Anghel Iordănescu, selecţionerul României la EURO 2016

Anghel Iordănescu, selecţionerul României
Anghel Iordănescu, selecţionerul României
Articol scris de Florin Codreanu

Anghel Iordănescu s-a născut la 4 mai 1950 în Bucureşti. Este considerat unul dintre marii fotbalişti ai României, având în spate o carieră prestigioasă în tricoul echipei Steaua Bucureşti şi al echipei naţionale a României.

Iordănescu şi-a început cariera de jucător la juniorii echipei Steaua, iar din 1968 a ajuns în lotul primei echipe. A evoluat la echipa din Bulevardul Ghencea timp de paisprezece ani, perioadă în care a strâns 317 meciuri şi a marcat 155 de goluri. În calitate de jucător, Iordănescu a cucerit titlul de campion al României în două rânduri, Cupa României în patru rânduri, Cupa Balcanică în 1980 şi Cupa Campionilor Europeni în 1986. A beneficiat în 1985 de o experienţă de doi ani în afara graniţelor ţării îmbrăcând cu success tricoul grecilor de la OFI Creta, pentru ca în 1985 să revină la Steaua Bucureşti în calitate de jucator-antrenor second, pentru a cuceri cel mai important trofeu din istoria fotbalului românesc. S-a retras din activitatea de jucător profesionist în acel an, o activitate prodigioasă compeltată de cele 57 de selecţii şi 21 de goluri de la echipa reprezentativă.

Cariera sa de antrenor a continuat oarecum normal, la Steaua, făcând saltul de la statutul de secund al reputatului Emerich Jenei, la statutul de antrenor principal. A pregătit-o pe Steaua în două rânduri (între 1986 şi 1990 şi în sezonul 1992-1993) câştigând patru titluri de campion al României, Cupa României şi Supercupa Europei. Remarcabil este faptul că Iordanescu a bifat o finală de Cupă Intercontinentală în 1986 şi a reuşit apoi să ducă Steaua Bucureşti într-o nouă finală de Cupa Campionilor Europeni în 1988-1989. Din 1993 a devenit selecţionerul României până în 1998, perioadă în care naţionala ţării noastre a reuşit rezultate absolut extraordinare. A calificat România la World Cup 1994, Euro 1996 şi Coupe du Monde 1998, reuşind să ducă echipa naţională în faza sferturilor de finală la Mondialul American, respectiv optimi de finală la Mondialul Francez, peformanţe unice in istoria echipei reprezentative. După partida cu Croaţia de la Cupa Mondială din Franţa 1998 a demisionat şi a preluat echipa naţională a Greciei, fără rezultate deosebite. În 1999 a devenit antrenorul lui Al-Hilal din Arabia Saudită, cu care a reuşit să câştige Cupa Campionilor Asiei. A revenit pentru un an în România la Rapid, apoi a ales din nou Asia, de data aceasta pe banca celor de la Al Ain.

Din 2002 şi-a început al doilea mandat de selecţioner, dar România n-a reuşit să prindă grupele Campionatului European din Portugalia 2004. Din acel an, Anghel Iordanescu a preluat-o pe Al Ittihad pe care a transformat-o rapid în campioana Asiei, reuşind să câştige a doua Cupă a Campionilor Asiei din cariera sa. După o nouă experienţă la Al Ain în 2006 (cu care a câştigat Cupa Preşedintelui), a ales să se retragă din antrenorat şi să se dedice politicii, devenind senator independent.

Supranumit „Generalul”, Anghel Iordănescu este considerat în acest moment cel mai mare antrenor roman din istorie, iar din octombrie 2014 a revenit în funcţia de selecţioner al echipei noastre naţionale pentru un al treilea mandat.

  • Data naşterii: 4 mai 1950
  • Naţionalitate: român
  • Cariera de jucător: Steaua Bucureşti, OFI Creta
  • Antrenor la echipe de club: Steaua Bucureşti, Anorthosis Famagusta, Al Hilal, Rapid Bucureşti, Al Ain, Al-Ittihad
  • Selecţioner: România, Grecia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016