Franţa - Iugoslavia 4-5, Euro 1960
Franţa - Iugoslavia 4-5, Euro 1960

Euro 1960: Franţa – Iugoslavia 4-5. Calificare spectaculoasă a plavilor în prima finală de Campionat European

Iugoslavia a întors în două minute soarta unui meci în care puţini îi dădeau şanse şi s-a calificat în finala Campionatului European de Fotbal 1960.
Articol scris de Florin Codreanu
29 mai 2016

La chiar prima ediţie a Campionatului European de Fotbal, pe „Parc de Princes” din Paris, Franţa şi Iugoslavia au oferit unul dintre cel mai spectaculoase meciuri din istoria turneelor finale. Plavii, pregătiţi de fostul mare portar al Stelei Roşii Belgrad din anii ’40, Ljubomir Lovric, s-au impus pe final, după ce au întors soarta meciului în numai două minute.

Aproape 30.000 de spectatori s-au adunat pe impresionanta arenă pariziană la prima semifinală a turneului final organizat de Franţa. Elevii lui Albert Batteux porneau cu statutul de favoriţi datorită terenului propriu şi al experienţei, în timp ce elevii lui Lovric aveau avantajul unei echipe mult mai tehnice. Batteux a trimis în teren cel mai bun unsprezece avut la dispoziţie în acel moment, o formulă de start în care se remarcau atacantul Sampdoriei, Maryan Wisniweski şi vedeta locală, Francois Heutte.

În pofida aşteptărilor şi a unui început de joc mai bun al francezilor, micuţul atacant de la Partizan, Milan Galic, a deschis scorul pentru sârbi în minutul 11, însă replica gazdelor a fost imediată. Jean Vincent a restabilit egalitatea, după o fază gândită de Heutte, iar publicul parizian spera din nou la un succes confortabil care să califice Franţa în prima finală europeană din istorie. Acelaşi Heutte avea să înscrie chiar înainte de pauză un gol care aducea gazdele în avantaj şi îi oferea tehnicianului Albert Batteux răgazul necesar să corijeze erorile defensive din prima repriză. Iar francezii au venit parcă şi mai hotărâţi de la cabine şi, în minutul 53, Wisnieski marca al treilea gol al „cocoşilor”. Era minutul 53 şi Iugoslavia părea slăbită vizibil de forcingul gazdelor de după pauză.

Ceva s-a schimbat însă rapid în mentalitatea oaspeţilor. Agresivitatea impusă de Perusic şi Jerkovic, precum şi tehnica sclipitoare a unor jucător precum Sekularać, Kostić sau Galic au reaprins brusc speranţele sârbilor, mai ales după ce Ante Zanetić a marcat printr-o lovitură precisă de cap şi a redus din nou din handicap. Presiunea sârbilor a devenit tot mai evidentă, iar controlul partidei s-a mutat în tabăra echipei lui Lovric. Doar că, pe contraatac, Franţa avea să mai puncteze o dată prin Heutte, iar zarurile păreau din nou aruncate. Era minutul 65 şi elevii lui Batteux, susţinuţi frenetic din tribune, păreau că scapă în câştigători. Ultimul sfert de oră a fost însă realmente memorabil şi a adus o răsturare de scor, care va rămâne în memoria tuturor iubitorilor fotbalului.

În minutul 76, Tomislav Knež a reaprins speranţele plavilor, după ce l-a învins cu calm pe portarul Georges Lamia. Doar două minute mai târziu şi-a intrat în rol starul lui Dinamo Zagreb, Dražan Jerković. Colosul de 1,88 cm născut la Sibenik a înscris şi a egalat situaţia, pentru ca, numai un minut mai târziu, tot el să-l învingă pe Lamia şi să aducă o calificare ce părea improbabilă în finală pentru naţionala ţării sale. Elevii lui Lovric reuşiseră să întoarcă soarta meciului cu ţara gazdă, Franţa în numai patru minute. Interval în care Knež şi Jerković au anulat avantajul de 4-2 al gazdelor, punctând de trei ori.

Iugoslavia s-a calificat într-un final în ciuda presiunii exercitate de naţionala Franţei în ultimele minute ale jocului. În marele meci pentru trofeu, Iugoslavia, deşi a jucat la fel de spectaculos, a pierdut în prelungiri în faţa Uniunii Sovietice, după reuşita celebră a lui Viktor Ponedelnik.Comentarii