Charalambos Christodoulou, selecţionerul Ciprului la EURO 2016

Charalambos Christodoulou, selecţionerul Ciprului
Charalambos Christodoulou, selecţionerul Ciprului
Articol scris de Florin Codreanu

Pambos Christodoulou s-a născut pe 17 octombrie 1967. Este actualul selecţioner al naţionalei cipriote, un fost mijlocaş defensiv de primă ligă în ţara sa.

Ca jucător, Christodoulou a evoluat pentru Doxa Katokopias până în 1990, când a fost achiziţionat de gruparea de prima divizie, Olympiakos Nicosia, formaţie pentru care a evoluat timp ce cinci sezoane. În ultimul său sezon la nivel de prima divize cipriota, Pambos Christodoulou a îmbrăcat tricoul echipei AEK Larnaca. Interesant este ca şi în calitate de antrenor, Pambos a urmat aproape acelaşi traseu ca şi cel din perioada în care era jucător. Cariera de antrenor şi-a început-o pe banca echipei la care a debutat ca fotbalist, Doxa Katokopias, formaţie pe care a condus-o timp de trei sezoane în 78 de jocuri. Din 2010 a ajuns pe banca lui Olimpyakos Nicosia, formaţie care l-a propulsat către AEL Limassol.

La AEL, Pambos Christodoulou a reuşit să-şi impună stilul ofensiv şi a adus un titlu de campioană a Ciprului, nesperat pentru suporterii formaţiei din Limassol. De altfel, Pambos a fost foarte iubit de către fanii acestui club, care l-au supranumit „Pambourinho”, un joc de cuvinte între numele antrenorului cipriot şi numele antrenorului portughez Jose Mourinho. A părăsit-o pe AEL în octombrie 2012, acceptând provocarea Anorthosis Famagusta pentru şase etape, în speranţa că poate răsturna situaţia în clasament şi Anorthosis o poate detrona pe APOEL Limassol. N-a reuşit şi contractul său n-a mai fost ulterior prelungit.

Pe 9 ianuarie 2014, Pambos Christodoulou a fost numit de către Federaţia Cipriotă în funcţia de selecţioner pentru preliminariile Campionatului European din Franţa 2016.

  • Data naşterii: 17 octombrie 1967
  • Naţionalitate: cipriot
  • Cariera de jucător: Doxa Katokopia FC, Olympiakos Nicosia FC, AEK Larnaca FC
  • Antrenor la echipe de club: Doxa Katokopia FC, Olympiakos Nicosia FC, AEL Limassol FC, Anorthosis Famagusta FC

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016