Franţa - Portugalia, la EURO 84
Franţa - Portugalia, la EURO 84

EURO 1984: Franţa – Portugalia 3-2, unul dintre cele mai frumoase meciuri din istoria fotbalului

Franţa a câştigat în minutul 119 meciul cu Portugalia din semifinalele EURO 1984, după ce portughezii întorseseră avantajul şi preluaseră conducerea în prelungiri.
Articol scris de David Petre
10 iulie 2016

La doi ani după ce fusese eliminată dramatic de Germania la loviturile de departajare în semifinalele Campionatului Mondial, Franţa avea la EURO 84 avantajul terenului propriu şi o echipă de valoare, cu Michel Platini în prim-plan, realizator de hattrick-uri în meciuri consecutive din faza grupelor. Toate cifrele erau în dreptul acestei echipe înaintea semifinalei de la Marseille cu Portugalia, aflată la primul său turneu final după mondialul englez din 1966, însă statutul de favorită a contat prea puţin pe teren, acolo unde două formaţii bune s-au luptat de la egal la egal într-unul dintre cele mai mari meciuri din istoria Campionatului European de Fotbal.

A fost nevoie de 24 de minute pentru ca Franţa să deschidă scorul. Gazdele întrecerii au primit o lovitură liberă dintr-o poziţie centrală în marginea careului, iar Jean-Francois Domergue a executat perfect pe colţul portarului, catapultând mingea peste Manuel Bento. Totul părea în grafic pentru francezi, care au continuat să atace şi să-şi creeze mari ocazii, însă golul doi întârzia. Deşi conduşi şi cotaţi cu zero şanse să treacă de Franţa, portughezii au făcut un meci exemplar, blocând aproape toate pasele care îl căutau pe talismanul Platini, iar atunci când mingea a ajuns la acesta, portarul Bento a fost la înălţime. Alain Giresse, Luis Fernandez şi Michel Platini au ratat ocazii importante pentru Franţa, dar portughezii au fost cei care au reuşit să marcheze: o centrare din partea stângă l-a găsit pe Rui Jordão fără marcaj în careu, iar lovitura sa de cap a fost imparabilă. Era minutul 74 şi lusitanii reuşiseră surpriza. Două intervenţii incredibile ale portarului Bento pe final de meci au menţinut scorul egal, iar jocul a intrat în prelungiri.

Ceea ce iniţial păruse doar o glumă a căpătat accente dramatice pentru francezi. Chalana a mai centrat o dată pentru Jordão, de această dată din partea dreaptă, iar atacantul lui Sporting Lisabona a semnat dubla, cu o superbă reluare din drop. Putea fi chiar 3-1, însă portarul francez Joël Bats a avut o intervenţie în poziţie de unu la unu cu Nene.

În a doua repriză a prelungirilor francezii au atacat cu toate liniile şi au obţinut egalarea în minutul 114 prin acelaşi Domergue. Meciul părea să se îndrepte spre loviturile de departajare, iar selecţionerul francez Michel Hidalgo scosese deja carneţelul pentru a nota executanţii echipei sale, însă nu a mai fost nevoie: o ultimă acţiune a francezilor, cu un inepuizabil Jean Tigana în prim-plan, s-a încheiat cu o centrare perfectă în faţa porţii, Platini a avut timp să preia şi să-şi aşeze confortabil mingea pentru golul de 3-2.

Graţie acestei victorii, Franţa ajungea pentru prima oară în finala Campionatului European de Fotbal. Avea să o câştige patru zile mai târziu pe Parc des Princes, scor 2-0 contra Spaniei prin golurile marcate de Platini şi Bruno Bellone.

Rezumat Franţa – Portugalia 3-2, EURO 84:Comentarii