Germania - Italia
Germania - Italia

Analiza sferturilor de finală: Germania – Italia

Germania - Italia, al treilea meci din sferturile de finală la EURO 2016, se va juca sâmbătă, 2 iulie, de la ora României 22.00.
Articol scris de Florin Codreanu
28 iunie 2016

Un adevărat Clasico al fotbalului european, Germania – Italia este meciul cel mai interesant din faza sferturilor de finală de la Campionatul European de Fotbal din Franţa. Germania, de patru ori campioană mondială şi de două ori campioană europeană şi Italia, de patru ori campioană mondială şi o dată campioană europeană. Un asemenea bilanţ înseamnă enorm pentru lumea fotbalului, iar sâmbătă seara, de la ora 22:00 ora României, una dintre aceste două forţe ale fotbalului îşi va continua drumul către o nouă medalie de aur importantă.

Întâlniri directe

Italia şi Germania s-au întâlnit de 33 de ori de-alungul timpului, Squadra Azzurra având un avantaj important în faţa nemţilor: 15 victorii au obţinut italienii şi alte 10 remize în confruntările cu Die Mannschaft. Prima partidă directă dintre cele două formaţii s-a jucat pe 1 ianuarie 1923 şi s-a încheiat cu victoria Italiei, 3-1. Un an mai târziu, Italia învingea din nou Germania cu 2-1 într-un alt amical, jucat pe 23 noiembrie 1924. De altfel până în 1955, cele două formaţii s-au întâlnit doar în meciuri amicale, perioadă în care s-a strecurat şi un succes categoric al panzerelor în 1939, 5-2. La acest nivel al diferenţelor de scor, Italia şi-a luat revanşa în 2006, când a spulberat într-un alt amical, Germania, scor 4-1. Cele două echipe s-au întâlnit de opt ori în cadrul campionatelor europene şi mondiale, Italia obţinând patru victorii, în timp ce patru dispute s-au terminat la egalitate. La Mondialul din Mexic 1970, Germania şi Italia au jucat una împotriva alteia în semifinalele turneului final din acel an, iar Italia, după o prestaţie extraordinară în cel mai frumos meci direct dintre cele două forţe, s-a impus la final cu 4-3 după prelungiri. 12 ani mai târziu, cele două mari rivale aveau să dispute finala Campionatului Mondial din Spania, iar italienii aveau să se impună din nou cu 3-1. Istoria negativă a nemţilor în faţa italienilor s-a confirmat şi la ultimele două întâlniri directe dintre cele două formaţii. La Mondialul German din 2006, Italia s-a calificat chiar pe terenul acestora, pentru ca la Euro 2012 în urmă cu patru ani, în semifinale, Germania să părăsească din nou competiţia după un meci cu Italia: 1-2. Ultima partidă directă a fost un amical jucat pe 29 martie anul acesta, amical câştigat categoric de Germania cu scorul de 4-1.

La ce să ne aşteptăm

Foarte puţină lume se aştepta ca Italia să joace atât de bine la acest turneu final. Jurnaliştii italieni erau resemnaţi înainte de startul competiţiei, iar gurile rele considerau că Italia are şanse reale să nu iasă din grupa cu Belgia, Irlanda şi Suedia. Fără jucători cu nume ca în alte perioade istorice, Italia lui Antonio Conte pare însă echipa care a lăsat cea mai puternică impresie la acest turneu final. Victoriile clare contra Belgiei şi Spaniei au încoronat Squadra Azzurra drept echipa cu cel mai bun joc de la Euro 2016, iar germanii ştiu asta. Campionii Mondiali sunt conştienţi şi de tradiţia negativă a „panzerelor” în duelurile contra „azzurrilor”, astfel că ne aşteaptă o confruntare cât o finală, în sferturile acestui turneu din Franţa. Italia, aşezată în sistemul lui Conte este o echipa organizată, harnică şi explozivă. Fără nume grele, aşa cum spuneam, italienii se bazează pe o defensivă extraordinară condusă de cei trei fundaşi centrali de la campioana Juventus şi de legendarul Gianluigi Buffon. Forţa ofensivă nu pare de temut, însă Pelle şi Eder se completează extrem de bine, iar banca este pregătită să ofere nume că El Shaarawy, Insigne sau Immobile. Germania nu a impresionat în schimb la acest turneu final decât în partida contra Slovaciei din optimi, pe care a spulberat-o cu 3-0. Presa din ţara campioanei mondiale consideră că nemţii s-au menajat oarecum până în această fază eliminatorie a competiţiei şi că abia acum vom vedea o echipă naţională aşa cum am văzut la Mondialul brazilian. Se prea poate…Germania are forţă în toate compartimentele. Se bazează pe cel mai bun portar al lumii, are o linie de mijloc care creează nebuneşte, dar şi munceşte incredibil de bine şi o bancă de rezerve suficient de valoroasă. Duelul de la distanţă dintre Low şi Conte va fi de asemenea un punct de atracţie uriaş al acestei confruntări, tehnicienii fiind doi dintre cei mai în vogă antrenori din lume la această oră. Totul e pregătit pentru spectacol.

Jucătorii cheie

Germania are în Mesut Ozil dispecerul ideal. Starul lui Arsenal are încă multe de oferit şi la acest turneu final şi merită să aşteptăm acest joc pentru a-i aprecia evoluţia. Se spune că dacă Ozil este în formă, Germania pleacă din start cu prima şansă în orice duel. Rămâne de văzut dacă Low îl va distribui în avanposturi pe Gomez, pe care Ozil îl poate servi aşa cum îşi doreşte atacantul lui Beşiktaş, sau va miza pe Gotze, un atacant improvizat care poate participa şi la faza de construcţie. Italia are nu unul, nu doi, ci trei jucători cheie care funcţionează că un tot unitar. Barzagli, Bonucci şi Chiellini sunt oamenii care dau culoare actualei reprezentative, dar nu neapărat ca nivel de spectacol ci ca stabilitate, organizare şi putere de luptă. Pe cei trei Conte îşi bazează defensiva şi speranţele.

Pe cine sau pe ce pariem

Nu va sfătuim să şi pariaţi pe un asemenea meci. Germania este campioana mondială en titre şi are o echipa excelentă. Dar Italia a fost mereu o „bestia nera” pentru germani, fără să mai adăugăm faptul că la acest turneu italienii evoluează absolut încântător. Acest sfert de finală ar trebui interzis pariorilor pentru că este foarte greu de intuit ce se poate întâmpla între două forţe ale fotbalului continental. Germania este totuşi favorita bookmakerilor şi dacă vreţi să nu riscaţi am recomanda un pariu pe handicap: Germania nu câştigă la două goluri. Nu este o cota impresionantă, dar e mai bună decât nimic şi mai sigură decât credeam la începutul turneului. În rest, ascultaţi-ne sfatul: nu pariaţi pe echipa care se califică, dar bucuraţi-vă de acest meci.Comentarii