Claudio Ranieri, selecţionerul Greciei la EURO 2016

Claudio Ranieri, selecţionerul Greciei
Claudio Ranieri, selecţionerul Greciei
Articol scris de Florin Codreanu

Claudio Ranieri s-a născut pe 20 octombrie 1951 la Roma. Este un antrenor italian de succes şi un fost fotbalist al echipelor AS Roma, Catania sau Palermo. Claudio Ranieri a evoluat între anii 1973-1986 în primele două ligi din Italia, dar nu a bifat nici măcar o selecţie în „Squadra Azzurra”.

Primul să contract de fotbalist profesionist a fost în 1973, când a semnat pentru AS Roma. N-a evoluat decât şase meciuri în Serie A pentru romani, fiind transferat un an mai târziu de Catanzaro, acolo unde şi-a petrecut cea mai mare parte din cariera sa. Fundaş la origini, Ranieri a marcat 8 goluri în 225 de meciuri jucate în tricoul lui Cata, echipă cu care a reuşit două promovări. Din 1982 a semnat pentru Catania, unde a evoluat în 92 de meciuri şi a reuşit de asemenea să obţină o promovare în Serie B. Ultima sa experienţă că fotbalist a fost Palermo.

A efectuat cursurile şcolii de antrenori şi a început să antreneze la amatori echipe precum Vigor Lamezia sau Campania Puteolana. În 1987 a fost adus însă la Cagliari cu care a reuşit să facă minuni. A preluat echipa în Serie C1 şi a urcat-o în sezoane consecutive până la nivelul primei ligi din Italia. A plecat în 1991 la Napoli cu care a terminat între primele patru echipe din Serie A, iar din 1993 a devenit antrenorul Fiorentinei, cu care a promovat în chiar primul sezon pe prima scenă a fotbalului Italia. La Firenze a reuşit să câştige chiar două trofee, o Cupă a Italiei în 1995-1996 şi o Supercupă în 1996. A lăsat Italia pentru a încerca o experienţă în Spania la Valencia, iar în 1998-1999 a câştigat primul său trofeu pe Mestalla, Cupa UEFA Intertoto. Şi-a trecut apoi în palmares Cupa Regelui Spaniei şi Supercupa Europei în 2004, înainte să devină antrenor la Atletico Madrid şi mai apoi manager în Anglia la Chelsea.

Din acest moment al carierei sale trofeele încep să dispară pentru Claudio Ranieri, în ciuda faptului că se bucură de aprecierea unanimă a lumii fotbalului. Paradoxal, a pregătit din 2000 încoace echipe cu nume (Parma, Juventus, AS Roma, Inter Milano, Monaco), dar singura performanţă notabilă în 14 ani poate fi considerată promovarea din Ligue 2 în Ligue 1 cu AS Monaco.

În 2014 a semnat un contract pe doi ani cu Federaţia Greacă de Fotbal urmând a primi peste 3 milioane de euro dacă reuşeşte să califice Grecia la Euro 2016.

  • Data naşterii: 1 noiembrie 1944
  • Naţionalitate: uruguayan
  • Cariera de jucător: -
  • Antrenor la echipe de club: Olimpia, Sol de América, Cerro Porteño, Universitario, Sporting Cristal, Ionikos, Panathinaikos, Iraklis, Libertad, Cruz Azul, U. de Chile, Danubio
  • Selecţioner: Paraguay, Peru

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016