Branko Brnovic, selecţionerul Muntenegrului la EURO 2016

Branko Brnovic, selecţionerul Muntenegrului
Branko Brnovic, selecţionerul Muntenegrului
Articol scris de Florin Codreanu

Branislav Brnovic s-a născut pe 8 august 1967 la Titograd, în fosta Republică Iugoslavia. A fost un excelent mijlocaş, care a strâns 27 de selecţii în puternica naţională a Iugoslaviei între anii 1989 şi 1998. A făcut de asemenea parte din lotul Iugoslaviei sub 20 de ani, echipă devenită campioană mondială la turneul final din Chile 1987.

Ca fotbalist a debutat la FK Buducnost Podgorica, unde în patru sezoane a marcat de 13 ori în 100 de partide. S-a transferat în 1991 la Partizan Belgrad, club unde a evoluat pentru trei sezoane în 88 de jocuri. În tricoul lui Partizan, Brnovic a câştigat două titluri de campion al Iugoslaviei şi două Cupe.
Din 1994, Branislav Brnovic s-a transferat în Spania la Espanyol Barcelona, echipă unde a rămas timp de şase ani. A fost un fotbalist apreciat şi iubit de fanii grupării catalane pentru devotamentul şi rafinamentul său. În 146 de jocuri pentru catalani a marcat numai trei goluri, dar în ultimele două sezoane a fost mai mult rezervă. La aproape 40 de ani n-a renunţat la fotbal şi a mai jucat un sezon în 2006-2007 în tricoul lui FK Kom din Muntenegru.

Pe 3 martie 2007, Brnovic a fost numit în funcţia de antrenor secund al echipei naţionale a statului Muntenegru, dar din 8 sepembrie 2011 a preluat funcţia de antrenor principal, după ce Zlatko Kranjcar a fost destituit. Brnovic a condus Muntenegru către playoff-ul turneului final al Campionatului European din 2012, dar echipa sa a pierdut duelul cu Republica Cehă.

  • Data naşterii: 8 august 1967
  • Naţionalitate: muntenegrean
  • Cariera de jucător: FK Budućnost Podgorica, FK Partizan, RCD Espanyol, FK Kom
  • Antrenor la echipe de club:
  • Selecţioner: Muntenegru (assistant), Muntenegru

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016