Didier Deschamps, selecţionerul Franţei la EURO 2016

Didier Deschamps
Didier Deschamps
Articol scris de Florin Codreanu

Didier Deschamps s-a născut pe 15 octombrie 1968 în localitatea Bayonne. Este un fost mare internaţional francez, care a îmbrăcat tricoul echipei reprezentative în peste 100 de meciuri şi care a devenit campion european şi mondial cu naţionala ţării sale. Totodată, Deschamps a avut o carieră de succes la echipe de club precum Olympique Marseille, Chelsea sau Juventus Torino.

Deschamps a început fotbalul încă din primii ani de şcoală, dar o scurtă perioadă şi-a îndreptat atenţia către rugby. A dat chiar probe de joc şi s-a antrenat timp de câteva săptămâni cu echipa de rugby Biarritz Olympique, însă în cele din urmă a ales cariera de fotbalist. Potenţialul său a fost rapid remarcat de scouterii clubului FC Nantes, care conduc una dintre cele mai puternice şcoli pentru juniori din Franţa. În aprilie 1983, Deschamps a ajuns la FC Nantes, iar doi ani mai târziu debuta în prima ligă franceză în tricoul „canarilor”. S-a transferat în 1989 la Marseille, dar timp de un sezon a jucat sub formă de împrumut la Bordeaux. Revenit pe Velodrome, Didier a cunoscut primele sale performanţe adevărate. A câştigat două titluri de campion al Franţei cu OM şi mai ales Uefa Champions League în sezonul 1992-1993 (cel mai tânăr căpitan din istorie care ridică trofeul UCL). Un an mai târziu, în 1994, a semnat cu Juventus Torino, unde în aproape cinci ani de zile a evoluat în peste 150 de meciuri în Serie A, Coppa d’Italia şi Liga Campionilor. Totodată, în tricoul „Bătrânei Doamne”, Deschamps a cunoscut realizări profesionale incredibile, trecându-şi în palmares 3 titluri de campion al Italiei, Uefa Champions League, Supercupa Europei, Cupa Italiei, Supercupa Italiei, Cupa Intercontinentală sau Cupa Uefa Intertoto.

Ultimii doi ani din carieră şi i-a petrecut în Anglia şi Spania, îmbrăcând câte un sezon tricoul echipelor Chelsea şi Valencia. Dar chiar şi la aceste echipe, Deschamps a cucerit sau a fost aproape de a cuceri trofee. A reuşit să câştige Cupa Angliei în 2000 cu Chelsea, iar în sezonul 2000-2001 a bifat o nouă finală de Champions League.

Pentru echipa reprezentativă a Franţei, Deschamps (103 selecţii şi 4 goluri) a fost un fotbalist foarte important. A debutat în 1989 şi a fost căpitanul „Cocoşilor” la performanţele impresionante din 1998 şi 2000, când Franţa a triumfat atât la Cupa Mondială cât şi la Campionatul European. În 1996 a fost declarat cel mai bun fotbalist din Franţa, iar în 1998 a fost decorat cu titlul „Legiunii de onoare” în rang de cavaler.

După retragerea din cariera de fotbalist a devenit antrenor principal la AS Monaco, echipă cu care a cucerit Cupa Ligii în 2003. Un an mai târziu a calificat echipa într-o incredibilă finală de Liga Campionilor. S-a intros apoi în Italia la marea sa dragoste, Juventus Torino, care traversa un moment infernal după scandalul Calciopoli. A reuşit să promoveze cu Juventus în Serie A, dar a demisionat din cauza unor neînţelegeri cu conducerea clubului.

Din mai 2009, Deschamps s-a intros pe Velodrome în calitate de antrenor şi a condus magistral Olympique Marseille către un titlu de campioană în sezonul 2009-2010, trei Cupe ale Ligii şi două Supercupe ale Franţei.

Pe 8 iulie 2012, Didier Claude Deschamps a fost numit în funcţia de selecţioner al Franţei în locul fostului său coechipier Laurent Blanc, care demisionase după turneul final de la Euro 2012. A calificat Franţa la Mondialul Brazilian unde a fost cu greu eliminată în sferturi de viitoarea campioana mondială, Germania.

  • Data naşterii: 15 octombrie 1968
  • Naţionalitate: francez
  • Cariera de jucător: FC Nantes, Olympique de Marseille, FC Girondins de Bordeaux, Juventus, Chelsea FC, Valencia CF
  • Antrenor la echipe de club: AS Monaco FC, Juventus, Olympique de Marseille
  • Selecţioner: Franţa

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016