Gareth Bale şi Cristiano Ronaldo
Gareth Bale şi Cristiano Ronaldo

Analiza semifinalelor de la Euro 2016: Portugalia – Ţara Galilor

Portugalia şi Ţara Galilor se vor înfrunta în prima semifinală de la Campionatul European 2016 din Franţa.
Articol scris de Florin Codreanu
4 iulie 2016

Miercuri, 6 iulie, de la ora 22:00 ora României, Portugalia şi Ţara Galilor se înfruntă într-o semifinală suprinzătoare pe care lumea fotbalului o rezumă la duelul dintre cei doi colegi şi prieteni de la Real Madrid, Gareth Bale şi Cristiano Ronaldo. Portugalia – Ţara Galilor pare însă mai mult decât acest duel. Semifinala este confruntarea dintre două stiluri complet opuse, dintre două formaţii care nu se aşteptau să atingă această fază a competiţiei, dintre doi selecţioneri care au răsturnat calculele hârtiei şi au ajuns la cea mai mare performanţă din carierele lor. Portugalia – Ţara Galilor este o semifinală de vis pentru fiecare dintre cele două naţiuni, perfect conştiente că în faţa lor nu se află un zid de netrecut.
Întâlniri directe

Cele două ţări s-au întâlnit de numai trei ori în partide directe şi toate trei au fost partide amicale. Primul joc dintre Portugalia şi Ţara Galilor s-a jucat pe 15 mai 1949 şi a fost un amical câştigat de Portugalia cu 3-2. Doi ani mai târziu, galezii şi-au luat revanşa printr-o victorie chinuită, scor 2-1, pe teren propriu. Ultima confruntare dintre cele două formaţii a avut loc pe 2 iunie 2000 şi a adus o victorie categorică a portughezilor, scor 3-0. Figo, Sa Pinto şi Nuno Capucho marcau atunci golurile naţionalei pregătite de Humberto Coelho, o formaţie puternică din care mai făceau parte nume grele precum Rui Costa, Paolo Bento, Joao Pinto, Jorge Costa sau Vitor Baia. La galezi evoluau regretatul Gary Speed, dar şi tânărul Craig Bellamy, care n-au putut opri însă furia lusitană. Jocul s-a disputat pe Estadio Municipal Manuel Branco Teixeira din Chaves în faţa a 11.000 de spectatori. Aşadar: trei meciuri directe, două victorii portugheze şi una a galezilor, obţinută în urmă cu 65 de ani.
Duelul serii: Gareth Bale vs Cristiano Ronaldo

Fără discuţie, cei doi sunt adevărate locomotive pentru echipele lor reprezentative. Dacă Ronaldo a reuşit să întoarcă ecuaţia grupei preliminare aducând prin golurile sale contra Albaniei, Danemarcei şi Armeniei practic calificarea portughezilor la Euro 2016, Bale a fost „one-man army” în faza preliminariilor Euro 2016. 7 goluri pentru starul lui Real Madrid şi trei pase de gol, contribuţie decisivă la peste 80% din golurile galezilor în drumul spre turneul final. Probabil că la această oră nu există nicio echipă naţională în lume care să depindă atât de mult de un singur jucător, iar presa galeză subliniază acest aspect cu fiecare ocazie. „Dragonii” au reuşit o prestaţie peste aşteptări la turneul final din Franţa unde au atins cea mai înaltă performanţă din istoria fotbalului lor. Bale s-a făcut şi aici remarcat, punctând de 3 ori pentru Ţara Galilor şi contribuind decisiv la autogolul lui McAuley, care a trimis echipa galeză în sferturi contra Belgiei. Ronaldo în schimb a fost decisiv atunci când trebuia. Deşi nu are un Euro 2016 la nivel personal aşa cum şi-l dorea, Cristiano a ieşit la rampă şi a salvat din nou Portugalia în ultimul meci din grupă cu Ungaria: două goluri şi o pasă decisivă pentru Cristiano în acel 3-3 care a dus Portugalia spre optimile de finală contra Croaţiei. Prieteni la Real Madrid şi coechipieri în tridentul de senzaţie BBC, Bale şi Cristiano Ronaldo vor fi adversari pentru a cincea oară în cariera lor, toate întâlnirile de până acum fiind tranşate de lusitan. Prima partidă directă a avut loc în 2009, atunci când Cristiano şi Manchester United au câştigat Cupa Ligii Angliei în faţa lui Tottenham şi Gareth Bale. A urmat apoi un joc de campionat câştigat de United în primăvara lui 2009 cu scorul de 5-2. Următoarele două partide s-au jucat tot la nivel de club, iar Cristiano a ieşit învingător din dubla Real Madrid – Tottenham, scor 4-0 şi 1-0 pentru „galactici”. În sezonul trecut, Ronaldo şi Bale au marcat împreună 70 de goluri pentru Real Madrid şi au oferit 30 de pase de gol. La nivel de echipă naţională, Ronaldo este golgeterul absolut al Portugaliei cu 60 de goluri marcate, în timp ce Gareth Bale a înscris de 22 de ori în 60 de meciuri (71 de meciuri mai puţin jucate pentru echipa reprezentativă decât Cristiano).

