Marcus Rashford a marcat la debutul în naţionala Angliei
Marcus Rashford a marcat la debutul în naţionala Angliei

Anglia – Australia 2-1. Rashford marchează la debut şi cere un loc la EURO 2016

Marcus Rashford a marcat la mai puţin de 3 minute de la debutul în naţionala Angliei şi a fost declarat jucătorul meciului în amicalul cu Australia.
Articol scris de David Petre
28 mai 2016

Rugby-ul şi cricketul sunt sporturile care aprind în mod tradiţional rivalitatea între Anglia şi Australia, dar englezii aveau de luat o revanşă şi la fotbal împotriva naţiunii din emisfera sudică. În 2003, ultima vizită a naţionalei australiene în Albion se soldase cu o uriaşă surpriză, o victorie cu 3-1 în faţa mult mai experimentatei echipe conduse la acea vreme de Sven-Goran Eriksson. Suedezul începuse jocul cu echipa de bază dar a schimbat toţi titularii după o primă repriză mai mult decât modestă şi a apelat după pauză la o formulă mai puţin experimentată, între care se regăsea şi tânărul de 17 ani Wayne Rooney, aflat la primul joc la echipa naţională.

13 ani mai târziu, Rooney a fost din nou rezervă într-un amical cu Australia, iar Anglia nu a dus nici acum lipsă de noutăţi. La cinci zile de la amicalul cu Turcia în care nu putuse să îi folosească pe jucătorii proveniţi de la Manchester United şi Liverpool, selecţionerul Roy Hodgson a alcătuit o echipă în care şi-au găsit loc mai mulţi jucători de la cele două mari rivale, printre ei şi tânărul de 19 ani Marcus Rashord, cel pe care Hodgson nu-l vedea în urmă cu o lună la EURO 2016, dar căruia a decis să îi acorde în această seară o şansă. Şi a fost nevoie doar de 100 de secunde pentru ca Rashford să explodeze şi la echipa naţională, aşa cum o făcuse pe Old Trafford. În minutul 3, la doar al 19-lea meci ca senior, Rashford a reluat la colţul scurt mingea deviată de unul din fundaşii adverşi la centrarea lui Sterling şi a devenit cel mai tânăr jucător care debutează cu gol în naţionala Angliei.

Nu este clar dacă Rashford va fi unul din cel 23 de fotbalişti care vor reprezenta Anglia la EURO, dar tânărul atacant şi-a pledat bine cazul. Nu a jucat fără greşeală, ba chiar a pierdut destul de multe posesii, dar gradul să de implicare trebuie să fi fost pe placul lui Hodgson: o oportunitate de a scăpa singur spre poarta adversă, câteva acţiuni în viteză în banda stângă şi o excelentă pasă în adâncime pentru Lallana (care nu a putut marca din patru metri) au făcut din Rashford cel mai activ jucător al Angliei în prima repriză şi unul din puţinele repere pozitive. În rest echipa lui Hodgson a arătat, în linii mari, ca şi în amicalul cu Turcia, deşi a păstrat doar trei dintre titulari: o posesie sterilă, incapacitate de a-şi impune jocul în faţa unui adversar teoretic mai slab, şanse puţine de poartă. În afara golului marcat de Rashford, englezii au mai ieşit o singură dată la rampă înainte de pauză, după o fază fixă încheiată cu şutul frumos al lui Henderson şi cu arcuirea la fel de frumoasă a portarului Ryan.

Anglia a revenit de la cabine cu Rooney şi Milner pe posturile lui Lallana şi Wilshere şi a căpătat mai multă consistenţă ofensivă. La cinci minute de la reluare a picat şi golul: Rashford a sărit peste minge şi i-a permis lui Sterling să se lanseze spre poartă, a scos în centru pentru Rooney şi acesta a şutat fără speranţe pentru Ryan. Cinci minute mai târziu a venit rândul lui Rashford să îl deschidă bine pe Rooney în faţa porţii, dar căpitanul naţionalei Angliei a deviat greşit şi mingea s-a scurt pe lângă poartă. A fost ultima acţiune a lui Rashford, care a părăsit terenul într-un standing ovation şi avea să fie declarat omul meciului.

Dacă în prima repriză nu reuşise să îşi impună jocul, Anglia a pierdut complet controlul în ultima jumătate de oră. Australia, cea care în urmă cu un an scosese un 2-2 de prestigiu contra campioanei mondiale, a demonstrat şi acum că desenează frumos şi are ştiinţa de a se apropia de poarta adversă. I-a lipsit finalizatorul, dar avea să fie ajutată de noul intrat Dier, care şi-a învins propriul portar cu o lovitură perfectă de cap la o centrare din partea dreaptă, deşi nu era presat de vreun adversar. La 1-2 Australia a presat şi a mai ajuns de câteva ori în careul lui Foster, cel care pe final de joc avea să îi lase locul în poartă lui Tom Heaton, goalkeeperul lui Burnley care a bifat astfel prima prezenţă în tricoul echipei naţionale.

După victorii pe linie în preliminarii, Anglia nu pare în cea mai bună formă înainte de EURO 2016. Două victorii chinuite cu Turcia şi Australia nu sunt ceea ce aşteptă publicul din Albion de la o echipă care promitea o performanţă bună la Turneul Final, însă Hodgson mai are timp să pună lucrurile la timp şi să găsească unsprezecele ideal. Mai are la dispoziţie un test, amicalul cu Portugalia care va avea loc pe Wembley pe 2 iunie.

 Comentarii