Anglia

Anglia în istoria Campionatului European de Fotbal

Cupa Henri Delaunay
Cupa Henri Delaunay, trofeul pe care îl primeşte câştigătoarea Campionatului European de Fotbal
Susţin Anglia la EURO 2016!

Statistici Anglia în istoria Campionatului European de Fotbal

Bilanţ în preliminarii

 • 90
  meciuri jucate
 • 56
  victorii
 • 190-55
  golaveraj

Bilanţ la turneele finale

 • 27
  meciuri jucate
 • 9
  victorii
 • 36-31
  golaveraj
Articol scris de Răzvan Mitacu

Echipa naţională a Angliei se află încă în căutarea primului titlu de campioană europeană, după 13 participări în care cel mai bun rezultat a fost doar o clasare pe locul al treilea în 1968 şi prezenţa într-o semifinală, la Euro 1996, deşi Anglia a fost de multe ori considerată printre favoritele la câştigarea trofeului, însă aproape întotdeauna nu şi-a valorificat întregul potenţial şi a rămas cu regretul unor rezultate inferioare aşteptărilor.

Singura ediţie de Campionat European la startul căruia Anglia a ales să nu se prezinte a fost cea inaugurală, în 1960, când naţionale de prestigiu, precum Germania, campioana mondială din 1954, Italia sau Anglia au decis să nu participe în runda de calificare a unui turneu final care a avut loc în Franţa.

Contribuţia Angliei la Campionatul European 1964 din Spania a fost una extrem de scurtă şi dezamăgitoare, în ciuda faptului că metodele de antrenamente şi tactica începuseră să primească mai multă atenţie. Bobby Moore şi căpitanul Jimmy Armfield se aflau în componenţa liniei defensive, însă prezenţa lor nu a fost de ajuns pentru ca Anglia să depăşească prima faza a preliminariilor, în dubla manşă cu Franţa: rezultatul de egalitate, scor 1-1, înregistrat în meciul tur de pe stadionul Hillsborough a fost urmat de un eşec categoric (5-2) pe arena Parc des Princes, la confruntarea retur, când golurile marcate de atacanţii Bobby Smith şi Bobby Tambling nu au putut împiedica eliminarea naţionalei engleze.

În calitate de campioană mondială, după triumful de pe teren propriu din 1966, care până în prezent rămâne singurul trofeu din istoria Angliei, echipa pregătită de Sir Alf Ramsey a confirmat la Campionatul European 1968, unde a fost aproape de o nouă calificare în finala mare. Preliminariile au reprezentat un duel strâns cu Scoţia pentru primul loc al grupei de calificare, pe care în cele din urmă Anglia şi l-a adjudecat la limită, deşi nu a reuşit să îşi învingă rivalul tradiţional în cele două meciuri directe. O dublă victorie cu Spania (1-0 pe Wembley Stadium, gol marcat de Bobby Charlton şi 2-1 pe Santiago Bernabéu) au consemnat calificarea la turenul final din Italia. Însă o reuşită a lui Dragan Džajić cu trei minute înainte de finalul confruntării cu Iugoslavia din semifinale a pus capăt speranţelor Angliei de a câştiga trofeul, într-o partidă în care Alan Mullery devenea primul jucător englez eliminat. Selecţionata lui Sir Alf Ramsey s-a revanşat parţial prin victoria din finala mică, 2-0 în faţa Uniunii Sovietice, graţile golurilor înscrise de Bobby Charlton şi Geoff Hurst.

Preliminariile Campionatului European 1972 au marcat un nou episod din duelurile şi rivalitatea acerbă cu Germania de Vest, care încă o dată avea să se impună în faţa Angliei, după victoria din sferturile de finală ale Campionatului Mondial 1970. De această dată miza avea să fie calificarea la turneul final din Belgia, iar succesul nemţilor s-a datorat mai ales manşei tur, care a avut loc pe Wembley şi s-a încheiat cu victoria oaspeţilor, scor 3-1, când Netzer şi Müller marcau două goluri în ultimele cinci minute. Returul, disputat pe Olympiastadion, a consemnat doar o remiză albă, astfel că Anglia îşi îndrepta deja atenţia pe următorul turneu final.

