România a învins Anglia cu 3-2 la EURO 2000
România a învins Anglia cu 3-2 la EURO 2000

EURO 2000: Anglia – România 2-3. Seara magică de la Charleroi

Povestea meciului România - Anglia de la EURO 2000, unica victorie a naţionalei României la un turneul final de campionat european până în 2016.
Articol scris de Florin Codreanu
2 iunie 2016

Charleroi, 20 iunie 2000. Ora locală: 22:30. Partida de pe „Stade du Pays de Charleroi” se încheiase de câteva zeci de secunde. La mijlocul terenului o mare horă de tricouri galbene îşi cânta bucuria. Un bătrânel simpatic şi elegant este purtat pe braţe de elevii săi, în timp ce super starul englezilor, David Bechkam, priveşte cu invidie. Hagi coboară din tribuna oficială să-şi îmbrăţişeze colegii, Popescu şi Petrescu sunt la braţ, în timp ce Mutu sărbătoreşte lângă Cristi Chivu şi Ionel Ganea. Doar portarul Bogdan Stelea este ţintuit undeva pe linia porţii, deşi partida se încheiase de câteva minute bune. Parcă de teamă ca nu cumva, Costinha să apară de nicăieri şi să-i marcheze un nou gol, Stelea aşteaptă liniştit că toată lumea să plece la vestiare. La Bucureşti este miezul nopţii, dar nimeni nu doarme. Claxoanele răsună, steagurile flutură, iar Piaţa Universităţii este luată cu asalt. Emoţiile au depăşit orice imaginaţie, dar eliberarea este atât de dulce… România se calificase pentru prima dată în istorie în sferturile unui Campionat European de Fotbal, după ce reuşise să învingă Anglia cu 3-2 în ultimul minut. Din nou, în ultimul minut, aşa cum se întâmplase la Toulouse în urmă cu doi ani.

Lipsită de aportul lui Gică Hagi, suspendat pentru acest meci, naţionala României a mers pe mâna lui Mutu în atac, lângă Viorel Moldovan şi Adrian Ilie. În faţa unei echipe cu Gary Neville, David Beckham, Alan Shearer, Dennis Wise sau Michael Owen, tricolorii aveau nevoie de o victorie, care coroborată cu un meci onest al portughezilor (deja calificaţi) în faţa Germaniei putea califica reprezentativa noastră în sferturi.

Iar România a început bine jocul de la Charleroi, reuşind să deschidă scorul în minutul 22 prin fundaşul stânga, Cristian Chivu. În încercarea sa de centrare de pe banda stângă, Chivu a catapultat mingea în poarta lui Nigel Martyn, după ce iniţial balonul atinsese bara. Gol magnific pentru tânărul fotbalist roman, iar milioane de oameni, sperau acasă, în faţa televizoarelor.

Ultimele cinci minute ale primei reprize au fost însă de coşmar. Mai întâi Cristi Chivu l-a faultat în careu pe Paul Ince în minutul 41, iar legendarul Alan Shearer a transformat cu siguranţă lovitura de la unsprezece metri acordată englezilor. Apoi, peste numai patru minute, Michael Owen a scăpat singur spre poarta tricolorilor, lansat excelent de Paul Scholes, l-a driblat pe Stelea care ieşise în întâmpinare şi a adus Anglia în avantaj la pauză.

România putea pica în acel moment din punct de vedere psihic, dar tricolorii au ieşit de la cabine cu un tonus bun. La două minute de la reluare, Dorinel Munteanu a reuşit să restabilească egalitatea cu un şut splendid de la marginea careului, iar speranţele creşteau. Egalarea rapidă a adus entuziasm şi Adrian Ilie, apoi Adrian Mutu l-au pus la încercare pe Martyn, pentru ca Dan Petrescu să încerce şi el de la distanţă să-l surprindă pe portarul englezilor. Elevii lui Keegan au răspuns prin Barmby (care a ratat cea mai mare ocazie a reprizei) şi prin Beckham din lovitură liberă.

În minutul 90 însă, Laurenţiu Roşu, proaspăt intrat pe teren, a fost acroşat în careu de Kewon şi centralul elveţian, Urs Maier, a dictat lovitură de la unsprezece metri. Uşor surprinşi, ba chiar stupefiaţi de curajul elveţianului, tricolorii nu s-au înghesuit să execute penalty-ul. Şi l-a asumat Ionel Ganea, şi el intrat pe teren de câteva minute. Atacantul lui VfB Stuttgart a luat mingea cu curaj, a aşezat-o uşor şi a trimis-o direct în poarta lui Martyn, aducând România în avantaj.

Portugalia şi-a respectat onoarea şi deşi, a folosit echipa secundă, a surclasat campioana europeană en titre cu 3-0, toate cele trei goluri fiind marcate de Sergio Conceicao. Iar România se califica în sferturile de finală ale turneului final din Belgia şi Olanda în premieră absolută pentru ţara noastră. Din păcate, cel puţin până la EURO 2016 aceasta a rămas unica victorie înregistrată de naţionala noastră la un turneul final de campionat european.Comentarii