EURO 2016, Grupa F
EURO 2016, Grupa F

Analiza Grupei F la EURO 2016

Grupa F la EURO 2016: Portugalia, Austria, Islanda, Ungaria. Analiza grupei, prezentarea echipelor, derby-ul grupei, jucători de urmărit la Campionatul European
Articol scris de Florin Codreanu
1 iunie 2016

Cu naţionalele Austriei şi Portugaliei în postura favoritelor, Grupa F propune câteva dueluri interesante şi pare să promită că-şi va păstra echilibrul până spre final. Islanda nu este o echipă facilă pentru adversarele sale, în timp ce Ungaria, deşi nu mai are forţa de temut din epoca sa de glorie, are o dorinţa extraordinară de a se impune la revenirea în fotbalul de elită.

Portugalia, sinonimă cu Ronaldo. Cristiano Ronaldo

Nu este deloc întâmplător subtitlul acestui capitol. Pentru portughezi, Cristiano Ronaldo este un erou. Pentru echipa sa naţională, Cristiano Ronaldo chiar joacă rolul de salvator suprem, asemenea lui Bond. Pentru o întreagă naţiune, conştientă că Portugalia nu are şi alţi jucători de nivelul superstarului său, Ronaldo este marea speranţă. Pentru că, într-adevăr, marea problemă a lusitanilor este lipsa unor jucători de nivel apropiat cu vedeta de la Real Madrid. Nu de puţine ori, privind meciurile portughezilor, rămâi cu senzaţia amară că „Ronaldo, n-are cu cine…”. Se prea poate să fie doar o vorbă de mucalit, însă privind din perspectiva lotului, Portugalia nu poate propune la această oră jucători de un nivel măcar apropiat de Cristiano. Căpitanul lusitanilor şi-a condus echipa naţională spre Euro 2016 de o manieră entuziasmantă. Fără el, Portugalia a pierdut puncte esenţiale în grupă. Cu el în teren, decisiv, Portugalia şi-a procurat biletele pentru turneul final, iar Cristiano a atins un nou nivel în echipa reprezentativă: 56 de goluri în 125 de meciuri, adică cel mai bun marcator din istoria acestei ţări. Fernando Santos, omul care a pregătit în cariera sa toţi cei trei granzi ai ţării (Porto, Sporting, Benfica) este şi el un atu pentru naţionala portugheză: 14 victorii în 18 jocuri de la sosirea sa în locul lui Paolo Bento şi Portugalia a început din nou să spere. Justificat, sau nu…vom vedea peste foarte puţin timp.

Islanda, faţă în faţă cu istoria

331.000 de locuitori. Atât adună această naţiune atât de mândră de Sigurdsson, Arnason, Skulason sau Bodvarsson în acest an. Islanda s-a calificat surprinzător la turneul final din Franţa, dar surpriza poate fi considerată mare dacă n-aţi urmărit meciurile grupei. Miracolul islandez a început de fapt tot la un turneu final. De tineret, sub 21…atunci când Gislason, Gunnarson, Bjarnason, Gudmundsson, Sigurdsson, Sigthorsson şi Finnbogason au scris o pagină frumoasă din istoria acestei ţări. Ulterior au făcut pasul spre prima reprezentativă, în plină maturitate fotbalistică şi au contribuit la o calificare incredibilă dintr-o grupă imposibilă. Învingătoare chiar şi la Amsterdam în faţa Olandei, Islanda nu este o echipă de subestimat. Foloseşte un 4-4-2 agresiv, dar spectaculos. Defensiva nordicilor este ordonată şi de regulă foarte bine aşezată. Skulason este un fundaş lateral extrem de valoros, capabil să facă diferenţa şi să impresioneze la acest turneu final. Mijlocul depinde de multe ori de talentul lui Sigurdsson, un fotbalist plăcut ochiului, iar ofensiva corespunde: Sightorsson şi Bodvarrson de regulă nu se ocupă doar cu marcarea de goluri, ci şi cu munca de jos. Ceea ce pare o cerinţă obligatorie a experimentatului Lars Lagerback.

