Bosko Djurovski, selecţionerul Macedoniei la EURO 2016

Bosko Gjurovski, selecţionerul Macedoniei
Bosko Gjurovski, selecţionerul Macedoniei
Articol scris de Florin Codreanu

Bosko Gjurovski s-a născut pe 28 decembrie 1961 la Tetovo, în fosta Republică Iugoslavă. Fratele lui Milko Gjurovski (fost fotbalist) şi unchiul fotbalistului Mario Gjurovski, Bosko a fost un jucător care şi-a legat cariera de numele celui mai important club al fostei Republici Iugoslave: Steaua Roşie Belgrad.

Ca fost junior al clubului belgrădean, Bosko a fost unul dintre favoriţii fanilor din momentul în care a făcut pasul în 1978 spre prima echipă. Nu mai puţin de unsprezece ani a petrecut Gjurovski în tricoul Stelei Roşii, echipa alături de care a câştigat patru titluri de campion al Iugoslaviei şi alte două Cupe. Între 1982 şi 1989 a evoluat în patru meciuri pentru echipa naţională a Iugoslaviei, pentru ca din 1994 să bifeze şapte prezenţe şi în tricoul Republicii Macedonia.

După 1989, Bosko Gjurovski a făcut pasul spre fotbalul elveţian, unde a rămas timp de şase ani, până la retragerea din activitate. A îmbrăcat tricoul echipei Servette Geneva şi a câştigat un titlu de campion al Elveţiei în sezonul 1993-1994.

După retragerea din activitate a rămas în Ţara Cantoanelor, unde timp de patru sezoane a fost antrenor secund la Servette. În 1999 a devenit antrenor principal şi a câştigat titlul de campion cu FC Servette, după care a luat surprinzătoarea decizie de a se întoarce la Steaua Roşie Belgrad, unde a devenit antrenor secund. În 2002 a preluat-o în calitate de antrenor principal pe Radnicki Obrenovac, echipă cu care a reuşit promovarea în prima ligă sârba în chiar primul sezon. Un an mai târziu a preluat-o pe FK Rad, pentru ca în sezonul 2006-2007 să devină din nou antrenor secund la Steaua Roşie Belgrad. Abia în 2007 a preluat echipa mare a clubului, cu care a reuşit dubla cupă-campionat în acel sezon.

Imediat a mers alături de Dragan Stojkovic la Nagoya, în Japonia, unde a fost numit antrenor secund. Împreună au câştigat titlul şi Supercupa Japoniei, până când, în 2013, Bosko Gjurovski a acceptat propunerea Federaţiei din Macedonia de a deveni selecţioner al primei reprezentative în locul lui Cedomir Janevski.

  • Data naşterii: 28 decembrie 1961
  • Naţionalitate: macedonean
  • Cariera de jucător: FK Crvena zvezda, Servette FC
  • Antrenor la echipe de club: Servette FC, FK Radnički Obrenovac, FK Rad, FK Crvena zvezda

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016