Darijo Srna, Croaţia
Darijo Srna, Croaţia

Darijo Srna: „Aceasta este cea mai bună echipă a Croaţiei din istorie!”

Jucătorii Croaţiei consideră că EURO 2016 este o oportunitate imensă pentru a obţine un rezultat istoric la nivelul echipelor naţionale.
Articol scris de David Petre
22 mai 2016

„Aceasta este cea mai bună echipă a Croaţiei din întreaga istorie fotbalistică a acestei ţări, iar acest lucru trebuie să se reflecte pe teren la EURO 2016” – aceasta este declaraţia făcută de căpitanul Darijo Srna sâmbătă, într-un interviu acordat ziarului cotidianului sportiv Sportske Novosti, care îi umple de speranţă pe fanii de la Zagreb înaintea turneului final care va începe pe 10 iunie.

„Nu vreau să subestimez celelalte generaţii ale fotbalului croat, dar trebuie să ne uităm la numele din actuala echipă şi la numele cluburilor la care evoluează constant jucătorii de azi, mulţi dintre ei cu roluri esenţiale. Sunt convins că niciun alt selecţioner al Croaţiei nu s-a bucurat de o situaţie atât de bună, cel puţin pe hârtie”.

Este o diferenţă de 15 ani între Darijo Srna şi cel mai tânăr component al lotului, mijlocaşul Ante Coric (Dinamo Zagreb), astfel că nu este de mirare că jucătorul lui Şahtior Doneţk şi-a anunţat retragerea de la naţionala Croaţiei după EURO 2016, al şaselea turneul final la care va participa într-o carieră în care a bifat deja 129 de selecţii.

Optimismul căpitanului este împărtăşit şi de fundaşul central Gordon Schildenfeld, un jucător de 31 de ani cu o vastă experienţă în Europa şi care a făcut parte din lotul Croaţiei şi la ultimele două turnee finale, EURO 2012 şi Campionatul Mondial 2014: „Avem o echipă fantastică. Vom avea trei adversari de mare valoare în grupă, echipe care îşi propun, ca şi noi, accederea în faza eliminatorie, dar avem încredere în capacitatea noastră de a ne bate de la egal la egal cu oricine pentru a ajunge cât mai departe de turneul final”.

Cei mai mulţi jucători ai naţionalei Croaţiei s-au reunit deja în acastă săptămână şi vor pleca luni într-un cantonament în localitatea Sv. Martin na Muri, un orăşel de la graniţa cu Slovenia şi Ungaria. Lotul va fi completat însă abia la începutul lunii iunie, odată cu sosirea lui Luka Modric şi Mateo Kovacic, după finala Ligii Campionilor pe care o vor susţine alături de Real Madrid împotriva rivalei Atletico.

Croaţia va disputa un amical de „încălzire” cu Moldova pe 27 mai, apoi va pleca în al doilea stagiu de pregătire, unde lotului i se vor alătura jucători de bază precum Srna, Mario Mandzukic sau Ivan Rakitic. Cu lotul complet, naţionala croată va mai disputa un meci amical cu San Marino pe 4 iunie, înainte să plece spre Deauville, locul ales pentru EURO 2016.Comentarii