Don Revie a pregătit naţionala Angliei în tentativa de a obţine calificarea la Euro 1976, iar debutul se dovedea unul foarte promiţător, cu o victorie convingătoare în faţa Cehoslovaciei (3-0), echipa care avea să se impună la turneul final din Iugoslavia. A urmat un succes important cu Cipru (5-0), toate golurile fiind marcate de atacantul Malcolm Macdonald, însă în cele din urmă două rezultate de egalitate cu Portugalia, atât pe teren propriu (0-0), cât şi în deplasare (1-1) au făcut ca Anglia să încheie doar pe locul al doilea în grupa de calificare, la un punct în spatele Cehoslovaciei.

Prima calificare la un turneu final important după aproape un deceniu a fost adusă de selecţionerul Ron Greenwood, care a reuşit un parcurs aproape perfect în preliminariile pentru Euro 1980, cu şapte victorii şi un rezultat de egalitate. Kevin Keegan s-a numărat printre cei mai buni jucători englezi, cu şapte goluri marcate în preliminarii, în timp ce tineri talentaţi precum Bryan Robson, Kenny Sansom, Terry Butcher sau Glenn Hoddle anunţau o naţională puternică în următorii ani. Însă evoluţiile de la turneul final din Italia nu au fost pe măsura aşteptărilor, într-o grupă extrem de echilibrată, din care au mai făcut parte Belgia, Spania şi Italia. Doar un punct pentru Anglia după primele două partide, obţinut în urma remizei cu Belgia (1-0), astfel că succesul din confruntarea cu Spania (2-1, goluri marcate de Trevor Brooking şi Tony Woodcock) nu mai putea fi suficient pentru calificarea în fazele eliminatorii ale competiţiei.

Bobby Robson, devenit între timp unul dintre cei mai apireciaţi antrenori din Anglia, datorită realizărilor de la Ipswich Town, a condus campania de calificare la Campionatul European din 1984, dar speranţele englezilor de a fi prezenţi la turneul final din Franţa au luat sfârşit în toamna lui 1983 după un eşec pe teren propriu cu Danemarca, învingătoare printr-un penalty controversat, transformat de atacantul Allan Simonsen. Anglia se afla încă într-o perioadă de tranziţie, cu jucători precum Mick Mills, Phil Neal, Paul Mariner, Trevor Brooking sau Trevor Francis aflaţi la final de carieră şi încheia preliminariile cu cel mai bun atac din grupă şi de asemenea cea mai bună apărare (23 de goluri marcate şi doar trei primite), însă clasată pe locul al doilea, la un punct în spatele Danemarcei, iar reprezentativei celor ‘Trei Lei’ era astfel nevoită să urmărească Euro 1984 de acasă.

Selecţionerul Bobby Robson a rămas în funcţie şi a calificat Anglia la Campionatul European din 1988 într-o manieră autoritară, prin cinci victorii şi un rezultat de egalitate în grupa din preliminarii. Gary Lineker a încheiat cu cinci goluri marcate de-a lungul campaniei de calificare şi încă o dată Anglia era aşteptată să se implice în lupta pentru o performanţă importantă la turneul final disputat în Germania de Vest. Dar la fel ca în multe alte situaţii, selecţionata engleză a dezamăgit în grupa de la Euro 1988, unde nu a acumulat niciun punct, fiind învinsă inclusiv de Irlanda (1-0), aflată în premieră la un turneu final major. Trei goluri marcate de Marco Van Basten au conturat eliminarea Angliei, care nu a putut obţine nimic nici din ultimul meci al grupei, contra Uniunii Sovietice (3-1). Bobby Robson îşi prezenta demsia la finalul Campionatului European din Germania de Vest, dar iniţiativa nu avea să fie acceptată de Federaţia Engleză, care a continuat cu fostul tehnician al lui Ipswich Town şi în următorii doi ani.

