Renato Sanches, Portugalia
Renato Sanches, Portugalia

Controversă în Portugalia privind vârsta lui Renato Sanches

Publicaţia Jornal de Noticias a demarat o investigaţie privind vârsta lui Renato Sanchez după ce mai mulţi oameni de fotbal au ridicat semne de întrebare.
Articol scris de David Petre
4 iulie 2016

Renato Sanchez este privit ca o mare promisiune a fotbalului lusitan, iar pentru moment s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor la EURO 2016. Jucătorul pe care Bayern Munchen l-a cumpărat de la Benfica în această vară cu 35 de milioane de euro a început turneul din Franţa ca rezervă, însă a primit un post de titular în sfertul de finală cu Polonia în care a marcat unicul gol al echipei sale, pentru ca apoi să transforme cu siguranţă şi una din loviturile de departajare care au dus Portugalia în semifinale.

În acel meci, tânărul de 18 ani care este comparat cu Paul Scholes, Edgar Davis sau Clarence Seedorf, a stabilit două noi recorduri la echipa naţională, în ambele cazuri depăşind vechi performanţe ale lui Cristiano Ronaldo: a devenit cel mai tânăr jucător care evoluează pentru Portugalia la un turneu final şi cel mai tânăr marcator în faza eliminatorie a unui Campionat European.

Totuşi, la doar câteva zile după aceste performanţe, o mai veche controversă privind vârsta sa a ieşit din nou la iveală. În noiembrie anul trecut, omul de televuziune Carlos Severino, candidat la preşedinţia clubului rival Sporting Lisabona, declara despre Renato Sanchez că este „nefiresc de bine dezvoltat fizic pentru vârsta lui” şi că „trebuie să fi luat multe vitamine”. Severino nu a câştigat alegerile, însă controversa privind jucătorul Benficăi a mers mai departe: în luna martie a acestui an, preşedintele lui Sporting, Bruno de Carvalho, a sunat la spitalul din Amadora, locul de naştere a lui Renato, pentru a primi confirmări privind data la care acesta a venit pe lume. Răspunsul: 18 august 1997.

Jurnaliştii de la publicaţia Jornal de Noticias au început propria investigaţie, urmând firul documentelor. Data de naştere apare, într-adevăr, ca fiind 18 august 1997, însă înregistrarea actului a fost făcută abia pe 22 august 2002, aşadar cinci ani mai târziu. Raportul jurnaliştilor arată că tatăl lui Renato, născut în Sao Tome and Principe, s-a separat de mama acestuia (născută în Cape Verde) când copilul avea doar cinci luni şi a emigrat în Franţa. Cinci ani mai târziu a revenit la Amadora pentru a se ocupa de înregistrarea documentelor de naştere a fiului său, iar de aici pornesc tot felul de întrebări privind corectitudinea datelor.Comentarii