EURO 2016, Grupa B
EURO 2016, Grupa B

Analiza Grupei B de la EURO 2016

EURO 2016, Grupa B: Anglia, Rusia, Slovacia, Ţara Galilor. Analiza grupei: prezentarea echipelor, meciul grupei, jucători de urmărit
Articol scris de Florin Codreanu
31 mai 2016

Grupa B a Campionatului European de Fotbal din Franţa se anunţă a fi mai mult decât interesantă. Marea favorită, Anglia, nu va avea o misiune facilă în compania Rusiei, Slovaciei şi Ţării Galilor, ultima aflată la chiar prima sa participare la un turneu final european. Slovacia a pus serioase probleme Spaniei în grupa preliminară, în timp ce Rusia este în continuare o ameninţare, mai ales după numirea lui Leonid Slutsky la cârma echipei reprezentative. Tehnicianul de la CSKA stăpâneşte extrem de bine competiţia internă şi are şi experienţă continentală, astfel că temerile rivalilor din grupa par justificate.

În sfârșit… Anglia?!

Aflată la cea de-a noua participare la un turneu final de Campionat European, selecţionata Angliei nu mai adună, la fel ca în ultimii ani, doar o sumedenie de nume grele pe hârtie. De data aceasta, Anglia pare mai „echipă” ca niciodată şi caută să câştige primul său trofeu european. Cele mai bune rezultatele ale englezilor la turneele finale au fost două locuri trei obţinute în 1968 şi 1996, astfel că entuziasmul şi dorinţa de glorie rămân o constantă. Roy Hodgson se bazează pe un lot omogen şi călit în Barclays Premier League. Experimentaţii Hart, Rooney, Milner sau Lallana vor avea lângă ei jucători tineri, care au confirmat deja în cel mai spectaculos campionat al lumii. Dele Alli, Harry Kane, Eric Dier, Ross Barkley, Josh Stones sau Raheem Sterling sunt doar câţiva dintre aceştia şi cu toţii reprezintă garanţii în actualul lot. Senzaţia Angliei la acest turneu final va fi fără dubii prezenţa lui James Vardy, golgeterul campionatului şi al surprizei Leicester City, fotbalist care şi-a făcut debutul în echipa reprezentativă la 28 de ani, dar care a reuşit deja să adune o medie de un gol la două meciuri. Calitatea din lotul englezilor este evidentă şi probabil că a fost mai mereu, însă nu întotdeauna a fost susţinută de performanțe pe măsură. Generaţia nouă la care Hodgson a lucrat în ultimii 2-3 ani propune însă, pe lângă entuziasm şi valoare, un spirit de echipă uşor observabil în ultimele partide disputate împreună. Iar acest spirit s-ar putea traduce într-un mare avantaj pe care Anglia îl are de această dată faţă de precedentele campanii europene, când doar pe hârtie insularii se numărau printre favoriţi.

Slovacia, o amenințare constantă

Poate părea puţin surprinzător, însă specialiştii consideră că marea rivală a Angliei în această grupa este Slovacia. Trupa pregătită de Jan Kozak debutează la un turneu final de Campionat European, însă se bazează pe o formaţie omogenă şi extrem de bine organizată. O serie de jucători interesanţi şi valoroşi au condus Slovacia spre calificarea la Euro 2016 dintr-o grupă în care Spania părea infailibilă. Hamsik et comp au învins La Roja şi au depăşit în cursa spre calificare puternica naţională a Ucrainei, dar au terminat în cele din urmă în spatele naţionalei lui Del Bosque. Meciurile directe contra englezilor nu-i ajută pe slovaci, care au pierdut toate cele trei întâlniri disputate până în prezent. În schimb, din 8 jocuri disputate împotriva ruşilor, Slovacia a pierdut doar trei, în timp ce bilanţul mecurilor cu Țara Galilor este egal: o victorie şi o înfrângere. Starul Slovaciei este fără dubii Marek Hamsik, însă foarte importanţi pentru Kozak sunt şi jucători precum Miroslav Stoch, Juraj Kucka, Vladimir Weiss, Norbert Gyomber sau Martin Skrtel.

Rusia lui Slutsky, fără vedete, dar cu echipă

Sosirea lui Slutsky a salvat preliminariile ruşilor, care au reuşit să se califice la turneul final după ce au devansat Suedia. Cu 5 victorii în şase jocuri, Leonid Slutsky a poziţionat Rusia în spatele liderului detaşat, Austria şi a procurat astfel biletele pentru Euro 2016. Ruşii se bazează pe fotbalişti din campionatului intern şi încearcă să-şi construiască o echipă foarte puterenică pentru Cupa Mondială din 2018 pe care o vor găzdui. Poate şi din acest motiv Rusia pare să nu mai reprezinte aceeaşi ameninţare din ultimii ani, dar rămâne o echipă greu de bătut. Slutsky se bazează pe o parte dintre jucătorii săi de la CSKA însă şi pe starurile lui Zenit, Spartak şi Lokomotiv. Din lotul lor vor face parte şi brazilianul naturalizat Guilherme şi neamţul de împrumut Roman Neustradter de la Schalke, fotbalist născut în zona Dnipropetrovsk, dar care n-a jucat niciodată în Rusia. Principalele „guri de foc” ale ruşilor vor fi cei doi atacanţi pe care din vara îi va antrena Mircea Lucescu la Zenit, Aleksandr Kokorin şi Artyom Dzyuba.