Graham Taylor a fost înlocuitorul lui Bobby Robson, însă experienţa sa pe banca tehnică a Angliei nu a fost nici pe departe una de succes. Taylor a ales să nu se bazeze pe jucători experimentaţi precum Bryan Robson sau Chris Waddle şi a intrat în dese rânduri în conflict cu presa. După o calificare cu emoţii la Euro 1992, Anglia s-a oprit încă din faza grupelor la turneul final din Suedia, unde a evoluat în compania Franţei, a Danemarcei şi a ţării gazdă, fără a obţine nicio victorie. Un singur gol marcat de reprezentativa celor ‘Trei Lei’, în eşecul din ultima confruntare, scor 2-1 cu Suedia, când selecţionerul englez a fost foarte criticat pentru înlocuirea căpitanului Gary Lineker din minutul 60, într-un moment în care Anglia avea neapărată nevoie să înscrie pentru a mai spera la calificare.

Euro 1996 a reprezentat una dintre cele mai bune oportunităţi pentru Anglia, care a găzduit turneul final, astfel că nu a fost nevoită să evolueze în preliminarii. Terry Venables a avut dificila sarcină de a alcătui un grup competitiv în vederea participării la Campionatul European unde Anglia spera să poată valorifica avantajul terenului propriu pentru a-şi trece în palmares primul titlu european. Fostul antrenor al lui Tottenham Hotspur a lansat tineri promiţători precum Steve McManaman, Darren Anderton şi Gary Neville, alături de jucători consacraţi, printre care Paul Gascoigne, Stuart Pearce, David Platt sau Tony Adams, aflat la primul turneu final după Euro 1988. Debutul în grupa A nu a fost unul ideal (1-1 cu Elveţia), dar apoi două victorii convingătoare (2-0 contra Scoţiei, cu un penalty crucial apărat de David Seaman şi un gol splendid marcat de Gascoigne), respectiv 4-1 în faţa Olandei, au permis continuarea în fazele eliminatorii. Anglia a înfruntat Spania în sferturile de finală şi a avut parte de unul din rarele momente în care loviturile de departajare nu s-au încheiat cu o eliminare. Însă bucuria nu a fost de lungă durată, deoarece confruntarea cu Germania din semifinale a adus un sentiment de déjà vu pentru fanii englezi, după un nou rezultat de egalitate, scor 1-1, la capătul primelor 120 de minute. Gareth Southgate avea să fie autorul ratării decisive de la punctul cu var, după ce ambele echipe au transformat toate primele cinci execuţii. Un turneu final în care Anglia îşi punea multe speranţe se încheia astfel cu multe regrete şi un singur element pozitiv, cele cinci goluri marcate de Alan Shearer, care i-au adus prolificului atacant statutul de golgheter al competiţiei.

Campania de calificare la Campionatul European din 2000 a fost începută sub comanda lui Glenn Hoddle, însă o serie de rezultate slabe în debutul preliminariilor şi mai ales atitudinea controversată a selecţionerului englez au dus la demiterea acestuia pe 2 februarie 1999 şi revenirea pe banca tehnică a lui Kevin Keegan. Anglia a obţinut în cele din urmă calificarea la turneul final din Olanda şi Belgia, deşi s-a impus în doar trei dintre cele opt partide din grupă. Evoluţiile mai degrabă modeste, în ciuda prezenţei pe teren a unor jucători de nivelul lui David Beckham, Paul Scholes, Alan Shearer sau Michael Owen, au făcut ca reprezentativa celor ‘Trei Lei’ să părăsească prematur turneul final, după eşecurile cu Portugalia şi România, ambele cu scorul de 3-2 şi de fiecare dată după ce englezii s-au aflat în avantaj. La finalul Euro 2000 doi fotbalişti emblematici pentru echipa naţională a Angliei, Alan Shearer şi Tony Adams, îşi anunţau retragerea la nivel internaţional.

