Berti Vogts, selecţionerul Azerbaijanului la EURO 2016

Berti Vogts, selecţionerul Azerbaijanului
Berti Vogts, selecţionerul Azerbaijanului
Articol scris de Florin Codreanu

Hans-Hubert „Berti” Vogts s-a născut pe 30 decembrie 1946 la Buttgen. A fost un celebru fundaş al vremurilor sale, care şi-a petrecut întreaga carieră în tricoul grupării germane Borussia Monchengladbach.

Vogts şi-a început cariera de fotbalist la echipa oraşului său natal, VfR Buttgen, unde de altfel l-au remarcat şi granzii fotbalului german. Monchengladbach şi Hamburg au venit să-l transfere, dar Berti a ales Borussia. A semnat în 1965 şi a rămas timp de paisprezece ani la formaţia din regiunea nord-Rhin-Westfalia. 419 meciuri a adunat Vogts pentru Gladbach şi 32 de goluri marcate într-o carieră care i-a adus cinci titluri de campion al Germaniei, o Cupă a Germaniei şi două Cupe UEFA, în cea mai prodigioasă perioada din istoria clubului din Monchengladbach.

Supranumit „Der Terrier” pentru faptul că întotdeauna se lupta pentru orice minge aflată în zona sa de acţiune, Vogts a evoluat pentru Germania de Vest în 96 de jocuri. În 20 de partide a fost chiar căpitanul formaţiei cu care a obţinut titlul european în 1972 şi titlul mondial în 1974.

S-a retras din activitate în 1979 şi a devenit selecţionerul echipei sub 21 de ani a Germaniei până în 1990. O perioadă de patru ani (1986-1990) a fost şi antrenor secund la prima reprezentativă. În 1990, după plecarea lui Franz Beckenbauer de la cârma noii campioane mondiale, a primit rolul de selecţioner al Germaniei reunite. Vogts a calificat echipa la Euro 1992 unde a pierdut finala cu Danemarca, a jucat doar sferturi de finală la Mondialele din 1994 şi 1998, dar a obţinut titlul european în 1996 în Anglia. În septembrie 1998 a renunţat la funcţia de selecţioner şi s-a înţeles cu Bayer Leverkusen club la care a rămas până în mai 2000, cu toate că reuşise să ducă echipa în Champions League.

A preluat apoi pentru un salariu colosal naţionala Kuweitului, dar a rezistat numai şase luni. În 2002 îl găsim pe banca tehnică a Scoţiei cu care a reuşit să prindă un nesperat playoff pentru Euro 2004. A demisionat în 2006 după o campanie eşuată pentru Mondialul din Germania şi a ales Nigeria, de unde a plecat după câteva luni pentru că Nigeria fusese eliminată în faza sferturilor la Cupa Africii.

În aprilie 2008 a acceptat oferta naţionalei Azerbaidjanului unde a reuşit prestaţii bune în campaniile pentru Campionatul Mondial din 2010 şi Euro 2012.

  • Data naşterii: 12 ianuarie 1969
  • Naţionalitate: croat
  • Cariera de jucător: Dinamo Zagreb, Steaua Roşie Belgrad, Real Madrid, Oviedo, FC Barcelona, Sevilla, Hrvatski Dragovoljac, Standard Liege, Portsmouth, Olimpija Ljubljana, NK Zagreb
  • Antrenor la echipe de club: Steaua Roşie Belgrad, Kayserispor
  • Selecţioner: Croaţia (secund), Azerbaijan

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016