Jucătorii Portugaliei, la finalul meciului cu Croaţia
Jucătorii Portugaliei, la finalul meciului cu Croaţia

Cinci motive pentru care Portugalia poate câştiga EURO 2016

Jurnaliştii de la Sky Sports au găsit cinci motive pentru care naţionala Portugaliei poate câştiga titlul european în această vară în Franţa.
Articol scris de David Petre
30 iunie 2016

Portugalia şi-a atras multe critici la EURO 2016. Fără victorie în 90 de minute în vreunul din cele patru meciuri disputate până acum, echipa lusitană şi-a făcut totuşi loc în sferturile de finală ale competiţiei, iar de acum şansele sale de a ajunge în ultimul act nu arată rău. Este momentul în care jurnaliştii de la Sky Sports au găsit cinci motive pentru care echipa lui Cristiano Ronaldo poate câştiga trofeul continental în această vară. Iată-le!

Tabloul favorabil

Locul 3 într-o grupă cu Ungaria, Islanda şi Austria a fost umilitor pentru Portugalia, dar a funcţionat în avantajul său, trimiţând-o pe partea favorabilă a tabloului. Lusitanii joacă cu Polonia în sferturi, apoi pot da peste învingătoarea dintre Belgia şi Ţara Galilor pentru un loc în finală. Portughezii nici măcar nu şi-au făcut norocul cu mâna lor. Să nu fi fost golul marcat de Islanda în prelungirile jocului cu Austria, Portugalia ar fi terminat grupa pe locul 2, ar fi dat peste Anglia în optimile de finală, peste Franţa în sferturi şi peste învingătoarea dintre Germania şi Italia în semifinale.

Factorul Ronaldo

Cristiano Ronaldo a avut probleme în a-şi găsi forma la acest Campionat European, iar în meciul cu Croaţia au fost perioade lungi de timp în care a dispărut complet din joc, însă căpitanul lui Real Madrid vine după un sezon în care a marcat 51 de goluri şi rămâne jucătorul care poate face oricând diferenţa.

În meciul cu Ungaria a devenit primul jucător care marchează la patru turnee finale europene, iar în jocul cu Croaţia din optimile de finală a avut în cele din urmă o influenţă decisivă, şutul său fiind respins de portarul advers la Quaresma pentru unicul gol al întâlnirii. Ronaldo a fost criticat pentru desele sale şuturi de la mare distanţă, însă oricând una din execuţiile sale se poate transforma în gol, iar turneul acesta încă poate fi al său.

Super Sanches

Talentul lui Renato Sanches a atras atenţia multor cluburi şi Bayern Munchen l-a cumpărat în această vară, jucătorul de 18 ani fiind unul dintre cei mai scumpi tineri de la EURO 2016. Contra Croaţiei a fost trimis pe teren în repriza secundă în locul lui Andre Gomes şi şi-a făcut simţită rapid prezenţa, aducând un plus de energie şi motivaţie echipei sale. Au existat momente în care a dat o pasă greşită sau a eşuat într-o deposedare, dar stilul său intens a creat probleme echipei lui Ante Cacic şi nu a mirat pe nimeni că a fost implicat în faza care a dus la unicul gol al meciului.

Sanches nu a fost titular până acum la EURO, dar după prestaţii notabile cu Islanda, Ungaria şi Croaţia nu ar fi exclus să apară în unsprezecele de start şi să pună şi mai multe probleme următorilor adversari.

Îmbunătăţirea defensivei

Portugalia s-a apărat haotic în meciul cu Ungaria în care a primit trei goluri, dar Fernando Santos a mutat din mers şi a schimbat complet faţa defensivă a echipei sale în jocul cu Croţia, una din echipele care se bazează pe un compartiment ofensiv de invidiat. Pepe a fost singurul supravieţuitor în unsprezecele de start, cu Jose Fonte, Cedric Soares şi Raphael Guerreiro înlocuindu-i pe Ricardo Carvalho, Vieirinha şi Eliseu. Noua formulă a impresionat în jocul din optimile de finală. Nu doar că Portugalia nu a primit gol, dar nici măcar nu a permis croaţilor să expedieze vreun şut pe spaţiul porţii în 120 de minute.

Pedigree european

Portugalia nu a câştigat niciodată Campionatul European, dar cu siguranţă are pedigree. A atins semifinalele la trei din ultimele patru ediţii şi o dată finala, pierdută pe teren propriul în 2004 în faţa Greciei. Campania EURO 2012 s-a încheiat în semifinale la loviturile de departajare în faţa Spaniei şi, chiar dacă Portugalia încă nu a câştigat niciun meci în 90 de minute la actualul Campionat European, istoria recentă ne obligă să îi dăm şi acum credit.Comentarii