Austria şi generaţia să de excepţie

Austriecii nu se calificaseră niciodată la un turneu final din merite proprii. Prima dată au participat în 2008, dar au făcut-o în calitate de ţară gazdă. De această dată, profitând de o generaţie încântătoare, Austria s-a calificat en fanfare la Euro 2016 Franţa şi, conform specialiştilor, pare şi favorita acestei grupe. Foarte mult din esenţa actuală a austriecilor se leagă de campionatul german. Cu un grup de jucători creat şi maturizat în Bundesliga, Austria mizează şi pe un selecţioner cu ştate vechi în fotbalul german. Marcel Koller este un autodidact, un tehnician deja experimentat, care ştie să trateze fenomenal meciurile dificile. Mizează pe un 4-2-3-1, cu Arnautovic în spatele unui vârf împins (de regulă Janko) şi cu două aripi rapide şi extrem de abile: Junuzovic şi Harnik. Starul lui Bayern, David Alaba, este şi starul echipei reprezentative, dar îl vom găsi în linia mediană pentru Austria, nu în rolul de fundaş stânga. Acea poziţie îi va reveni probabil lui Fuchs. După ani de muncă aproape invizibilă la centrele de copii şi juniori, austriecii beneficiază, în sfârşit, de rezultate, iar Franţa 2016 este un prilej foarte bun pentru a scoate în evidenţă progresele înregistrate.

S-a întors Ungaria!

După 30 de ani de somn, Ungaria a revenit în elita fotbalului continental. Mexic 1986 este ultima competiţie mare la care ungurii participaseră înainte de acest turneu final. Victoria împotriva Norvegiei a calificat fosta adversară a „tricolorilor” la Campionatul European. Ungaria şi-a recuperat încrederea în sine şi mizează, la fel ca şi Austria, pe un serios contingent „german”. Mulţi jucători au jucat, s-au format sau joacă încă în acest campionat, ceea ce ajută mult echipa reprezentativă. Ungurii vor încerca să lase o impresie bună la turneul final, deşi nu speră foarte tare la calificarea din grupă. O calificare care nu pare însă imposibilă, pentru că Ungaria nu este un adversar care trebuie subestimat. Dacă vor reuşi sau nu ungurii să întreacă aşteptările vom vedea. Dar cert este că Ungaria s-a întors!

Meciul grupei

Portugalia şi Austria se vor duela pe 18 iunie într-un duel extrem de interesant. Noi am ales acest meci drept meciul grupei, pentru că vom avea ocazia să urmărim două stiluri diferite de fotbal, dar şi tipuri de jucători diferiţi ca şi caracteristici. Dincolo de asta, duelul sună foarte bine şi ca nivel de spectacol, astfel că aşezaţi-vă confortabil în fotolii pe 16 iunie de la ora 22:00 şi urmăriţi acest duel!

Jucători de urmărit

Cristiano Ronaldo este cel mai important jucător pe care îl putem urmări la lucru în această grupă. Superstarul lui Real Madrid va încerca să-şi conducă echipa reprezentativă spre următoarea fază a competiţiei. În sprijinul său, câţiva jucători interesanţi aşa cum sunt Joao Moutinho, Andre Gomes, Nani, Quaresma sau Joao Mario. Fără îndoială, marea promisiune din lotul lusitanilor este jucătorul achiziţionat deja de Bayern Munchen, Renato Sanches, în vârstă de 18 ani. Mijlocaşul lui Swansea City, Gylfi Sigurdsson este cel mai interesant jucător al islandezilor şi genul de fotbalist care vă poate cuceri prin câteva mişcări. Gylfi merită urmărit cu atenţie la acest turneu final, mai ales că echipa sa reprezentativă depinde în multe momente de forma sa de joc. La capitolul promisiuni vă propunem numele lui Aron Ingvi Traustason, fotbalist care a semnat deja cu Rapid Viena, părăsind după două sezoane excelente IFK Norkoping. Austria are în David Alaba nu doar starul echipei ci şi liderul indiscutabil din teren. Alături de Arnautovic şi Junuzovic, Alaba este jucătorul pe care merită să staţi mereu cu ochii la Euro 2016 atunci când vine vorba de naţionala lui Koller. La capitolul promisiuni, vă recomandăm un tânăr de 20 de ani de la Red Bull Salzburg: Valentino Lazaro este tehnic, intuitiv, fantezist şi rapid, Balazs Dzsudzsak a ajuns la 28 de ani şi şi-a condus echipa spre turneul final din Franţa. Mijlocaşul lui Dinamo Moscova este cel mai spectaculos şi important jucător al maghiarilor şi nu veţi regreta dacă îl veţi urmări îndeaproape. Dar, foarte posibil, veţi avea ocazia să-l urmăriţi la lucru şi pe noul puşti minune al fotbalului maghiar, Laszlo Kleinheisler. Mijlocaşul de 22 de ani este un safe bet pentru viitor şi are toate atuurile să impresioneze la acest turneu final.Comentarii