Preliminariile EURO 2016, Grupa B, 13 octombrie 2014, ora 21:45
Ţara Galilor
Ţara Galilor
2 - 1
Cipru
Cipru

David Cotterrill 13
Hal Robson-Kanu 23
 
Vincent Laban 36
Ţara Galilor-Cipru, preliminarii Euro 2016
Ţara Galilor-Cipru, preliminarii Euro 2016

Ţara Galilor – Cipru 2-1. Galezii câştigă în inferioritate numerică

Ţara Galilor învinge Cipru cu scorul de 2-1 şi rămâne pe primul loc al Grupei B din preliminariile EURO 2016 înaintea deplasării dificile din Belgia.

Ţara Galilor a mai doborât un obstacol în drumul spre EURO 2016: formaţia lui Gareth Bale a trecut pe propriul teren cu 2-1 de Cipru, iar cele 7 puncte acumulate în primele 3 etape ale preliminariilor o păstrează pe prima poziţie a Grupei B. Jocul de pe Millenium Stadium din Cardiff nu a fost lipsit de tensiune după ce trupa lui Coleman a fost nevoită să joace timp de aproape o repriză în inferioritate numerică în faţa unei ambiţioase formaţii cipriote, însă acest fapt dă şi mai mare valoare galezilor, chiar dacă la un moment dat avantajul de 2-0 luat pe tabela de marcaj părea liniştitor.

Gareth Bale nu a marcat nici în acest joc, aşa cum nu reuşise să o facă nici în deplasarea din Bosnia, însă a fost o dată în plus omul numărul unu al echipei sale, trecându-şi în cont o bară, alte câteva ocazii importante de gol şi, mai ales, o superbă pasă decisivă cu câlcâiul ce a deschis drumul formaţiei sale spre golul de 2-0. De partea cealaltă ciprioţii au pierdut din nou cu 1-2 aşa cum o făcuseră şi în precedentul joc cu Israel, nereuşind nici acum să revină decisiv după ce adversarii au luat un dublu avantaj, chiar dacă pe final au avut ocazia egalării.

Pentru galezi jocul nu a început tocmai bine, după ce atacantul central Simon Church s-a accidentat încă din minutul 6 şi a trebuit să părăsească terenul. Intrarea lui David Cotterill avea însă să fie de bun augur, fiindcă la scurt timp de la reluare el a fost cel care a deschis tabela: era minutul 13 când jucătorul lui Wigan Athletic a centrat dintr-o poziţie lateral stânga, nimeni a nu reuşit să devieze balonul şi acesta s-a scurs în plasa porţii lui Kissas.

Zece minute mai târziu, o atingere fină a lui Gareth Bale cu călcâiul i-a deschis drumul lui Robson-Kanu spre poartă, iar acesta nu a mai putut fi ajuns de nimeni şi a marcat printre picioarele nefericitului portar cipriot pentru scorul de 2-0.

Oaspeţii au avut partea lor de şansă în minutul 36 când Wayne Hennessey nu a putut boxa mingea trimisă de Vincent Laban dintr-o lovitură liberă din poziţie laterală şi aceasta a intrat în poartă pentru 2-1. Acesta avea să fie scorul pauzei, chiar dacă gazdele ar fi putut să îşi mărească în două rânduri avantajul: Joe Ledley a reluat cu capul peste poartă mingea revenită din transversală după ghiuleaua expediată de Bale din fază fixă, apoi starul lui Real Madrid a şutat imprecis din interiorul careului după o minge respinsă de Kissas din picioarele lui Cotterill.

Publicul fierbinte de pe Millenium Stadium aştepta un nou asalt al favoriţilor în repriza secundă, însă cursul jocului avea să se schimbe odată cu eliminarea lui Andy King, în minutul 47, pentru o intrare urâtă din spate. Oaspeţii au preluat iniţiativa şi s-au bucurat de o posesie superioară a balonului, însă ocazii mari au fost la ambele porţi. Gareth Bale a avut din nou şansa desprinderii decisive în minutul 48 însă mingea şutată de el a trecut paralel cu linia porţii. În replică, ciprioţii au construit frumos o acţiune în partea dreaptă şi au scos bine mingea în marginea careului mic la Efrem, dar acesta a reluat imprecis cu capul din poziţie ideală. Ultima situaţie a aparţinut rezervei David Edwards pentru gazde, însă jocul s-a terminat 2-1, suficient pentru ca Ţara Galilor să îşi păstreze prima poziţie a grupei înainte de deplasarea infernală din Belgia.Statisticile meciului

 
43
Posesie
57
 
 
16
Total şuturi
9
 
 
7
Pe poartă
2
 
 
4
Afară
5
 
 
5
Blocate
2
 
 
0
Bare
0
 
 
8
Cornere
1
 
 
0
Offside
1
 
 
4
Galbene
5
 
 
1
Roşii
0
 
 
9
Faulturi
15
 
 
207
Total pase
369
 
 
190
Completate
336
 

Filmul meciului

Joe Ledley
5'
 
 
5'
Marios Nikolaou
David Cotterrill
(Simon Church)
6'
 
David Cotterrill
(Andy King)
13'
 
Hal Robson-Kanu
(Gareth Bale)
23'
 
 
29'
Angelis Charalambous
(Dossa Júnior)
David Cotterrill
34'
 
 
36'
Vincent Laban
 
39'
Angelis Charalambous
Andy King
47'
 
Gareth Bale
48'
 
David Edwards
(George Williams)
58'
 
 
64'
Pieros Sotiriou
 
68'
Nektarios Alexandrou
(Marios Nikolaou)
Jake Taylor
(Hal Robson-Kanu)
84'
 
 
85'
Andreas Papathanasiou
(Angelis Charalambous)
 
85'
Charis Kyriakou
David Edwards
90'+1
 
 
90'+4
Giorgos Merkis

Echipele de start

1
3
4
6
2
23
8
10
16
11
9
9
17
13
20
23
14
8
4
2
15
12

Comentarii pe marginea meciului Ţara Galilor - Cipru