Dick Advocaat, selecţionerul Serbiei la EURO 2016

Dick Advocaat, selecţionerul Serbiei
Dick Advocaat, selecţionerul Serbiei
Articol scris de Florin Codreanu

Dirk Nicolaas „Dick” Advocaat s-a născut pe 27 septembrie 1947 la Haga în Olanda. A fost un mijlocaş defensiv cu peste 450 de prezenţe în primele două ligi olandeze şi a devenit un tehnician care a câştigat numeroase trofee în ţările în care a activat.

Advocaat a început fotbalul în 1966 în oraşul său natal. Timp de şapte sezoane a îmbrăcat tricoul echipei Den Haag (cu care a caştigat o Cupa a Olandei), iar din 1973 a ajuns la Roda Kerkrade. Aici a evoluat alţi patru ani înainte să semneze cu VVV Venlo. În Olanda a mai jucat pentru Sparta Rotterdam şi Utrecht pe finalul carierei sale, iar în 1979 şi 1980 a încercat o experienţă în afara graniţelor ţării în Statele Unite pentru Chicago Sting.

Cariera de antrenor şi-a început-o în 1980 la nivel de amatori, dar din 1984, pentru trei ani, a fost secundul legendarului Rinus Michels la cârma reprezentativei olandeze, o experienţă determinantă în cariera sa după cum chiar Advocaat avea sa admită. Profesor de educaţie fizică şi sport, Advocaat a preluat în 1987 primul său club profesionist, devenind antrenor la HFC Haarlem. Aici a rămas pentru doi ani înainte să facă pasul spre SVV alături de directorul tehnic, Wim Jansen. Advocaat a reuşit să promoveze SVV în prima ligă olandeză, apoi a acceptat propunerea lui FC Dodrecht, de unde a plecat uşor criticat pentru faptul că propunea un fotbal destul de defensiv, în ciuda promovării în prima ligă.

În 1990 a fost din nou chemat de Rinus Michels pentru a-i fi secund la echipa naţională a Olandei, pe care avea s-o pregătească începând cu 1992 după plecarea lui Michels. Pe baza neînţelegerilor cu vedeta Ruud Gullit a fost nevoie să plece de la cârma echipa reprezentative în 1994 şi a devenit antrenorul principal al lui PSV Eindhoven. La Eindhoven, Dirk Advocaat a reuşit să câştige primele trofee importante ale carierei sale, devenind campion al Olandei în sezonul 1996-1997, câştigând o Cupă a Olandei şi trei Supecupe.

În 1998 a fost convins de preşedintele lui Rangers, David Murray, să preia gruparea scoţiană. A fost o experienţă foarte reuşită pentru antrenorul olandez, care a reuşit să câştige două titluri de campion al Scoţiei cu Rangers, alte două Cupe ale Scoţiei şi o Supercupă în faţa lui Celtic. În 2002 a revenit pe banca echipei naţionale a Olandei după ce Louis Van Gaal a ratat calificarea la Cupa Mondială din 2002. Advocaat a calificat Olanda la Euro 2004 unde a atins faza semifinalelor, însă în mod surprinzător a fost demis. A preluat apoi Borussia Monchengladbach şi puţin mai târziu naţionala Emiratelor Arabe Unite în 2005, dar nu a rezistat foarte mult în funcţie.

Din 17 iulie 2005 a devenit selecţionerul Coreei de Sud pe care a condus-o în 21 de partide, dintre care 11 au fost victorii şi 5 remize. În 2006 a ales însă provocarea numită Zenit Sankt Petersburg, echipă pe care a transformat-o într-o adevărată forţă a Rusiei. Şi-a trecut în palmares titlul cu Zenit, Cupa Rusiei în 2008, Cupa UEFA în acelaşi an şi Supercupa Europei. A fost onorat de altfel cu primul titlu de cetăţean de onoare al oraşului Sankt Petersburg decernat unui străin.

În 2009 a preluat naţională Belgiei, apoi AZ Alkmaar şi, timp de doi ani, naţionala Rusiei. În 2014 a fost numit pe banca tehnică a unei alte echipe reprezentative, Serbia, cu obiectivul clar de a-i duce pe Markovic, Djordjevic şi Tadic la Euro 2016.

  • Data naşterii:
  • Naţionalitate:
  • Cariera de jucător:
  • Antrenor la echipe de club:

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016