Suedezul Sven-Göran Eriksson a condus Anglia la Campionatul European 2004 din Portugalia, iar parcursul din preliminarii a fost unul încurajator, cu opt victorii şi două rezultate de egalitate, dar mai ales doi jucători care au impresionat: David Beckham şi Michael Owen. Turneul final din Portugalia a început cu o înfrângere, scor 2-1 contra Franţei, după două goluri marcate în prelungiri de Zidane, însă victoriile cu Elveţia (3-0) şi Croaţia (4-2) au asigurat calificarea în sferturile de finală. Wayne Rooney s-a consacrat ca noua vedetă din atacul naţionalei Angliei, însă blestemul loviturilor de la 11 metri nu a ocolit naţionala britanică nici de această dată: confruntarea cu Portugalia din sferturi s-a încheiat cu un spectaculos şi emoţionant rezultat de egalitate, scor 2-2, iar gazdele reuşeau să avanseze în runda următoare la capătul loviturilor de departajare, unde ratările lui Beckham şi Vassell s-au dovedit decisive, astfel că o generaţie foarte valoroasă a Angliei, din care făceau parte printre alţii John Terry, Ashley Cole, Frank Lampard sau Steven Gerrard irosea o nouă oportunitate de a se afirma la un turneu final de Campionat European.

Euro 2008, care s-a disputat în Austria şi Elveţia, ar fi trebuit să reprezinte o nouă şansă pentru Anglia, însă naţionala pregătită de Steve McClaren s-a dovedit protagonista negativă a preliminariilor, fiind eliminată dintr-o grupă mai mult decât accesibilă, cu Rusia, Croaţia, Israel, Macedonia, Estonia şi Andorra. Selecţionerul englez a fost indicat ca principal responsabil pentru această contraperformanţă, din cauza deciziilor tactice şi de convocare a jucătorilor. În ultimul meci din preliminarii, Anglia nu avea nevoie să obţină decât un rezultat de egalitate în deplasare cu naţionala Croaţiei, care la acel moment era deja sigură de prezenţa la Euro 2008. Şi totuşi jucătorii lui Steve McClaren nu au reuşit să evite înfrângerea (3-2), într-un meci în care portarul Scott Carson a debutat în reprezentativa engleză şi a comis o imensă greşeală la primul gol marcat de gazde. Reuşitele lui Frank Lampard şi Peter Crouch au fost în cele din urmă inutile, iar Anglia rata calificarea la un turneu final major pentru prima dată din 1994.

După rezultatele modeste din mandatul lui Steve McClaren, Federaţia Engleză l-a numit pe Fabio Capello în calitate de selecţioner al naţionalei, fostul antrenor al lui AC Milan, Real Madrid, AS Roma şi Juventus fiind astfel al doilea selecţioner străin din istoria Angliei. Drumul de calificare la Campionatul European 2012 a decurs fără probleme şi o clasare facilă pe primul loc al grupei G, pe care reprezentativa celor ‘Trei Lei’ a încheiat-o fără eşec. Însă pregătirile pentru turneul final din Polonia şi Ucraina au luat o turnură neaşteptată cu doar patru luni înainte de începutul competiţiei, când Federaţia Engleză a decisă ca John Terry să nu mai fie căpitanul echipei naţionale în urma unui presupus incident cu caracter rasist la adresa lui Anton Ferdinand. O decizie cu care experimentatul antrenor italian nu a fost de acord şi care în final a dus la prezentarea demisiei. Roy Hodgson a preluat echipa naţională cu aproximativ 40 de zile înainte de debutul la Euro 2012, unde Anglia a reuşit să îşi câştige grupa graţie victoriilor cu Suedia (3-2), respectiv Ucraina (1-0) şi a remizei cu Franţa (1-1). Confruntarea din sferturile de finală a reprezentat încă o dată capătul de linie pentru selecţionata din Albion, eliminată din nou în urma loviturilor de departajare: Italia a ratat prima, prin Montolivo, însă execuţia lui Ashley Young în bara transversală şi intervenţia lui Gigi Buffon la şutul lui Ashley Cole au făcut ca Anglia să fie eliminată pentru a şasea oară dintr-un total de sapte serii de lovituri de departajare la turneele finale.

