Preliminariile EURO 2016, Grupa G, 09 octombrie 2014, ora 21:45
Moldova
Moldova
1 - 2
Austria
Austria

Alexandru Dedov 27 (pen)
 
David Alaba 12 (pen)
Marc Janko 51
Moldova-Austria, preliminarii Euro 2016
Moldova-Austria, preliminarii Euro 2016

Moldova – Austria 1-2. Victorie în inferioritate numerică pentru austrieci

Austria a obţinut prima sa victorie din preliminariile EURO 2016, în faţa unei reprezentative a Moldovei care a întrecut aşteptările.

Austria s-a deplasat în Moldova, după ce debutase în Grupa G cu un rezultat de egalitate pe teren propriu cu Suedia. Deplasarea de la Chişinău s-a dovedit a fi mai dificilă decât aşteptau Alaba et company, reprezentativa moldavă punând serioase probleme experimentaţilor fotbalişti austrieci.

Oaspeţii arenei Zimbru au început bine partida şi Zlatko Junuzovic putea deschide scorul încă din minutul 4, dar portarul Ilie Cebanu a intervenit salvator. La fel ca şi în partida cu Suedia de la Viena, Austria a deschis totuşi scorul rapid şi în aceeaşi manieră, din lovitură de la unsprezece metri: Ion Jardan l-a tras de tricou în careu pe Marek Janko şi centralul portughez Manuel De Sousa a indicat punctul cu var. Acelaşi David Alaba, care marcase şi împotriva Suediei, a transformat şi acest penalty cu siguranţă şi Austria prelua conducerea la Chişinau după 12 minute.

Moldovenii au răspuns însă bine după acest gol şi Artur Ioniţă a fost aproape să aducă egalarea în minutul 22, după o excelentă centrare a lui Alexandru Gaţcan, dar portarul Almer a intervenit sigur. Spre satisfacţia localnicilor, moldovenii au primit şi ei o lovitură de la unsprezece metri în minutul 28, un penalty obţinut de acelaşi Artur Ioniţă, faultat în careu de Sebastian Prodl. Alexandru Dedov şi-a pastrat calmul şi l-a învins pe portarul Almer, aducând egalarea.

Imediat după pauză, Ioniţă, cel mai bun jucător al moldovenilor în acest meci, putea face 2-1, dar reluarea sa splendidă din volé a trecut puţin pe lângă poarta Austriei. În minutul 51, oaspeţii au reuşit însă să marcheze. După ce portarul Cebanu a blocat succesiv şuturile bune expediate de Alaba si Prodl, goalkeeperul moldovean n-a mai putut interveni atunci când gigantul Janko s-a înălţat şi a transformat în gol centrarea lui Christian Fuchs.

Moldova nu s-a predat şi a căutat egalarea, acelaşi Artur Ioniţă fiind în prim planul acţiunilor ofensive ale gazdelor. În minutul 66, Ioniţă a fost in extremis blocat de Dragovic în tentativa sa de şut, pentru ca patru minute mai târziu portarul Almer să reţină cu siguranţă o minge care se îndrepta spre acelaşi Artur Ioniţă.

În ultimele zece minute, Austria l-a pierdut pe Janko, eliminat direct de centralul Manuel De Sousa, iar Eugeniu Sidorenco a fost foarte aproape să egaleze în prelungiri, dar a reluat defectuos în ciuda poziţiei favorabile de gol în care se afla.

Victorie importantă pentru Austria pe un teren dificil în faţa unei reprezentative a Moldovei care a întrecut aşteptările. Austria acumulează acum patru puncte din două meciuri şi aşteaptă liniştită meciul de la Viena contra Muntenegrului (doar remiză în Liechtenstein), în timp ce Moldova se va deplasa la Moscova pentru o confruntare istorică.Statisticile meciului

 
39
Posesie
61
 
 
9
Total şuturi
12
 
 
3
Pe poartă
8
 
 
3
Afară
2
 
 
3
Blocate
2
 
 
0
Bare
0
 
 
3
Cornere
5
 
 
1
Offside
3
 
 
2
Galbene
3
 
 
0
Roşii
1
 
 
17
Faulturi
9
 
 
186
Total pase
483
 
 
169
Completate
433
 

Filmul meciului

Ion Jardan
11'
 
 
12'
David Alaba
 
26'
Sebastian Prödl
Alexandru Dedov
27'
 
 
33'
Julian Baumgartlinger
Eugeniu Sidorenco
(Igor Picuşciac)
46'
 
 
46'
Martin Harnik
(Marcel Sabitzer)
 
51'
Marc Janko
(Christian Fuchs)
Alexandru Antoniuc
(Andrei Cojocari)
65'
 
 
79'
Christoph Leitgeb
(Marko Arnautovic)
 
82'
Marc Janko
Alexandru Dedov
82'
 
 
86'
Stefan Ilsanker
(Zlatko Junuzovic)
Artur Patraş
(Iulian Erhan)
87'
 
 
90'+2
Aleksandar Dragovic

Echipele de start

1
6
3
2
5
9
7
4
8
10
11
21
20
10
7
14
8
17
15
3
5
1

Comentarii pe marginea meciului Moldova - Austria