Stade de France, incidente în tribune la finala Cupei Franţei
Stade de France, incidente în tribune la finala Cupei Franţei

„Dispozitivul de securitate a cedat la finala Cupei Franţei”

Autorităţile locale din Saint-Denis s-au arătat nemulţumite de modul în care s-a desfăşurat partea de securitate a partidei de pe Stade de France.
Articol scris de Marius Adomnicăi
23 mai 2016

Stade de France a găzduit sâmbătă finala Cupei Franţei, câştigată de Paris Saint-Germain cu scorul de 4-2 în faţa vechilor rivali de la Olympique de Marseille. Cu această ocazie a fost testat dispozitivul de securitate, într-o configuraţie similară celei ce urmează a fi folosită la partidele de la Campionatul European de Fotbal.

Philippe Galli, prefectul de Seine-Saint-Denis, a recunoscut într-un interviu acordat postului de radio Europe 1 că „au existat puncte în care dispozitivul a cedat şi care vor trebui remediate sau recalibrate pentru EURO 2016. Controlul la intrarea în arenă nu a fost făcut cum trebuie, numărul de persoane cu care ne-am confruntat a fost masiv”. Faptul că, după atentatele din 13 noiembrie, numărul porţilor de acces a fost redus de la 24 la doar 4 nu a făcut decât să accentueze problemele.

Jean-Christophe Lagarde, primar şi deputat de Seine-Saint-Denis, a cerut astăzi o „revizuire completă” a dispozitivului de securitate pentru EURO 2016, fiind îngrijorat de modul de acces impus de dispoziţiile UEFA. „Înţeleg că vrem să evităm accesul în arenă cu arme de foc, dar în atentatele de la Saint-Denis nimeni nu a intrat cu arme sau bombe. Filtrele excesive vor duce la blocaje umane, vă imaginaţi panica ce se poate crea la apariţia unui atentator la una din cele patru porţi de acces? În acest moment nu suntem pregătiţi pentru organizarea unui eveniment în bune condiţii de securitate”.

În presă au apărut şi declaraţii ale unor spectatori, nemulţumiţi de modul în care s-a făcut accesul: „Nu au existat stewarzi care să direcţioneze fanii spre stadion, iar după jumătate de oră în care am fost înghesuiţi ca nişte vite spiritele s-au încins, fiind nevoie de intervenţia trupelor speciale”. Incidentele apar pe fondul avertizărilor primite de la specialiştii francezi în securitate cu privire la gradul ridicat de risc de terorism pe care îl prezintă turneul final al Campionatului European de Fotbal.

Articole pe aceeaşi temă

Comentarii