Play-off EURO 2016, 15 noiembrie 2015, ora 21:45
Ungaria
Ungaria
2 - 1
Norvegia
Norvegia

Tamás Priskin 14
Markus Henriksen 83 (a)
 
Markus Henriksen 87
Ungaria - Norvegia 2-1
Ungaria - Norvegia 2-1

Ungaria – Norvegia 2-1. Ungaria se califică la primul turneu final după trei decenii

Echipa naţională a Ungariei s-a impus în faţa Norvegiei şi în meciul de la Budapesta, reuşind astfel să îşi asigure un loc la Euro 2016

Misiune îndeplinită pentru Ungaria, care după succesul la limită, scor 1-0, obţinut în manşa tur a duelului cu Norvegia, devenea principală favorită pentru un loc la Euro 2016. Oamenii lui Bernd Storck nu s-au limitat doar în a proteja avantajul câştigat în urma partidei de pe stadionul Ullevaal din Oslo, ci s-au impus şi în manşa secundă, disputată pe Groupama Arena din Budapesta, cu scorul de 2-1.

Selecţionerul german al Ungariei, Bernd Storck, a dat dovadă de inspiraţie prin titularizarea în primul meci a lui Laszlo Kleinheisler, care astfel şi-a făcut debutul în tricoul echipei naţionale. Mijlocaşul în vârstă de 21 de ani al lui Videoton a marcat singurul gol al întâlnirii din Norvegia, printr-o execuţie rapidă care l-a surprins pe portarul Oerjan Haaskjold Nyland în minutul 26. Un joc defensiv bine organizat al Ungariei a făcut ca iniţiativele norvegiene să nu producă multe momente de pericol la poarta lui Gabor Kiraly, o situaţie care s-a repetat şi în confruntarea din această seară.

Balázs Dzsudzsák a profitat de o minge pierdută de defensiva adversă şi a încercat să îl surprindă pe Oerjan Haaskjold Nyland încă din primul minut de joc, însă portarul celor de la FC Ingolstadt 04 a reţinut fără probleme. Deşi avea nevoie să forţeze având în vedere deznodământul primei partide, Norvegia nu a reuşit nici de această dată să creeze multe situaţii importante la poarta lui Gabor Kiraly şi s-a arătat fragilă la contraatacurile rapide purtate de gazde. În urma unei astfel de faze Tamas Priskin a urmărut un balon lung trimis de Tamás Kádár, a pătruns în viteză şi a finalizat cu o execuţie splendidă la colţul lung de la 18 metri, fără răspuns din partea portarului norvegian. Norvegia avea astfel nevoie de cel puţin două goluri şi singurul moment în care s-a apropiat cu adevărat de o reuşită a avut loc aproape de capătul primei reprize, prin Haitam Aleesami, a cărui reluare a fost salvată de Gábor Király.

După pauză, selecţionerul Bernd Storck l-a trimis pe teren pe Ádám Pintér în locul lui Ákos Elek, în tentativa de a întări zona de mijloc a terenului, iar Norvegia s-a bazat pe Pål André Helland şi Marcus Pedersen, care i-au înlocuit pe Mohamed Elyounoussi, respectiv Martin Ødegaard, jucătorul în vârstă de 16 ani al celor de la Real Madrid. Modificări de lot, însă aspectul jocului a continuat sub aceleaşi coordonate, iar Ungaria a rămas la fel de periculoasă pe contraatac, Dzudzsák lovind bara transversală la capătul primei ore de joc.

Ungaria a decis definitiv soarta calificării când Henriksen a trimis în propria poartă o minge deviată de Dániel Böde. Jucătorul celor de la AZ Alkmaar s-a revanşat la nivel individual prin golul marcat trei minute mai târziu, care însă nu a mai avut nicio importanţă în ceea ce priveşte stabilirea echipei calificate la Euro 2016. După 30 de ani Ungaria revine la un turneu final major, astfel că sărbătoarea poate începe în rândul oamenilor lui Bernd Storck.Statisticile meciului

 
39
Posesie
61
 
 
11
Total şuturi
13
 
 
5
Pe poartă
4
 
 
4
Afară
6
 
 
2
Blocate
3
 
 
1
Bare
1
 
 
4
Cornere
9
 
 
2
Offside
0
 
 
2
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
11
Faulturi
10
 
 
225
Total pase
513
 
 
186
Completate
441
 

Filmul meciului

 
11'
Stefan Johansen
Tamás Priskin
14'
 
Ádám Pintér
(Ákos Elek)
46'
 
 
46'
Marcus Pedersen
(Mohamed Elyounoussi)
 
46'
Pål André Helland
(Martin Ødegaard)
Dániel Böde
(Tamás Priskin)
62'
 
 
65'
Vegard Forren
Ádám Nagy
72'
 
Krisztián Németh
(László Kleinheisler)
75'
 
 
80'
Jo Inge Berget
(Per Ciljan Skjelbred)
Dániel Böde
81'
 
Markus Henriksen
83'
 
 
87'
Markus Henriksen
(Jo Inge Berget)

Echipele de start

1
4
2
20
5
6
7
8
15
14
19
10
15
8
11
13
5
14
21
3
16
12

Comentarii pe marginea meciului Ungaria - Norvegia