Anglia în istoria EURO

Ediţie
Faza
TF
M
V
E
I
Nu a participat
nu
0
0
0
0
Preliminarii
nu
2
0
1
1
Finala mica
da
10
7
1
2
Sferturi
nu
8
5
2
1
Preliminarii
nu
6
3
2
1
Grupe
da
11
8
2
1
Preliminarii
nu
8
5
2
1
Grupe
da
9
5
1
3
Grupe
da
9
3
5
1
Semifinale
da
5
2
3
0
Grupe
da
13
5
4
4
Sferturi
da
12
8
3
1
Preliminarii
nu
12
7
2
3
Sferturi
da
12
7
5
0

Anglia în preliminariile EURO 1964

Runda preliminară

03.10.1962
AngliaAnglia
1
1
FranţaFranţa
 
27.02.1963
FranţaFranţa
5
2
AngliaAnglia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1964

2
Meciuri jucate
0
Victorii
1
Egaluri
1
Înfrângeri
3
Goluri marcate
6
Goluri primite

Anglia în preliminariile EURO 1968

Grupe

22.10.1966
Irlanda de NordIrlanda de Nord
0
2
AngliaAnglia
 
16.11.1966
AngliaAnglia
5
1
Ţara GalilorŢara Galilor
 
15.04.1967
AngliaAnglia
2
3
ScoţiaScoţia
 
21.10.1967
Ţara GalilorŢara Galilor
0
3
AngliaAnglia
 
22.11.1967
AngliaAnglia
2
0
Irlanda de NordIrlanda de Nord
 
24.02.1968
ScoţiaScoţia
1
1
AngliaAnglia
 

Sferturi de finală

03.04.1968
AngliaAnglia
1
0
SpaniaSpania
 
08.05.1968
SpaniaSpania
1
2
AngliaAnglia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1968

8
Meciuri jucate
6
Victorii
1
Egaluri
1
Înfrângeri
18
Goluri marcate
6
Goluri primite

Grupa 8

9

Anglia la turneul final EURO 1968

Semifinale

05.06.1968
IugoslaviaIugoslavia
1
0
AngliaAnglia
 

Finala mică

08.06.1968
AngliaAnglia
2
0
URSSURSS
 

Bilanţ la turneul final EURO 1968

2
Meciuri jucate
1
Victorii
0
Egaluri
1
Înfrângeri
2
Goluri marcate
1
Goluri primite

Anglia în preliminariile EURO 1972

Grupe

03.02.1971
MaltaMalta
0
1
AngliaAnglia
 
21.04.1971
AngliaAnglia
3
0
GreciaGrecia
 
12.05.1971
AngliaAnglia
5
0
MaltaMalta
 
13.10.1971
ElveţiaElveţia
2
3
AngliaAnglia
 
10.11.1971
AngliaAnglia
1
1
ElveţiaElveţia
 
01.12.1971
GreciaGrecia
0
2
AngliaAnglia
 

Sferturi de finală

13.05.1972
RFGRFG
0
0
AngliaAnglia
 
29.04.1972
AngliaAnglia
1
3
RFGRFG
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1972

8
Meciuri jucate
5
Victorii
2
Egaluri
1
Înfrângeri
16
Goluri marcate
6
Goluri primite

Grupa 3

11
3
1

Anglia în preliminariile EURO 1976

Grupe

30.10.1974
AngliaAnglia
3
0
CehoslovaciaCehoslovacia
 
20.11.1974
AngliaAnglia
0
0
PortugaliaPortugalia
 
16.04.1975
AngliaAnglia
5
0
CipruCipru
 
11.05.1975
CipruCipru
0
1
AngliaAnglia
 
30.10.1975
CehoslovaciaCehoslovacia
2
1
AngliaAnglia
 
19.11.1975
PortugaliaPortugalia
1
1
AngliaAnglia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1976

6
Meciuri jucate
