Preliminariile EURO 2016, Grupa A, 16 noiembrie 2014, ora 21:45
Cehia
Cehia
2 - 1
Islanda
Islanda

Pavel Kadeřábek 45+1
Hannes Halldórsson 61 (a)
 
Ragnar Sigurdsson 9
Cehia - Islanda, preliminarii EURO 2016
Cehia - Islanda, preliminarii EURO 2016

Cehia – Islanda 2-1. Cehii profită de ghinionul islandezilor şi devin lideri în Grupa A

Un autogol cum rar se poate vedea a adus Cehiei victoria în faţa unei curajoase ehipe a Islandei în Grupa A din preliminariile EURO 2016.

Paradoxal, partida Cehia – Islanda s-a transformat după trei runde într-un adevărat derby al Grupei A. Fiecare dintre cele două combatante de la Plzen acumulaseră maxim de puncte după primele meciuri din grupă, iar duelul de pe Dosen Arena se anunţa mai mult decât interesant.

Pavel Vrba, selecţionerul gazdelor, şi-a dus naţionala la Plzen pe terenul unde reuşise adevarate minuni cu echipa sa de club, Viktoria, în urmă cu două sezoane. Cehia, susţinută frenetic din tribune, a reuşit un meci bun în compania nordicilor şi a întors rezultatul după ce Islanda deschisese rapid scorul. Oaspeţii au început neaşteptat de sus jocul din Cehia şi i-au luat puţin prin surprindere pe jucătorii lui Vrba, iar în minutul 9 Ragnar Sigurdsson a trimis mingea în poarta lui Petr Cech după o pasă venită de la Birkir Bjarnason.

Cehii s-au dezmeticit greu şi abia în minutul 35 au ameninţat serios poarta lui Halldorsson prin Lafata, dar portarul lui Sandnes a intervenit cu promptitudine. În prelungirile primei reprize, cehii au reuşit totuşi să restabilească egalitatea. În decurs de cateva zeci de secunde, fundaşul dreapta de la Sparta Praga Pavel Kaderabek s-a transformat în erou. Pentru început, acesta a blocat excepţional şutul lui Kolbein Sightorsson, pentru ca, puţin mai târziu, să reia în plasă centrarea venită de la Daniel Pudil. A fost primul gol în echipa reprezentativă pentru fundaşul gazdelor.

Cehii au ieşit de la cabine hotărâţi să tranşeze disputa în favoarea lor, dar s-au lovit de o zi de excepţie a portarului Halldorsson. Lafata a fost cel mai aproape de gol în minutul 55, după o excelentă pasă a lui Rosicky, dar golul desprinderii avea să vină în minutul 62 în urma unei faze în care Plasil a tras către poartă, Bodvarsson a deviat nefericit şi l-a păcălit pe portarul Halldorsson, marcându-şi un autogol de toată frumuseţea.

Pentru ca frustrarea islandezilor să fie completă, câteva minute mai tarziu ghinionul i-a lovit din nou în plin pe elevii lui Lagerback: Gylfi Sigurdsson a reluat excelent o minge trimisă de Skulason, dar bara l-a salvat pe un Petr Cech deja bătut.

Cehia învinge Islanda la Plzen cu 2-1 şi rămâne singura echipa din Grupa A cu maxim de puncte după patru jocuri. Islanda coboară pe doi, dar păstrează un avantaj de trei puncte în faţa Olandei şi de cinci puncte faţă de Turcia.Statisticile meciului

 
58
Posesie
42
 
 
20
Total şuturi
5
 
 
5
Pe poartă
2
 
 
11
Afară
2
 
 
4
Blocate
1
 
 
0
Bare
1
 
 
8
Cornere
3
 
 
0
Offside
2
 
 
1
Galbene
4
 
 
0
Roşii
0
 
 
16
Faulturi
17
 
 
462
Total pase
265
 
 
406
Completate
210
 

Filmul meciului

 
9'
Ragnar Sigurdsson
(Birkir Bjarnason)
 
12'
Ragnar Sigurdsson
Pavel Kadeřábek
(Daniel Pudil)
45'+1
 
 
53'
Elmar Bjarnason
Hannes Halldórsson
61'
 
 
62'
Birkir Sævarsson
(Elmar Bjarnason)
 
62'
Rúrik Gíslason
(Emil Hallfredsson)
Václav Pilař
(Ladislav Krejčí)
65'
 
 
68'
Rúrik Gíslason
 
71'
Kolbeinn Sigthórsson
 
77'
Johann Gudmundsson
(Birkir Bjarnason)
Tomáš Necid
(David Lafata)
82'
 
Bořek Dočkal
86'
 
Václav Procházka
(Tomáš Rosický)
90'+2
 

Echipele de start

Comentarii pe marginea meciului Cehia - Islanda