Preliminariile EURO 2016, Grupa B, 13 octombrie 2015, ora 21:45
Cipru
Cipru
2 - 3
Bosnia
Bosnia

Constantinos Charalambides 32
Nestor Mytidis 41
 
Haris Medunjanin 13
Haris Medunjanin 44
Milan Djurić 67
Bosnia merge la barajul pentru EURO 2016
Bosnia merge la barajul pentru EURO 2016

Cipru – Bosnia 2-3. Bosnia merge la baraj după seara de excepţie a cuplului Medunjanin – Djuric

Bosnia a obţinut calificarea la barajul pentru EURO 2016 după ce a câştigat meciul decisiv din Cipru, scor 3-2. Ciprioţii au terminat grupa pe locul 5.

Cipru şi Bosnia au jucat totul în partida din această seară, de la Nicosia. Victoria obţinută de ciprioţi în mod surprinzător în Israel, a deschis drumul reprezentativei pregătite de Pambos Christodoulou către turneul final, o eventuală victorie în faţa Bosniei coroborată cu un succes normal al Belgiei în faţa Israelului conducând Cipru către un incredibil meci de baraj. Pe de altă parte, Bosnia depindea numai de ea. O victorie în Cipru îi asigura prezenţa la barajul de calificare naţionalei pregătite de Mehmed Baždarevi, triumfătoare în urmă cu trei zile în fata Ţării Galilor.

Starul Omoniei Nicosia, Demetris Christofi adusese un succes uluitor naţionalei cipriote în meciul tur disputat la Zenica, după ce marcase de două ori în minutele 45 şi 73, anulând astfel avantajul luat de gazde prin Ibisevic. Numai că, perfect inconstanţi, ciprioţii au pierdut teren şi puncte atât în duelurile cu Israel cât şi cu Ţara Galilor. Bosnia pe de altă parte, o echipă mult mai experimentată şi cu jucători de mare calitate, a început foarte slab grupa, obţinând numai două puncte în primele patru jocuri. Drept urmare, Safet Susic a fost înlocuit din funcţia de selecţioner, iar Mehmed Baždarevi a venit cu un suflu nou care a readus Bosnia în cărţile calificării. Trei victorii în patru meciuri (înfrângere doar în Belgia) şi reprezentativa bosniacă spera deja la un turneu final la care nu mai fusese niciodată.

Iar lucrurile au început foarte bine pentru oaspeţii de la Nicosia, care au deschis scorul în minutul 13 prin Haris Medunjanin. Acesta a reluat pasa venită de la Ervin Zukanovic direct în plasa porţii lui Giorgallides. Eforturile gazdelor, susţinuţi frenetic din tribune de fanii lor călduroşi au fost însă răsplătite după 30 de minute de joc. Charalambides a fost pe fază la mingea respinsă de Asmir Begovic în urma şutului lui Efrem şi fanii ciprioţi au explodat. Cu trei minute înainte de pauză Mytidis a reuşit să marcheze golul doi al gazdelor, după ce a fost servit ideal de Jason Demtriou. Un rezultat nesperat pentru ciprioţi la felul în care începuse jocul, numai că în ultimul minut al reprizei, Haris Medunjanin a devenit eroul ţării sale. Acesta s-a aflat în momentul şi locul potrivit la centrarea lui Lulic şi a restabilit egalitatea. Un gol venit exact înainte de pauză, care l-a determinat pe selecţionerul Pambos Christodoulou să-şi schimbe planurile pentru repriză secundă.

Cipru a ieşit oarecum temătoare de la cabine şi deşi a controlat în bună parte jocul în primele 20 de minute ale reprizei secunde, în minutul 68, Bosnia a dat lovitura. Erou în urmă cu trei zile în faţa galezilor, Djuric, înlocuitorul lui Dzeko a marcat golul trei al oaspeţilor şi totodată al calificării pentru Bosnia, după ce l-a învins printr-o lovitură de cap splendidă pe goalkeeperul gazdelor, Giorgallides. Încercările disperate ale gazdelor de a reintra în meci s-au lovit de o defensivă impecabilă în jocul aerian şi corectă din punct de vedere al organizării. Doar Dossa Junior a fost aproape de gol în minutul 85, însă Bosnia s-a impus la final cu 3-2 şi s-a calificat pentru barajul care poate duce către Franţa.Statisticile meciului

 
54
Posesie
46
 
 
9
Total şuturi
12
 
 
3
Pe poartă
5
 
 
5
Afară
5
 
 
1
Blocate
2
 
 
0
Bare
1
 
 
11
Cornere
2
 
 
2
Offside
1
 
 
2
Galbene
4
 
 
0
Roşii
0
 
 
8
Faulturi
13
 
 
387
Total pase
255
 
 
325
Completate
217
 

Filmul meciului

 
13'
Haris Medunjanin
(Ervin Zukanovic)
Constantinos Charalambides
(George Efrem)
32'
 
Marios Nikolaou
36'
 
Nestor Mytidis
(Constantinos Makridis)
41'
 
 
44'
Haris Medunjanin
(Senad Lulić)
 
51'
Asmir Begović
 
60'
Milan Djurić
(Ervin Zukanovic)
 
65'
Miralem Pjanić
Georgios Economides
(Marios Nikolaou)
65'
 
 
67'
Milan Djurić
(Senad Lulić)
 
70'
Milan Djurić
Stathis Aloneftis
(Vincent Laban)
75'
 
 
79'
Ermin Bičakčić
(Edin Višća)
 
80'
Mensur Mujdža
Dossa Júnior
81'
 
Georgios Kolokoudias
(Constantinos Charalambides)
83'
 
 
85'
Sejad Salihović
(Miralem Pjanić)

Echipele de start

1
15
19
2
5
14
23
17
13
10
9
9
19
10
16
8
6
13
15
4
17
1

Comentarii pe marginea meciului Cipru - Bosnia