. Românii au continuat să joace cu încredere şi, beneficiind de magia starului Gheorghe Hagi, şi-au trecut în cont alte două oportunităţi de gol, ambele ratate de Moldovan, după două pase geniale venite de la decarul tricolorilor.

Germanii au răspuns prin Oliver Bierhoff, dar Bogdan Stelea a intervenit cu un reflex spectaculos şi a respins reluarea impresionantului atacant german. Stelea avea însă să fie surprins de şutul teribil expediat de Mehmet Scholl în minutul 28, şut prin care Germania restabilea egalitatea. Elevii lui Ribbeck au început încetul cu încetul să controleze partida şi posesia, iar după pauză Bierhoff putea aduce Germania în avantaj, dar reluarea sa cu capul a trecut alături de poarta României.

Adrian Ilie a replicat pentru tricolori şutând superb de la 20 de metri, fără emoţii însă pentru Kahn. Cel mai periculos om al nemţilor, Bierhoff a ţintit apoi bara porţii lui Stelea, pentru ca ultima ocazie a jocului să aparţină românilor, dar Ilie şi Moldovan nu au putut profita de eroarea comisă de Kahn.

Partida s-a încheiat la egalitate, 1-1, un egal pentru tricolori la debut în faţa campioanei europene en titre, rezultat care avea să aducă multă încredere echipei lui Jenei.Comentarii