Erik Hamren, selecţionerul Suediei la EURO 2016

Erik Hamren, selecţionerul Suediei
Erik Hamren, selecţionerul Suediei
Articol scris de Florin Codreanu

Erik Anders Hamren s-a născut pe 27 iunie 1957 în localitatea Ljusdal din Suedia. Nu a avut deloc o carieră strălucită ca fotbalist, cea mai mare parte din timp petrecând-o în tricoul echipei din oraşul său natal, înainte de a-şi începe cariera în antrenorat.

O carieră care a început în 1987 pe banca tehnică a grupării suedeze Enkopings SK. Au urmat scurte experienţe la echipe mici precum Vasby IK, IF Brommapojkarna, Vasalunds IF sau Degerfors IF, înainte ca Erik Hamren s-o preia din sezonul 1995 pe AIK Stockholm. Cu AIK a cunoscut primele satisfacţii profesionale, reuşind să câştige în doi ani consecutivi Cupa Suediei în sezoanele 1995-1996 şi 1996-1997. A plecat în 1998 la Orgryte, după un conflict cu oficialii lui AIK, iar la gruparea de pe Valhala a reeditat succesul dobândit cu AIK, reuşind să-şi treacă în palmares o nouă Cupă a Suediei.

A părăsit Suedia pentru a încerca experienţe în alte zone ale Peninsulei Scandinave, iar prima oprire a fost Aalborg BK din Danemarca. Hamren a reuşit să aducă titlul de campioană grupării din Aalborg în sezonul 2007-2008, iar apoi a decis să încerce şi o experienţă în Norvegia, acceptând oferta grupării Rosenborg Trondheim. Nu s-a înşelat, pentru că în doi ani consecutivi (2009 şi 2010) Erik Anders Hamren a adus două titluri de campioană ale Norvegiei pentru Rosenborg, fiind desemnat cel mai bun antrenor din această ţară în 2009.

În noiembrie 2009 s-a confirmat interesul Federaţiei Suedeze pentru numirea lui Hamren în funcţia de selecţioner, numire care s-a produs pentru o perioadă în paralel cu activitatea lui Hamren de la echipa de club.

Din 1 septembrie 2010, Erik Hamren şi-a reziliat contractul cu Rosenborg şi s-a dedicat exclusiv funcţiei de selecţioner al Suediei. Este considerat un antrenor foarte modern, care propune un fotbal bazat pe disciplină şi organizare, dar şi care are o foarte bună relaţie cu jucătorii săi. În octombrie 2012 s-a aflat pe banca Suediei într-un meci memorabil disputat în faţa viitoarei Campioane Mondiale, Germania. Suedia a reuşit să revină atunci de la 0-4 şi să termine la egalitate, 4-4, chiar la Berlin.

  • Data naşterii: 27 iunie 1957
  • Naţionalitate: suedez
  • Cariera de jucător: Ljusdals IF, Stockviks FF
  • Antrenor la echipe de club: Njurunda IK, IFK Sundsvall, Bro IK, Enköpings SK, Väsby IK, IF Brommapojkarna, Vasalunds IF, Degerfors IF, AIK Solna, Örgryte IS, Aalborg BK, Rosenborg BK
  • Selecţioner: Suedia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016