Bernard Challandes, selecţionerul Armeniei la EURO 2016

Bernard Challandes, selecţionerul Armeniei
Bernard Challandes, selecţionerul Armeniei
Articol scris de Florin Codreanu

Bernard Challandes s-a născut pe 26 iulie 1951 în localitatea Le Locle din Elveţia. Este în prezent selecţionerul Armeniei, după ce a acumulat ani de experienţă în prima ligă elveţiană.

Ca fotbalist şi-a început cariera la gruparea din localitatea sa natală, FC Le Locle. A mai evoluat în cariera sa între 1973 şi 1976 pentru Urania Geneve Sport, dar experienţa sa a rămas la acest nivel destul de scăzut.

În 1977 şi-a început cariera de antrenor, iar debutul şi l-a făcut pe banca grupării de amatori FC Saint-Imier. Din 1984 a preluat echipa la care a debutat în fotbal ca jucător, FC Le Locle, pentru ca un an mai târziu să facă un salt calitativ şi regional devenind antrenor la FC La Chaux-de-Fond. În 1987 este angajat de Yverdon Sports, echipa unde rămâne pentru şapte ani de zile până când primeşte şansa de a antrena în prima ligă helvetă, la Young Boys Berna.

În 1995 devine antrenorul lui Servette Geneva, iar până în 2001 când preia naţionala de tineret sub 21 de ani a Elveţiei se ocupă de management sportiv. Petrece şase ani ca selecţioner al reprezentativei de tineret, calificând naţionala Elveţiei sub 21 de ani în semifinalele Campionatului European din 2002. În 2007 ajunge la FC Zurich unde reuşeşte să aducă titlul de campioană. Este declarat de altfel în 2009, cel mai bun antrenor elveţian al anului.

Trei ani mai târziu îşi continuă experienţă în ţara sa natală preluând FC Sion cu care câştiga o Cupă a Elveţiei, pentru că până în 2012 să mai conducă Neuchâtel Xamax sau FC Thun.

Pe 28 februarie 2014 este numit în funcţia de selecţioner al Armeniei după o decizie exclusivă a preşedintelui Federaţiei, Ruben Hayrapetyan.

  • Data naşterii: 28 iulie 1951
  • Naţionalitate: elveţian
  • Cariera de jucător: FC Le Locle, Urania Genève Sport
  • Antrenor la echipe de club: FC Saint-Imier, FC Le Locle, FC La Chaux-de-Fonds, Yverdon-Sport FC, BSC Young Boys, Servette FC, FC Zürich, FC Sion, Neuchâtel Xamax FC, FC Thun
  • Selecţioner: Elveţia Under-21, Armenia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016