Preliminariile EURO 2016, Grupa A, 10 octombrie 2014, ora 21:45
Letonia
Letonia
0 - 3
Islanda
Islanda

 
 
Gylfi Sigurdsson 66
Aron Gunnarsson 77
Rúrik Gíslason 90
Letonia-Islanda, preliminarii Euro 2016
Letonia-Islanda, preliminarii Euro 2016

Letonia – Islanda 0-3. Islandezii rămân lideri in Grupa A

Islanda a mărşăluit în faţa Letoniei la Riga în faza a doua a grupelor preliminariilor EURO 2016 şi s-a instalat confortabil în fotoliul de lider al Grupei A.

După victoria categorică obţinută în faţa reprezentativei Turciei, Islanda a trecut fără prea mari emoţii de Letonia, câştigând meciul de la Riga şi instalându-se confortabil în fotoliul de lider al Grupei A.

Echipa pregătită de Lars Lagerback a trecut peste o primă repriză mai puţin reuşită şi a marcat de trei ori după pauză în poarta lui Kolinko. Şi de această dată Gylfi Sigurdsson a fost cel mai important jucător al islandezilor, evoluţia sa fiind apreciată la finalul partidei de selectionerul suedez al Islandei ca fiind una „ireproşabilă”.

Letonia avea înainte de startul meciului un uşor ascendent moral în faţa Islandei, deoarece câştigase ambele partide disputate în trecut. Gazdele au început bine partida de la Riga şi vedeta echipei lui Pahars, Artjoms Rudnevs a fost aproape de deschiderea scorului în minutul 12, dar reluarea sa din interiorul careului a ocolit poarta lui Halldorson. Două minute mai târziu, Letonia a trecut din nou pe lângă gol la şutul violent expediat de Valerjis Sabala, însă islandezii au scăpat uşor.

Replica islandezilor a venit de la Sigurdsson, care a încercat, fără succes, să-l surprindă pe Kolinko cu un şut de la marginea careului de 16 metri. Portarul leton avea să intervină decisiv în faţa lui Emil Hallfredsson, care reluase periculos cu capul centrarea lui Skulason din minutul 39.

Evoluţia bună a letonilor n-a mai continuat şi după pauză, în special pentru că din minutul 55 gazdele au rămas în inferioritate numerică. Rudnevs a fost eliminat după ce a primit al doilea cartonaş galben, iar Marians Pahars a ordonat retragerea. Rezistenţa letonă a mai durat însă zece minute, pentru că în minutul 66 Sigurdsson marca primul gol al oaspeţilor. Mai mult, peste alte zece minute, căpitanul Islandei, Gunnarsson, avea să puncteze pentru 2-0 şi să închidă practic jocul.

Letonii au avut o trăsărire de orgoliu în ultimele minute ale meciului, dar Kaspar Gorkss şi Viktos Morozs în minutele 84 şi 86 n-au reuşit să-l învingă pe Halldorsson. Au marcat în schimb islandezii din nou, la chiar ultima fază a partidei prin rezerva Gislason, cel care la numai două minute după ce îl schimbase pe Hallfredsson avea să-l învingă şi el pe Kolinko.

Letonia rămâne cu un punct după primele două jocuri, în timp de Islanda se instalează confortabil în fotoliul de lider al grupei A şi îşi anunţă candidatura pentru calificarea la Euro 2016.Statisticile meciului

 
34
Posesie
66
 
 
9
Total şuturi
18
 
 
1
Pe poartă
5
 
 
5
Afară
9
 
 
3
Blocate
4
 
 
0
Bare
0
 
 
1
Cornere
5
 
 
1
Offside
2
 
 
4
Galbene
0
 
 
1
Roşii
0
 
 
19
Faulturi
8
 
 
182
Total pase
558
 
 
155
Completate
520
 

Filmul meciului

Artjoms Rudņevs
43'
 
Artjoms Rudņevs
55'
 
Gints Freimanis
(Ritvars Rugins)
63'
 
 
66'
Gylfi Sigurdsson
(Aron Gunnarsson)
 
77'
Aron Gunnarsson
(Emil Hallfredsson)
 
77'
Alfred Finnbogason
(Jón Dadi Bödvarsson)
 
80'
Ólafur Skúlason
(Gylfi Sigurdsson)
Eduards Višņakovs
(Valērijs Šabala)
81'
 
Aleksejs Višņakovs
(Andrejs Kovaļovs)
81'
 
 
87'
Rúrik Gíslason
(Emil Hallfredsson)
Nauris Bulvitis
89'
 
 
90'
Rúrik Gíslason
Aleksandrs Fertovs
90'+8
 

Echipele de start

Comentarii pe marginea meciului Letonia - Islanda