3
Victorii
2
Egaluri
1
Înfrângeri
11
Goluri marcate
3
Goluri primite

Grupa 1

Cehoslovacia
9
8
0

Anglia în preliminariile EURO 1980

Grupe

20.09.1978
DanemarcaDanemarca
3
4
AngliaAnglia
 
25.10.1978
IrlandaIrlanda
1
1
AngliaAnglia
 
07.02.1979
AngliaAnglia
4
0
Irlanda de NordIrlanda de Nord
 
06.06.1979
BulgariaBulgaria
0
3
AngliaAnglia
 
12.09.1979
AngliaAnglia
1
0
DanemarcaDanemarca
 
17.10.1979
Irlanda de NordIrlanda de Nord
1
5
AngliaAnglia
 
22.11.1979
AngliaAnglia
2
0
BulgariaBulgaria
 
06.02.1980
AngliaAnglia
2
0
IrlandaIrlanda
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1980

8
Meciuri jucate
7
Victorii
1
Egaluri
0
Înfrângeri
22
Goluri marcate
5
Goluri primite

Grupa 1

15

Anglia la turneul final EURO 1980

Grupe

12.06.1980
BelgiaBelgia
1
1
AngliaAnglia
 
15.06.1980
AngliaAnglia
0
1
ItaliaItalia
 
18.06.1980
SpaniaSpania
1
2
AngliaAnglia
 

Bilanţ la turneul final EURO 1980

3
Meciuri jucate
1
Victorii
1
Egaluri
1
Înfrângeri
3
Goluri marcate
3
Goluri primite

Grupa 2

4
4
3
1

Anglia în preliminariile EURO 1984

Grupe

22.09.1982
DanemarcaDanemarca
2
2
AngliaAnglia
 
17.11.1982
GreciaGrecia
0
3
AngliaAnglia
 
15.12.1982
AngliaAnglia
9
0
LuxemburgLuxemburg
 
30.03.1983
AngliaAnglia
0
0
GreciaGrecia
 
27.04.1983
AngliaAnglia
2
0
UngariaUngaria
 
21.09.1983
AngliaAnglia
0
1
DanemarcaDanemarca
 
12.10.1983
UngariaUngaria
0
3
AngliaAnglia
 
16.11.1983
LuxemburgLuxemburg
0
4
AngliaAnglia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1984

8
Meciuri jucate
5
Victorii
2
Egaluri
1
Înfrângeri
23
Goluri marcate
3
Goluri primite

Grupa 3

12
8

Anglia în preliminariile EURO 1988

Grupe

15.10.1986
AngliaAnglia
3
0
Irlanda de NordIrlanda de Nord
 
12.11.1986
AngliaAnglia
2
0
IugoslaviaIugoslavia
 
01.04.1987
Irlanda de NordIrlanda de Nord
0
2
AngliaAnglia
 
29.04.1987
TurciaTurcia
0
0
AngliaAnglia
 
14.10.1987
AngliaAnglia
8
0
TurciaTurcia
 
11.11.1987
IugoslaviaIugoslavia
1
4
AngliaAnglia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1988

6
Meciuri jucate
5
Victorii
1
Egaluri
0
Înfrângeri
19
Goluri marcate
1
Goluri primite

Grupa 4

11
Iugoslavia
8
2

Anglia la turneul final EURO 1988

Grupe

12.06.1988
AngliaAnglia
0
1
IrlandaIrlanda
 
15.06.1988
AngliaAnglia
1
3
OlandaOlanda
 
18.06.1988
AngliaAnglia
1
3
URSSURSS
 

Bilanţ la turneul final EURO 1988

3
Meciuri jucate
0
Victorii
0
Egaluri
3
Înfrângeri
2
Goluri marcate
7
Goluri primite

Grupa 2

URSS
5
4
0

Anglia în preliminariile EURO 1992

Grupe

17.10.1990
AngliaAnglia
