Franţa a câştigat dramatic semifinala EURO 2000 cu Portugalia
Franţa a câştigat dramatic semifinala EURO 2000 cu Portugalia

EURO 2000: Franţa – Portugalia 2-1, meci decis de un gol de aur marcat de Zidane în minutul 117

Franţa a câştigat dramatic semifinala EURO 2000 cu Portugalia dintr-un penalty obţinut în minutul 117 şi contestat vehement de lusitani.
Articol scris de David Petre
10 iulie 2016

La 16 ani de la semifinala EURO 2014 încheiată dramatic printr-un gol marcat de Platini în minutul 119, Franţa şi Portugalia s-au întâlnit din nou în penultimul act al unui Campionat European. Meciul de la Bruxelles a avut un final controversat, dar în cele din urmă tot francezii au ieşit învingători, graţie golului de aur marcat de Zinedine Zidane în minutul 117 dintr-o lovitură de la 11 metri.

La 1-1 cu şase minute până la finalul prelungirilor, tuşierul slovac Igor Sramka a văzut henţ la intervenţia fundaşului dreapta Abel Xavier în apropierea propriei porţi, iar centralul austriac Günter Benko a arătat punctul cu var. Meciul a fost întrerupt mai bine de trei minute, timp în care portughezii de pe teren şi cei de pe bancă au contestat vehement decizia celor doi arbitri. Luis Figo şi-a aruncat tricoul şi a părut să părăsească dezgustat terenul, însă a revenit înainte ca Zidane să execute penalty-ul. Şutul în vinclu a adus Franţei victoria şi calificarea în finală, însă portughezii au fost calmaţi cu greu. Nuno Gomes a văzut cartonaşul roşu după încheierea meciului, iar Paulo Bento a fost cu greu ţinut să nu îl lovască pe tuşierul slovac.

Portughezii au controlat prima repriză şi au şi condus la pauză prin golul marcat de Nuno Gomez în minutul 19 cu un şuperb şut din afara careului. Franţa a fost însă mai bună în repriza a doua, impulsionată de un Zidane aflat în zi de graţie, autorul unor driblinguri uluitoare. Decizia selecţionerului Roger Lemerre de a nu-l include pe Youri Djorkaeff în unsprezecele de start a dat roade când atacanţii titulari Nicolas Anelka şi Thierry Henri au conlucrat la golul egalizator din minutul 51.

Meciul a fost decis de faza controversată din minutul 114. După trei minute de prosteste, Zidane a trimis în vinclu mingea de la punctul cu var, Franţa a atins din nou finala europeană şi avea să se impună în faţa Italiei, tot după un „gol de aur”, marcat de David Trezeguet.

Pentru francezi au jucat: Barthez, Lizarazu, Patrick Vieira, Laurent Blanc, Deschamps, Desailly, Anelka, Zidane, Henry, Thuram şi Emmanuel Petit.

Portughezii au început jocul cu Vitor Baia, Jorge Costa, Vigidal, Fernando Couto, Figo, Rui Costa, Sergio Conceicao, Dimas, Abel Xavier, Costinha şi Nuno Gomes.Comentarii