Preliminariile EURO 2016, Grupa B, 10 octombrie 2014, ora 21:45
Ţara Galilor
Ţara Galilor
0 - 0
Bosnia
Bosnia
Ţara Galilor-Bosnia, preliminarii Euro 2016
Ţara Galilor-Bosnia, preliminarii Euro 2016

Ţara Galilor – Bosnia 0-0. Primul punct pentru bosniaci în preliminariile EURO 2016

Ţara Galilor şi Bosnia au remizat la Cardiff, scor 0-0, la capătul unui meci deschis cu ocazii bune la ambele porţi.

Mirajul calificării la EURO 2016 graţie unei „generaţii de aur a fotbalului galez” şi formatului extins al turneului final din Franţa a făcut ca sosirea naţionalei Bosniei-Herzegovina la Cardiff să fie aşteptată cu mult interes, pentru drept cel mai important duel al britanicilor pe teren propriu după cel cu Anglia din martie 2011, chiar dacă între timp pe Millenium Stadium mai poposiseră echipe bune precum Elveţia, Belgia, Croaţia sau Serbia. Biletele fuseseră epuizate cu destul timp înainte, totuşi fluierul de început al meciului a găsit în tribune numeroase scaune goale, după ce importanţa jocului a dat peste cap traficul din capitala Ţării Galilor. Până la urmă spectatorii au ajuns la joc şi au putut savura un delicios spectacol fotbalistic, chiar dacă în final s-a consemnat o remiză fără goluri.

Au fost numeroase absenţe în ambele tabere: galezii au invocat lipsa a 10 fotbalişti din cauza accidentărilor, printre ei mijlocaşii Aaron Ramsey şi Joe Allen, în timp ce bosniacii au fost nevoiţi să abordeze jocul cu o pereche improvizată de fundaşi centrali, Anel Hadžić şi Toni Šunjić, care în final s-au achitat cu cinste de sarcinile defensive.

Probabil că Bosnia ar fi sperat mai mult de la acest meci, mai cu seamă după înfrângerea neaşteptată din jocul de debut (1-2 acasă cu Cipru) şi înainte să primească pe teren propriu vizita Belgiei. Bosniacii au avut iniţiativa şi au pus în mai multe rânduri în pericol poarta gazdelor, totuşi ocazii importante s-au succedat la ambele porţi, ceea ce a făcut ca tensiunea să persiste până la fluierul final.

Gareth Bale a avut prima şansă a jocului dar nu a ajuns la timp la centrarea de calitate a lui Chris Gunter, înainte ca Pjanić să încerce vigilenţa lui Hennessey cu un şut de la mare distanţă. Gunter a avut şi el şansa golului dar a reluat imprecis din poziţie favorabilă centrarea celuilalt fundaş lateral, Neil Taylor, apoi Pjanić şi-a încercat din nou şansa din afara careului, fără a mai prinde cadrul porţii. Ibišević a semnat ultima ocazie a primei reprize printr-o lovitură de cap expediată însă exact spre portarul gazdelor.

La reluare Hennessey s-a interpus reluării din doi metri a lui Medunjanin la centrarea excelentă a lui Sušić, apoi a scos şi lovitura bună de cap a lui Džeko. Marile ocazii ale gazdelor au venit în ultimul sfert de oră. Căpitanul Ashley Williams a recepţionat nemarcat centrarea lui Bale din lovitură liberă dar a reluat imprecis cu capul din apropierea porţii, iar în minutele de prelungiri Gareth Bale a încercat un şut surprinzător în diagonală din colţul suprafeţei de pedeapsă, prilejuindu-i lui Asmir Begović intervenţia meciului.

S-a încheiat 0-0, rezultat în urma căruia Ţara Galilor se instalează pe primul loc în Grupa B, în timp ce Bosnia acumulează un singur punct după primele două etape, înainte să primească vizita marii favorite a grupei, Belgia.Statisticile meciului

 
43
Posesie
57
 
 
10
Total şuturi
13
 
 
2
Pe poartă
6
 
 
6
Afară
4
 
 
2
Blocate
3
 
 
0
Bare
0
 
 
6
Cornere
6
 
 
1
Offside
0
 
 
3
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
10
Faulturi
12
 
 
250
Total pase
421
 
 
215
Completate
378
 

Filmul meciului

 
16'
Anel Hadzic
 
34'
Miralem Pjanić
Neil Taylor
57'
 
Hal Robson-Kanu
(Simon Church)
65'
 
James Chester
70'
 
Ashley Williams
71'
 
 
72'
Edin Džeko
George Williams
(Jonathan Williams)
83'
 
 
83'
Izet Hajrovic
(Vedad Ibišević)

Echipele de start

1
3
5
4
2
6
16
18
8
11
9
9
11
10
14
7
8
13
21
15
16
1

Comentarii pe marginea meciului Ţara Galilor - Bosnia