2
0
PoloniaPolonia
 
14.11.1990
IrlandaIrlanda
1
1
AngliaAnglia
 
27.03.1991
AngliaAnglia
1
1
IrlandaIrlanda
 
01.05.1991
TurciaTurcia
0
1
AngliaAnglia
 
16.10.1991
AngliaAnglia
1
0
TurciaTurcia
 
13.11.1991
PoloniaPolonia
1
1
AngliaAnglia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1992

6
Meciuri jucate
3
Victorii
3
Egaluri
0
Înfrângeri
7
Goluri marcate
3
Goluri primite

Grupa 7

9
0

Anglia la turneul final EURO 1992

Grupe

11.06.1992
DanemarcaDanemarca
0
0
AngliaAnglia
 
14.06.1992
FranţaFranţa
0
0
AngliaAnglia
 
17.06.1992
SuediaSuedia
2
1
AngliaAnglia
 

Bilanţ la turneul final EURO 1992

3
Meciuri jucate
0
Victorii
2
Egaluri
1
Înfrângeri
1
Goluri marcate
2
Goluri primite

Grupa 1

5
2

Anglia în preliminariile EURO 1996

Bilanţ în preliminariile EURO 1996

0
Meciuri jucate
0
Victorii
0
Egaluri
0
Înfrângeri
0
Goluri marcate
0
Goluri primite

Anglia la turneul final EURO 1996

Grupe

08.06.1996
AngliaAnglia
1
1
ElveţiaElveţia
 
16.06.1996
ScoţiaScoţia
0
2
AngliaAnglia
 
18.06.1996
OlandaOlanda
1
4
AngliaAnglia
 

Sferturi de finală

22.06.1996
SpaniaSpania
0
0
AngliaAnglia
 

Semifinale

26.06.1996
GermaniaGermania
1
1
AngliaAnglia
 

Bilanţ la turneul final EURO 1996

5
Meciuri jucate
2
Victorii
3
Egaluri
0
Înfrângeri
8
Goluri marcate
3
Goluri primite

Grupa A

7
4

Anglia în preliminariile EURO 2000

Grupe

05.09.1998
SuediaSuedia
2
1
AngliaAnglia
 
10.10.1998
AngliaAnglia
0
0
BulgariaBulgaria
 
14.10.1998
LuxemburgLuxemburg
0
3
AngliaAnglia
 
27.03.1999
AngliaAnglia
3
1
PoloniaPolonia
 
05.06.1999
AngliaAnglia
0
0
SuediaSuedia
 
09.06.1999
BulgariaBulgaria
1
1
AngliaAnglia
 
04.09.1999
AngliaAnglia
6
0
LuxemburgLuxemburg
 
08.09.1999
PoloniaPolonia
0
0
AngliaAnglia
 

Baraj

13.11.1999
ScoţiaScoţia
0
2
AngliaAnglia
 
17.11.1999
AngliaAnglia
0
1
ScoţiaScoţia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 2000

10
Meciuri jucate
4
Victorii
4
Egaluri
2
Înfrângeri
16
Goluri marcate
5
Goluri primite

Grupa 5

22
13
13

Anglia la turneul final EURO 2000

Grupe

12.06.2000
PortugaliaPortugalia
3
2
AngliaAnglia
 
17.06.2000
AngliaAnglia
1
0
GermaniaGermania
 
20.06.2000
AngliaAnglia
2
3
RomâniaRomânia
 

Bilanţ la turneul final EURO 2000

3
Meciuri jucate
1
Victorii
0
Egaluri
2
Înfrângeri
5
Goluri marcate
6
Goluri primite

Grupa A

3

Anglia în preliminariile EURO 2004

Grupe

12.10.2002
SlovaciaSlovacia
1
2
AngliaAnglia
 
16.10.2002
AngliaAnglia
2
2
MacedoniaMacedonia
 
29.03.2003
LiechtensteinLiechtenstein
0
2
AngliaAnglia
 