Țara Galilor – în slujba lui Gareth Bale

Ţara Galilor debutează la un turneu final de Campionat European şi aceasta este cea mai importantă prezenţă a galezilor de la participarea din 1958 de la Cupa Mondială din Suedia. Naţionala pregătită de Chris Coleman a obţinut biletele pentru Franţa 2016, după ce s-a clasat pe locul doi într-o grupă preliminară câştigată de Belgia. Este probabil una dintre naţionalele împotriva căreia este extrem de greu să marchezi, Belgia nereuşind în preliminarii să înscrie nici măcar o dată în 180 de minute în poarta galezilor. Actuala reprezentativă este legată indisolubil de numele superstarului de la Real Madrid, Gareth Bale, omul care a condus-o către acest turneu final. Tot jocul selecţionerului galez se bazează pe eficacitatea lui Bale, iar în preliminarii acest lucru a fost util şi evident. Perfect organizată defensiv, adeptă a unei apărări aglomerate în care de regulă vom regăsi cinci fundaşi, Țara Galilor pare un nume mic, dar nu este un adversar accesibil. Secondat de Aaron Ramsey, Joe Allen sau Joe Ledley, Bale este gata să-şi conducă echipa reprezentativă spre o nouă performanță impresionantă: ieşirea din faza grupelor la Euro 2016.

Meciul grupei

În grupa B vor fi o serie de jocuri interesante. Fără îndoială, ca nivel calitativ, Anglia – Rusia sau Anglia -Slovacia se pot anunţa meciuri mai atractive. Noi am ales însă disputa Anglia – Țara Galilor drept „meciul grupei”. De ce? Pentru că se vor confrunta echipe cu jucători din aceeaşi zonă geografică, specializaţi în acelaşi tip de fotbal. Dincolo de rivalitate, este foarte interesant de urmărit cum va decurge disputa dintre jucătorii celebri ai lui Hodgson, răspândiţi la cele mai mari echipe din Albion şi o parte dintre jucătorii lui Coleman, care evoluează în marea lor majoritate tot în UK, dar în ligi inferioare sau la echipe mai mici. Vom afla deznodământul pe 16 iunie.

Jucători de urmărit

Anglia oferă o listă impresionantă de staruri care, cu siguranţă, îşi vor face simţită prezenţa. Wayne Rooney este cel mai selecţionat dintre jucătorii lui Hodgson şi probabil cel mai important, însă ţineţi un ochi aproape şi pe evoluţiile lui Jamie Vardy, Harry Kane sau Raheem Sterling. Promisiunea din lotul Angliei pe care am ales-o pentru această ediţie a turneului final este Dele Alli, mijlocaşul în vârstă de numai 20 de ani al lui Tottenham, fotbalist care a impresionat în sezonul competiţional 2015-2016.

Leonid Slutsky se bazează pe jucători din campionatul Rusiei, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim atenţi la evoluţia lor. Unul dintre cei mai interesanţi jucători de urmărit în această grupa este colosul celor de la Zenit, Artyom Dzyuba, vârful de 27 de ani având o medie de un gol la 2 meciuri pentru echipa sa reprezentativă. Kokorin, Shatov şi Schennikov sunt alţi doi fotbalişti interesanţi din echipa Rusiei. Jucătorii tineri sunt foarte importanţi pentru Slutsky, mai ales că se încearcă aşa cum aminteam construirea unei echipe solide pentru Mondialul din 2018. Unul dintre aceşti jucători este Aleksandr Golovin de la CSKA, un mijlocaş ofensiv rapid şi foarte tehnic pe care vă recomandăm să-l urmăriţi dacă veţi avea ocazia.

Când spui în prezent Tara Galilor, spui Gareth Bale. Vedeta lui Real Madrid este unul dintre cei mai „atractivi” jucători ai grupei B şi fără discuţie unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti din lume. Pe lângă el, galezii îi mai au la dispoziţie pe Aaron Ramsey de la Arsenal sau Joe Allen de la Liverpool, jucători pe care cu siguranţă o să vă facă plăcere să-i urmăriţi. În lotul lărgit al galezilor se remarcă şi atacantul George Williams (20 de ani) de la Gillingham. Puştiul care poate juca şi că aripă a debutat în naţionala Ţării Galilor la numai 18 ani şi este una dintre marile promisiuni ale fotbalului din această ţară.

În fine, vedeta slovacilor, Marek Hamsik nu poate fi omis din lista celor mai interesanţi jucători de urmărit din grupa B. Alături de el, experimentaţii Stoch şi Weiss formează un trio de vis pentru slovaci. Promisiunea din lotul slovacilor poartă numele Norbert Gyomber, joacă deja la AS Roma şi este la 23 de ani şi 1,90cm unul dintre centralii cu cea mai interesantă proiecţie din Europa.Comentarii