Attila Pinter, selecţionerul Ungariei la EURO 2016

Attila Pinter, selecţionerul Ungariei
Attila Pinter, selecţionerul Ungariei
Articol scris de Florin Codreanu

Attila Pinter s-a născut pe 7 mai 1966 la Salgotarjan în Ungaria. Şi-a legat atât numele de fotbalist cât şi cel de antrenor de gruparea Ferencvaros Budapesta la care a jucat timp de şase ani şi pe care a antrenat-o alţi trei. Cariera de jucător a început-o la Ferencvaros în 1984. A strâns 166 de meciuri pentru alb-verzi şi 16 goluri, câştigând două titluri de campion al Ungariei şi o Cupă.

În perioada Ferencvaros a reuşit să debuteze şi în echipa naţională, pentru care a strâns însă numai trei prezenţe între 1986 şi 1991. A mai evoluat în cariera sa la echipe din Ungaria precum BVSC Budapesta, Gyor, Vasas sau Diosgyor, dar şi în afara Ungariei pentru Germinal Beerschot şi Dunajska Streda.

Ca antrenor a debutat în 1994 pe banca celor de la Baja, pentru ca până în 2003, când a ajuns la Ferencvaros, să pregătească echipe mici precum Sarvar, Celldomolok, Papa sau Şopron. Ajuns la Ferencvaros, Attila Pinter a reuşit să câştige titlul de campion al Ungariei în 2003 şi Cupa Ungariei un an mai târziu. A revenit la Şopron şi a mai câştigat o Cupă a Ungariei în 2005, pentru ca înainte să preia naţionala Ungariei să câştige un nou titlu de campion al ţării sale pe banca tehnică a grupării din Gyor, pe care a pregătit-o între 2009 şi 2013 cu o mică întrerupere în 2010.

Din 2013 a preluat prima reprezentativă a Ungariei înlocuindu-l în funcţie pe Sandor Egervari, demis după umilitoarea înfrângere în fata Olandei, 1-8 la Budapesta.

  • Data naşterii: 16 martie 1976
  • Naţionalitate: maghiar
  • Cariera de jucător: Pécsi Munkás, BVSC Budapesta, Hertha BSC
  • Antrenor la echipe de club: Hertha BSC (tineret)
  • Selecţioner: Ungaria

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016