La ce să ne aşteptăm

Portugalia – Ţara Galilor nu va fi probabil un meci spectaculos. Galezii au fost capabili să obţină o calificare deloc spectaculoasă contra nord-irlandezilor în optimi, apoi una entuziasmantă, după un fotbal splendid, contra mult mai bine cotatei, Belgia. Portugalia nu a impresionat la acest turneu final la nivel de spectacol, dar pare una dintre echipele cel mai bine organizate. Fără Ramsey în teren, creatorul suprem al galezilor, misiunea „dragonilor” va fi dificilă pe faza de construcţie. Ba chiar şi defensiv galezii vor avea de suferit, pentru că din linia de apărare a lui Coleman lipseşte un punct fix: Ben Davies de la Spurs. Lusitanii vor conduce probabil ostilităţile în acest meci, în timp ce galezii vor miza pe arma contraatacului, o armă pe care însă Portugalia a demonstrat că o poate stăpâni, indiferent ce adversari are în faţă. Şi din echipa lui Santos avem o absenţă importantă în persoana mijlocaşului William Carvalho, jucător care iese puţin în evidenţă, dar care a făcut un turneu final excelent până în acest moment. Cum toţi ochii vor fi aţintiţi pe duelul de la distanţă dintre Cristiano şi Bale, partida este foarte posibil să fie decisă de alte detalii sau de alţi jucători. Atât Portugalia cât şi Ţara Galilor îşi vor lua măsuri de precauţie împotriva starurilor din echipa adversă.

Duelul de pe bancă: Santos vs Coleman

Chris Coleman traversează un moment incredibil în cariera sa. A preluat o echipă naţională aflată la acea vreme mult în spatele Scoţiei spre exemplu, şi a dus-o în 3 ani şi jumătate în semifinalele Campionatului European. Fostul tehnician de la Fulham este unul dintre cei mai bine cotaţi selecţioneri în acest moment şi a reuşit să lase alături de echipa sa naţională o imagine impresionantă la acest turneu final. Rămâne de văzut cum va reuşi să se adapteze Chrissy Coleman schimbărilor pe care această semifinală le impune. Galezii vor avea doi jucători importanţi absenţi, Davies şi Ramsey, ceea ce ar putea determina pentru prima dată în ultimii ani o modificare de sistem. Coleman studiază posibilitatea de a trimite în teren un 4-5-1 în absenţa celor doi. Dar va renunţa el la linia de cinci fundaşi care a făcut până acum istorie la Euro? Variantele lui Coleman sunt înlocuirea lui Davies în centrul defensivei cu James Collins sau Jazz Richards, ori trecerea la un modul 4-5-1 cu două modficari în linia mediană: Jonathan Williams şi Andy King.

În partea opusă, Fernando Santos a depăşit aşteptările multora prin maniera în care şi-a pregătit echipa reprezentativă. Antrenorul care scotea Grecia în premieră din faza grupelor la un turneu final mondial a reuşit să echilibreze echipa naţională a Portugaliei. Stilul ofensiv şi necugetat din perioada Paulo Bento a fost sacrificat, iar Portugalia arată astăzi ca o echipă organizată şi perfect speculantă. La Euro 2016 a început cu Ricardo Carvalho în defensivă şi cu Vieirinha în dreapta, dar ezitările acestora i-au oferit lui Fernando Santos alte idei. Cedric a ocupat banda dreapta, iar Fonte a fost titularizat în centru, o mutare excelentă pentru că alături de Pepe, Fonte a făcut ca Portugalia să încaseze doar un gol în mai bine de 240 de minute jucate în optimi şi sferturi. Pentru meciul cu Ţara Galilor se vor schimba prea puţine, iar cel mai probabil, Danilo îl va înlocui pe William în centrul liniei mediene, în timp ce puştiul minune, Renato Sanches, va fi din nou titular.

Pronosticul nostru

Portugalia şi Ţara Galilor sunt conştiente de miza uriaşă a acestui joc. Problemele galezilor la construcţie în acest meci vor fi evidente, în timp ce ale portughezilor există chiar şi fără un absent de marcă din tabăra lor. Credem că Portugalia – Ţara Galilor nu va fi un meci cu multe goluri. Lusitanii au acumulat deja o stare de oboseală evidentă după meciurile din optimi şi sferturi şi vor încerca să se califice în 90 de minute. Nu am risca însă pentru un astfel de pariu, dar credem că prima semifinală de miercuri se poate transforma într-un pariu câştigător, dacă veţi miza pe faptul că se vor marca între 1 şi 3 goluri.Comentarii