Eli Guttman, selecţionerul Israelului la EURO 2016

Eli Guttman, selecţionerul Israelului
Eli Guttman, selecţionerul Israelului
Articol scris de Florin Codreanu

Eli Guttman s-a născut pe 24 februarie 1958. Actualul selecţioner israelian nu a fost un jucător important în istoria ţării sale, cu toate că provine din cel mai important centru de copii şi junior de la Haifa.

A debutat în prima ligă israeliană în 1979 în tricoul lui Beitar Netanya, iar după un sezon a ajuns la Maccabi Neve Sha’anan în liga secundă. Guttman a mai îmbrăcat tricoul echipei Maccabi Kiryat Bialik şi nu a bifat niciun meci la echipa reprezentativă a Israelului.

Ca antrenor a început ca secund pe banca lui Maccabi Haifa pentru două sezoane, apoi din 1992 a devenit principal la o echipă de ligă inferioară, Hapoel Holon. Până în 1997 nu a reuşit să cucerească vreun trofeu pe banca echipelor pe care le-a antrenat, însă în 97 a câştigat Cupa Israeului cu Hapoel Beer Sheva, reuşită care la vremea respectivă a fost considerată o mare surpriză. Un an mai târziu a fost numit pe banca tehnică a lui Hapoel Haifa, cu care a reuşit să cucerească titlul de campion în acel sezon. Singura sa experienţă în afara ţării sale s-a produs în decembrie 2007, când a semnat un contract pe un sezon cu AEL Limassol din Cipru, fără rezultate notabile însă. A revenit în Israel şi a mai câştigat un titlu de campion precum şi o Cupă pe banca lui Hapoel Tel Aviv, reuşind totodată performanţa de a califica gruparea din Tel Aviv în grupele Uefa Champions League.

Pe 27 decembrie 2011 a fost numit în funcţia de selecţioner al Israelului, înlocuindu-l pe Victor Fernandez.

  • Data naşterii: 24 februarie 1958
  • Naţionalitate: israelian
  • Cariera de jucător: Hapoel Haifa FC, Beitar Netanya FC, Maccabi Neve Shanan FC, Maccabi Kiryat Bialik FC
  • Antrenor la echipe de club: Maccabi Kiryat Bialik, Beitar Haifa, Maccabi Tirat Carmel, Maccabi Tamra, Hapoel Zafririm Holon, Maccabi Herzliya, Hapoel Beit Sha'an, Hapoel Beer-Sheva, Hapoel Haifa, Beitar Ierusalim, Hapoel Petach-Tikva, Enosis Neon Paralimni, Maccabi Netanya, AEL Limassol, Hapoel Tel-Aviv

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016