Nolito, în amicalul Spania - Bosnia 3-1
Nolito, în amicalul Spania - Bosnia 3-1

Amical: Spania – Bosnia 3-1. Nolito, singurul reper în echipa de rezerve a Spaniei

Spania s-a impus fără emoţii în faţa Bosniei, care a evoluat întreaga repriză secundă în inferioritate numerică după eliminarea lui Spahic.
Articol scris de David Petre
29 mai 2016

Fără jucătorii de la Real Madrid şi doar cu Bartra dintre cei de la FC Barcelona, Spania a aliniat o formulă experimentală în amicalul cu Bosnia dar totuşi a întâmpinat puţină rezistenţa din partea unei echipe care a venit cu toate piesele importante dar care nu reuşeşte (aşa cum nu a făcut-o nici în barajul pentru EURO 2016) să arate mare lucru. Un gol contrar cursului jocului după o lovitură de colţ a fost singura reuşită colectivă a Bosniei, care a şi evoluat în inferioritate numerică în partea a doua a meciului după eliminarea lui Spahic.

Cesc Fabregas şi David Silva au fost singurii titulari de drept ai Spaniei la care a apelat Vicente del Bosque în unsprezecele de start contra Bosniei. Spania a început cu Sergio Asenjo în poartă, Bellerin, Bartra, San Jose şi Azpilicueta pe linia de fund, Fabregas şi Bruno Soriano ca închizători, Asensio, Silva şi Nolito într-o linie ofensivă de trei oameni în spatele vârfului împins Aritz Aduriz.

Omul primei reprize a fost Nolito, jucătorul Celtei Vigo care a fost dorit în iarnă la Barcelona şi despre care se spune că ar fi intrat acum în vederile lui AC Milan. Din obişnuita sa poziţie de aripă stânga, Nolito a apărut providenţial în careul bosniac la o minge respinsă eronat după o lovitură de colţ şi a marcat cu un şut spectaculos la colţul lung, făcând inutil plonjonul portarului Begovic.

Dacă primul gol al lui Nolito a fost frumos, al doilea a fost o operă de artă şi a amintit într-o oarecare măsură de o reuşită a lui Ronaldinho pe Stamford Bridge. Era minutul 17 când balonul a ajuns la Nolito după o nouă eroare defensivă a bosniacilor, jucătorul Celtei a dansat în jurul mingii oprite pe loc şi apoi a lobat-o minunat peste Begovic pentru 2-0. Acelaşi jucător putea să realizeze hattrickul cinci minute mai târziu, însă şutul său din interiorul careului a fost blocat de portarul advers.

Contrar cursului jocului, la prima acţiune ofensivă mai consistenţă, Bosnia a obţinut o lovitură de colţ din partea dreaptă, Spahic s-a înălţat peste Bartra şi a trimis precis cu capul, fără speranţe pentru Asenjo. Spahic nu avea însă să termine bine prima repriză: un conflict ibzucnit din nimic în marginea tereului i-a adus direct cartonaşul roşu, iar Bosnia se vedea obligată să joace în inferioritate întreaga repriză secundă.

Nu a contat însă prea mult. Cele şase schimbări făcute de Del Bosque au redus claritatea ofensivă, iar Spania s-a mulţumit cu o posesie placidă. Mai mult, Bosnia a fost echipa care s-a apropiat mai mult de gol, în ciuda inferiorităţii numerice: o centrare a lui Duric în minutul 67 a depăşit apărarea spaniolă şi s-a oprit în bară, apoi noul intrat Duljevic şi-a încercat norocul cu un şut bun din afara careului dar Asenjo a respins cu vârful degetelor în corner.

Avea totuşi să fie 3-1, la ultima fază a meciului: şutul lui Inaki Williams i-a prilejuit lui Begovic o paradă de zile mari, însă Pedro a apărut rapid la colţul scurt şi a trimit balonul în poartă pentru ultimul gol al jocului.Comentarii