02.04.2003
AngliaAnglia
2
0
TurciaTurcia
 
11.06.2003
AngliaAnglia
2
1
SlovaciaSlovacia
 
06.09.2003
MacedoniaMacedonia
1
2
AngliaAnglia
 
10.09.2003
AngliaAnglia
2
0
LiechtensteinLiechtenstein
 
11.10.2003
TurciaTurcia
0
0
AngliaAnglia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 2004

8
Meciuri jucate
6
Victorii
2
Egaluri
0
Înfrângeri
14
Goluri marcate
5
Goluri primite

Grupa 7

20
19

Anglia la turneul final EURO 2004

Grupe

13.06.2004
FranţaFranţa
2
1
AngliaAnglia
 
17.06.2004
AngliaAnglia
3
0
ElveţiaElveţia
 
21.06.2004
CroaţiaCroaţia
2
4
AngliaAnglia
 

Sferturi de finală

24.06.2004
PortugaliaPortugalia
2
2
AngliaAnglia
 

Bilanţ la turneul final EURO 2004

4
Meciuri jucate
2
Victorii
1
Egaluri
1
Înfrângeri
10
Goluri marcate
6
Goluri primite

Grupa B

6

Anglia în preliminariile EURO 2008

Grupe

02.09.2006
AngliaAnglia
5
0
AndorraAndorra
 
06.09.2006
MacedoniaMacedonia
0
1
AngliaAnglia
 
07.10.2006
AngliaAnglia
0
0
MacedoniaMacedonia
 
11.10.2006
CroaţiaCroaţia
2
0
AngliaAnglia
 
24.03.2007
IsraelIsrael
0
0
AngliaAnglia
 
28.03.2007
AndorraAndorra
0
3
AngliaAnglia
 
06.06.2007
EstoniaEstonia
0
3
AngliaAnglia
 
08.09.2007
AngliaAnglia
3
0
IsraelIsrael
 
12.09.2007
AngliaAnglia
3
0
RusiaRusia
 
13.10.2007
AngliaAnglia
3
0
EstoniaEstonia
 
17.10.2007
RusiaRusia
2
1
AngliaAnglia
 
21.11.2007
AngliaAnglia
2
3
CroaţiaCroaţia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 2008

12
Meciuri jucate
7
Victorii
2
Egaluri
3
Înfrângeri
24
Goluri marcate
7
Goluri primite

Grupa E

24
23
23

Anglia în preliminariile EURO 2012

Grupe

03.09.2010
AngliaAnglia
4
0
BulgariaBulgaria
 
07.09.2010
ElveţiaElveţia
1
3
AngliaAnglia
 
12.10.2010
AngliaAnglia
0
0
MuntenegruMuntenegru
 
26.03.2011
Ţara GalilorŢara Galilor
0
2
AngliaAnglia
 
04.06.2011
AngliaAnglia
2
2
ElveţiaElveţia
 
02.09.2011
BulgariaBulgaria
0
3
AngliaAnglia
 
06.09.2011
AngliaAnglia
1
0
Ţara GalilorŢara Galilor
 
07.10.2011
MuntenegruMuntenegru
2
2
AngliaAnglia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 2012

8
Meciuri jucate
5
Victorii
3
Egaluri
0
Înfrângeri
17
Goluri marcate
5
Goluri primite

Grupa G

18

Anglia la turneul final EURO 2012

Grupe

11.06.2012
FranţaFranţa
1
1
AngliaAnglia
 
15.06.2012
SuediaSuedia
2
3
AngliaAnglia
 
19.06.2012
AngliaAnglia
1
0
UcrainaUcraina
 

Sferturi de finală

24.06.2012
AngliaAnglia
0
0
ItaliaItalia
 

Bilanţ la turneul final EURO 2012

4
Meciuri jucate
2
Victorii
2
Egaluri
0
Înfrângeri
5
Goluri marcate
3
Goluri primite

Grupa D

7
3