Andriy Shevchenko
Andriy Shevchenko

Andriy Shevchenko se alătură staff-ului Ucrainei înainte de Euro 2016

Fostul atacant al Ucrainei, Andriy Shevchenko, a fost numit în funcţia de asistent al selecţionerului Mykhaylo Fomenko, înainte de Euro 2016
Articol scris de Răzvan Mitacu
18 februarie 2016

Fostul atacant al Ucrainei, Andriy Shevchenko, s-a alăturat staff-ului tehnic al Ucrainei în vederea Campionatului European 2016, urmând a ocupa postul de asistent al selecţionerului Mykhaylo Fomenko. Fostul câştigător al Balonului de Aur din 2004, care a evoluat pentru AC Milan, Chelsea şi Dynamo Kiev, îl înlocuieşte astfel pe Olexandr Zavarov.

Shevchenko a marcat 48 de goluri în 111 apariţii pentru Ucraina şi a fost cel mai important jucător al echipei la Campionatul Mondial din 2016, respectiv Euro 2012, turneu final care a fost găzduit de Ucraina şi Polonia. Federaţia Ucraineană de Fotbal (FFU) a decis să nu îi prelungească înţelegerea lui Zavarov, iar selecţionerul Fomenko a anunţat numirea lui Shevchenko în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la începutul săptămânii: „Am făcut această alegere în favoarea lui Andriy, care va lucra împreuna cu staff-ul tehnic al naţionalei.” – a declarat Fomenko, citat de site-ul oficial al federaţiei.

În vârstă de 39 de ani, Shevchenko a refuzat să devină selecţioner al Ucrainei în 2012, explicând că nu avea încă experienţa şi pregătirea necesară pentru o astfel de responsabilitate, însă în martie 2015 a absolvit un curs de doi ani pentru a obţine licenţa pro UEFA: „După aproape patru ani de absenţă am decis să revin în fotbalul important, ca antrenor. De-a lungul carierei am avut posibilitatea de a lucra cu mari antrenori, precum Valery Lobanovskyi, Carlo Ancelotti sau Jose Mourinho, ceea ce mă va ajuta, la fel precum cursurile de antrenorat la care am participat şi în urma cărora am putut să îmi dezvolt propria viziune şi propriile idei despre fotbal.” – a precizat noul asistent al selecţionerului Mykhaylo Fomenko.

Ucraina va evolua în grupa C de la Euro 2016, alături de Germania, Polonia şi Irlanda de Nord.Comentarii